USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як школи працюватимуть з 1 вересня: форма навчання, карантинні правила й дати канікул

1 Вересня 2021 10:42
1 вересня в Україні стартував новий, 2021-2022 навчальний рік. І хоча на нинішній день вся територія України перебуває в «зеленій» зоні, у школах продовжать діяти деякі карантинні обмеження.

Як проходитиме освітній процес, розповідає OBOZREVATEL.

Очно або дистанційно

Раніше міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що у випадку збереження на території країни зеленого рівня епідемічної небезпеки, навчальний процес розпочнеться без будь-яких обмежень, але з дотриманням епідеміологічних правил, загальних для всіх публічних закладів.

Зі свого боку, міністр освіти Сергій Шкарлет пояснив, що на дистанційну форму навчання переходитимуть школи в областях із червоної, помаранчевої або жовтої зон. При цьому, за його словами, всі дитячі садки й початкові класи мають навчатися очно, незалежно від епідеміологічної ситуації.

Вакцинація вчителів

Згідно з постановою Кабінету міністрів № 787 від 28 липня 2021 року, деякі школи зможуть навчати в очній формі навіть у разі посилення карантину – ті, у яких від COVID-19 повністю щеплено не менше ніж 80% персоналу.

Такі навчальні заклади зможуть приймати дітей у своїх стінах навіть після оголошення червоної зони.

Читати ще: В Україні запускають безоплатну комп’ютерну допомогу для вчителів шкіл

Карантинні правила в школах

Учням початкової школи дозволили не носити маски, а решту зобов’язали вдягати їх на перервах. Розклад має бути складено так, щоб уникнути скупчення учнів.

У кожному класі має бути місце для дезінфекції рук, й після кожного уроку приміщення повинно провітрюватися протягом десяти хвилин.

У вчителів при вході буде вимірюватися температура: вона не має перевищувати 37,2 градуса. Перебувати без маски в школі їм дозволено тільки в «зеленій» і «жовтій» зонах.

Читати ще: «Учителі – найбільш незахищена категорія учасників освітнього процесу». Головний освітянин Луцька про новий навчальний рік, реформи і зарплату педагогів

Перед початком уроків викладач повинен опитати учнів про їхнє самопочуття. У разі симптомів хвороби учень повинен вдягти маску й піти на ізоляцію в спеціальне приміщення. Далі спільно з батьками дитини вирішується питання про огляд лікарем. Усі однокласники учня, у якого виявили коронавірус, повинні піти на самоізоляцію.

Чи будуть пускати до шкіл батьків

Заходити до будівлі школи зможуть лише ті батьки й опікуни, які супроводжують учнів з інвалідністю. Водночас, як розповів «Фактам» начальник головного управління загальної середньої та дошкільної освіти Міносвіти Юрій Кононенко, керівництво конкретної школи має право вирішувати самостійно, чи пускати батьків до закладу.

Коли шкільні канікули в 2021-2022 навчальному році

Згідно з рекомендаціями Міністерства освіти й науки України, канікули в навчальному році 2021-2022 заплановано на такі дати:

осінні – 25-31 жовтня 2021 року,

зимові – 25 грудня 2021-го – 9 січня 2022 року,

весняні – 28 березня – 3 квітня 2022-го,

літні – 1 червня – 31 серпня 2022 року.

При цьому згідно із законом навчальні заклади можуть коригувати ці дати, враховуючи епідемічну ситуацію, погодні умови, регіональні особливості та інші фактори.

Раніше повідомляли, що в дитячих садках України встановили нові карантинні правила: вимірювати температуру дітям будуть один раз, при вході, а в разі хвороби їх будуть ізолювати в спеціальне приміщення. Крім того, під час занять у групах персонал може не носити маски.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus