USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як Україну розгойдують хвилі сепаратизму

14 Травня 2018 11:39
Тільки-но затихли сепаратистські пристрасті на Закарпатті, неспокійно стало і на північному рубежі країни – Чернігівщині, йдеться у матеріалі каналу 24.

Тема сьогоднішнього блогу – продовження однієї з історій, яку ми висвітлювали в одній із наших програм. Ми детально розбиралися – що відбувається на Закарпатті, чи справді незабаром його може чекати доля Донбасу?

Адже новини звідти були дуже тривожні – кілька разів невідомі підпалювали офіс угорського товариства, однієї ночі розтрощили авто на угорських номерах, етнічні угорці навіть звернулись до місії ОБСЄ із проханням контролювати ситуацію у західному регіоні, бо нібито не почуваються там у небезпеці.

Розслідування наших агентів здебільшого довело, що насправді не такий страшний чорт, як його малюють. І ненависті між українцями та етнічними угорцями, що проживають на Закарпатті нема.


Тими випадками ретельно займалася служба безпеки. Здебільшого випади у бік угорців виявлялися спеціально спланованими провокаціями, керованими з Росії. Їхня мета – нагнати страху та створити інформаційний вибух з певним посилом.

Ще до таких явних провокацій на Закарпатті активно розігрували то мовне питання , то русинську тему, то згадували про референдум 1991 року, коли більшість закарпатців проголосували за автономію.

Зараз ця хвиля потроху затихла, але провокатори зайшли з іншого боку. Точніше з іншого рубежу. така сама історія - один в один повторюється нині на Чернгігівщині. В мережу виклали короткий ролик із побиттям якогось чоловіка. В кадрі авто з білоруським номером. Хлопці хапають чоловіка та мовтузять його. Ролик підписаний як "рейд на білорусів".

Блогери вже роздивилися до деталей це відео та дійшли висновку – це дешева постановка і фейк. У такий спосіб хтось просто намагається розповсюдити інформацію, що нібито на Чернігівщині білорусам перебувати дуже небезпечно.

А ось ще один шедевр:



Напад на білоруса

Теж ролик із провокаційною назвою "Білоруси полюбляють російський газ? Скуштуйте Український!" Тут невідомі пускають водієві в обличчя газ із балончика. Де відзняте відео, хто дійові особи, чи справді-то білоруси – невідомо. Але відео розійшлося по мережі. І стало підґрунтям для пліток та залякування білорусів.

Добре, що місцеві блогери провели розслідування та дослідили – відео викладене у ютубі з аккаунта такої собі організації "Чернігівський Тризуб". Акаути також є у "фейсбуці", "інстаграмі" та "твіттері". Тут повно націоналістичних картинок, простежується явно антисемістська спрямованість власників акаунтів. Але що це за організація, хто її засновники – невідомо.

Офіційно вона ніде не зареєстрована. Жодного обличчя на фото в акаунтах нема, хто їх веде та підтримує – загадка. Але очевидно одне – автори цих картинок та роликів хочуть створити враження, що це серйозно налаштована радикальна українська організація. А її члени не дозволять іноземцям почуватися на українській землі як удома.

Цілком ймовірно, що Чернігівщина тепер – піддослідний регіон, в якому теж провокатори намагаються створити атмосферу, що вже де-не-де панує на Закарпатті. До, речі, у квітні СБУ вже повідомляла, що саме на півночі вже затримали провокаторів, які задіяні у низці подібних інцидентів. Приміром, робили антисемітські написи на стінах місцевої синагоги. Слідство довело, що це була спланована акція.

Взагалі, Чернігівщина - благодатний регіон для таких цілей. Адже межує з Білорусією. Люди там навіть говорять зі специфічним акцентом, а якщо проїхатись по селах, що ближче до кордону - то взагалі ані російської ані української мови не почуєш.

Чернівчани та білоруси тісно переплетені, так само як і закарпатці з угорцями. Білоруси – постійні гості у Чернігові – приїжджають на великі закупи. Почуваються там, ніби удома. І от тепер після низки провокацій гадатимуть – чи не втраплять у чергову халепу.

Фейкові новини швидко розповсюдились мережею, їх підхопили чимало білоруських ресурсів. Але разом із спростуванням хвиля трохи стихла. Утім чи надовго?

На тому ж Закарпатті тему міжнаціональної неприязні розгойдують дуже активно. І як ми вже згадували – ниточки цих провокацій виводять на російський слід. Очевидно, спокій у сусідній державі не дає спокою східному сусідові. Тож нам, українцям, варто бути на сторожі.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
скептик Показати IP 14 Травня 2018 11:57
це все поле для діяльності СБУ. вочевидь, що відбувається цілеспрямована кампанія на дискредитацію України як демократичної держави, а також всього українського. сєвєроданєцк, рускій мір, сепаратизм не зникли. вони продовжують свою підривну діяльність шляхом різного роду провокацій на всій території України
Анонім Показати IP 14 Травня 2018 12:13
Більше трьох років всі провали в усьому списувалися на «агентів Кремля». Вони як би проникли в усі сфери життя незалежної нації і дружно, «п'ятою колоною», підривають що під руку попадеться: починаючи від обороноздатності нації і закінчуючи курсом гривні. План «Шатун» пам'ятаєте?
Анонім Показати IP 14 Травня 2018 12:27
Закінчилися психотропні препарати, що підвищують суспільну свідомість до потрібної точки кипіння мозгів. Таке відчуття, що розбилася величезна зомбі-установка і нація стала щось підозрювати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus