USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як рівненська «мафія у погонах» заробляла на волинському бурштині

5 Липня 2016 10:10
Члени злочинного угрупування, яке діяло на Рівненщині, підмінювали бурштин великих фракцій, який вилучався з Волинської, Рівненської та Житомирської областей, на менші, що знижувало його вартість. До складу банди входили начальник внутрішньої безпеки обласної поліції і його підлеглий, діючі та колишні працівники поліції, глави двох райдержадміністрацій, два керівники районних прокуратур, керівники лісгоспів, а також представники криміналітету.

Нагадаємо, унікальна за масштабами спецоперація українських силових структур проти незаконних видобувачів бурштину і корумпованих правоохоронців розпочалася вчора у Рівному. Одночасно провели 123 обшуки, затримані заступник прокурора області, підполковник контррозвідки СБУ і низка працівників МВС. Всі подробиці - в огляді ЛІГА.net.

Що сталося

4 липня Рівненську область з робочою поїздкою відвідали генпрокурор Юрій Луценко, головний військовий прокурор Анатолій Матіос та глава СБУ Василь Грицак. Луценко розповів, що прийняв рішення звільнити прокурора Рівненської області Анатолія Ковальчука і повністю замінити керівництво обласної прокуратури в зв'язку з причетністю правоохоронців до незаконного видобутку бурштину.

"Згідно з версією слідства, саме тут зберігався бурштин, який організоване злочинне угруповання пізніше підміняла - великі фракції на дрібні, що в рази знижувало його вартість. Вони привласнювали найдорожчі частини бурштину, який вилучався з Волинської, Рівненської та Житомирської областей", - повідомив він.

Згідно з даними СБУ, зловмисники також підміняли раніше вилучений силовиками бурштин на камінь дрібніших фракцій.

Більше 300 оперативників МВС і СБУ, в тому числі понад 40 бійців спецпідрозділу Альфа провели 123 обшуки в квартирах і на місцях роботи підозрюваних у створенні ОЗУ.

"Це тільки початок війни з бурштинової мафією в погонах", - запевнив глава СБУ Василь Грицак.

Кого затримали

Одними із перших за підозрою в організації злочинного угруповання з незаконного видобутку бурштину затримали заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика і підполковника контррозвідки управління СБУ в Рівненській області, його ім'я не вказується.

Андрій Боровик

"Тільки що відбулися обшуки на Поліссі у відставних начальників райвідділів міліції, в угрупування також входили працівники лісового господарства, органів місцевого самоврядування. Фактично це одне з крил бурштинової мафії, якеконтролювало не тільки видобуток бурштину, але дії правоохоронців і місцевого самоврядування", - розповів генпрокурор.



Пізніше в СБУ уточнили: також затримали двох начальника районних відділів поліції і місцевого мешканця, який контролював роботу бригад копачів бурштину, забезпечував зберігання і накопичення каменю. Таким чином, всього затримали п'ятьох підозрюваних в організації злочинної групи.

Луценко підкреслив, що в цей вечір вперше за останні роки вдалося провести одночасно 123 обшуки, не допустивши витоку інформації, хоча на Рівненщину прибули сотні людей з різних регіонів і силових структур.

Згідно з даними МВС, до складу угруповання входять 32 особи, в тому числі "місцеві кримінальні елементи". Як повідомив начальник кримінальної поліції України Вадим Троян, в рамках спецоперації в Києві поліцейські затримали кримінального авторитета на прізвисько Ушатий, який є основним координатором і керівником структури чисельністю близько 20 осіб.

"Основним завданням представників кримінальних угруповань був розподіл території між нелегальними копачами бурштину, а також збір з них грошей і передача коштів організаторам незаконного бізнесу", - повідомили в поліції.

Що вилучили

В результаті обшуків, проведених у зампрокурора області Боровика, виявили золоті злитки, колекція годинників вартістю понад $ 100 тисяч, мішки бурштину.

Схема

Злочинна група спеціалізувалася у двох напрямах: перший - контроль видобутку на родовищах, коли нелегальні старателі платили за роботу кожної помпи. Другий - пов'язаний із засобами, які платилися за зберігання копалин, розповіли в МВС.

"До злочинної схеми причетні 32 людини, в тому числі заступник прокурора обласної прокуратури, працівники УСБУ, колишні і діючі поліцейські. За "дозвіл "на видобуток каменю правоохоронці щодня отримували шалені гроші. У разі незгоди - затримання старателів і вилучення техніки", - повідомив глава МВС Арсен Аваков.

З його слів, зацікавлені в незаконному видобутку бурштину в Рівненській області повинні були щодня платити представникам влади "данину".

"До групи входили начальник внутрішньої безпеки обласної поліції і його підлеглий, діючі та колишні працівники поліції, глави двох райдержадміністрацій, два керівники районних прокуратур, керівники лісгоспів, а також представники криміналітету", - написав Аваков.

Дозвіл на видобуток каменю, його подальше зберігання і збут забезпечували чиновники і правоохоронці, які входили в злочинне угрупування. Вони ж гарантували прикриття нелегального бізнесу.
"У разі відмови від сплати коштів за його видобуток - затримання старателів, вилучення бурштину. Надалі учасники схеми замінювали вилучений бурштин на камінь нижчої якості і меншою фракції. Замінений камінь вони збували за кордон", - додав міністр.
Військова прокуратура ГПУ відкрила кримінальне провадження за кількома статтями Кримінального кодексу: ст. 225 (створення злочинної організації), 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 4 ст. 426-1 (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень), ч. 3 ст. 240 (порушення правил охорони надр), ст. 198 (придбання або збут майна, завідомо здобутого незаконним шляхом) та ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ст.364 (зловживання владою або службовим становищем).

Нагадаємо, нелегальний видобуток бурштину - це глобальна проблема трьох областей України. Поки влада не впроваджує дієві методи врегулювання ситуації та повернення видобутку в законне русло, на Волині, варіантом вирішення бурштинових проблем стало створення комунального підприємства «Волиньприродресурс». Так, під час сесії Волинської облради 19 травня депутати проголосували за пропозицію надати 51 тисячу гектарів надр у користування комунальному підприємству «Волиньприродресурс», що працюватиме на умовах спільної діяльності, розподілу прибутку або ресурсів, і, зокрема, контролюватиме видобуток інвесторами. Як свого часу говорив голова Волинської обласної ради Ігор Палиця, з тих коштів, які будуть заходити на комунальне підприємство, 25% має йти на користь села, 25% - в районний бюджет і 50% - в обласний.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 5 Липня 2016 10:38
"До складу банди входили начальник внутрішньої безпеки обласної поліції і його підлеглий, діючі та колишні працівники поліції, глави двох райдержадміністрацій, два керівники районних прокуратур, керівники лісгоспів, а також представники криміналітету." все теж саме і з такими посадовими особами діється і у нас на Волині , тільки сюди добавити ще ліс потрібно , надіємося скоро і в нас будуть такі новини
іван Показати IP 5 Липня 2016 10:39
морда прокурора вдповідає прізвищу , прям як по книзі в "мертвих душах"
аноніму Показати IP 5 Липня 2016 10:49
хто кришує бурштин у нас на волині????????????????? усі знають!!!!!!!!, луценко за роботу
Руденко М.М Показати IP 5 Липня 2016 11:28
Зверніть увагу на Шпигу,він запакований бурштином по повній.Шпига пробував перевести стрілки на Мельниковича,але сірий кардінал Шпига.Запитайте за які заслугі отримав генерала.
василь б. Показати IP 5 Липня 2016 11:54
так волинська ще більше має у неї таможня і прокурор ГАВ ГАВ на колоди дерева....
Народ Показати IP 5 Липня 2016 15:04
Страшно. Влада для наживи. Перевірити до 10 коліна всіх високопосадовців і їхні родини та кумівза останні 20 років. Страшно. Страшно. Не бояться нікого.
Я Показати IP 6 Липня 2016 13:12
Головне вибори не пропустіть, розумники

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus