USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як Байден керував Порошенком. Повна версія скандальних плівок

19 Травня 2020 23:09
19 травня стався гучний касетний скандал. Позафракційний нардеп Андрій Деркач опублікував записи телефонних переговорів президента Петра Порошенка і куратора України в США, віце-президента Джо Байдена, а також держсекретаря часів Барака Обами Джона Керрі.

Аудіо свідчать, що Україна знаходиться під щільним зовнішнім управлінням з боку американців. США контролюють безліч ключових питань: від зняття неугодного Генпрокурора Віктора Шокіна до призначення нового – Юрія Луценка, пише «Страна».

Також США активно беруть участь в узгодженні кандидатур на пост прем'єр-міністра країни, "вписуються" за лояльних до них членів Кабміну і безпосередньо керують процесами, пов'язаними з банківською системою країни.

З "плівок Порошенка-Байдена" стає очевидним існування інституту "смотрящих" від США в ключових відомствах країни, наприклад, в Генеральній прокуратурі. Також цікаво, що заступник Обами особисто курував питання, щоб комунальні тарифи для українців виросли. А Порошенко радісно відзвітував, що навіть перевиконав цей план.

Читати ще: «Плівки Порошенка»: мільярд доларів за звільнення Шокіна і тиск на «Самопоміч»

Сам тон українського президента на записах гранично красномовний: кожне спілкування з Байденом більше нагадує звіт підлеглого перед начальством. Віце-президент США задає питання, а український лідер розгорнуто і докладно відповідає. Це вочевидь не діалог рівних: хоча за статусом Байден формально взагалі нижче Порошенка.
Розмова Джона Керрі і Петра Порошенка 3 грудня 2015 року

Керрі: Крім того, що сказав віце-президент Байден, хотів би закликати вас розглянути можливість вирішення проблеми зміни генерального прокурора Шокіна, оскільки, на мою думку, він заблокував процес очищення Генеральної прокуратури. Знаю, що віце-президент дуже стурбований з цього приводу. Тому було б добре, якби ми знайшли якесь рішення до приїзду віце-президента. Якщо це можливо, потрібно вжити необхідних заходів для просування в цьому напрямку.
Розмова Джо Байдена і Петра Порошенка 16 лютого 2016 року

Байден: Доброго дня, ви мене чуєте, Петро?

Порошенко: Так, зараз вже краще.

Байден: І я також. Прошу вибачення, ви щось говорили, що я все пропустив.

Порошенко: Так. По-перше, я дуже радий вас чути. Дуже ціную, що ви знайшли час для цієї розмови навіть зараз, перебуваючи в Міннесоті. Мрію про те, щоб коли-небудь опинитися з вами в Міннесоті.

Байден (сміється): А я б краще зараз був з вами, а не в Міннесоті.

Порошенко: По-третє, у мене є хороші і погані новини. Почну з хороших.

Байден: Добре.

Порошенко: Джо, у мене є хороша новина для вас. Вчора, а точніше це було позавчора, я зустрівся з генеральним прокурором України Віктором Шокіним. Незважаючи на відсутність будь-яких звинувачень в корупції і даних щодо його будь-яких неправомірних дій, я спеціально попросив його піти у відставку. За підсумками нашої зустрічі він, незважаючи на підтримку в парламенті, він пообіцяв мені подати заяву про відставку, проявивши його державницьку позицію. І годину тому він приніс письмову заяву про відставку.

Байден: Відмінно.

Порошенко: Це другий крок щодо дотримання зобов'язань, які я взяв на себе.

Байден: Я згоден.
Розмова Джо Байдена і Петра Порошенка 22 березня 2016 року

Байден: Вітаю вас, пане президенте! Це Джо Байден. Як ви?

Порошенко: Дуже добре, правда. Для мене велике задоволення кожен раз чути ваш голос.

Байден: Добре. Нам потрібно підтримувати контакт. Я залишаюся відкритим для вас… (плівка переривається, – ред.). В разі, якщо у вас буде новий уряд і новий генеральний прокурор, я буду готовий до публічного підписання зобов'язань про один мільярд доларів. Однак, якщо у вас ще є необхідність, як ви здогадувалися, задовольнити вимоги МВФ і інше. Я не пропоную вам і не хочу, щоб ви вважали, що ми нав'язуємо вам порядок дій. Однак остаточне рішення не буде прийнято, поки не будуть виконані вимоги МВФ.

Порошенко: Дуже сильна мотивація. Одним з можливих кандидатів на цю посаду був лідер моєї фракції Луценко, який є публічною персоною. Але якщо ви вважаєте, що політично мотивована особистість не зовсім підходить, на вашу думку, я відкличу свою пропозицію. Ніхто не знає, що я збираюся запропонувати Луценка. У цій ситуації я виключу всіх політично мотивованих кандидатів з цього процесу.

Байден: Слухайте, дайте після того, як ми завершимо цю нашу розмову, дайте мені зібрати мою команду і обговорити те, про що ми з вами тільки що говорили. Я згоден з вами, що є терміновість в цьому питанні.
Розмова Джо Байдена і Петра Порошенка 13 травня 2016 року

Байден: Пане президенте, це Джо Байден. Як ваші справи?

Порошенко: Дуже добре. Як завжди, коли чую ваш голос… (запис переривається, – ред.). Дивіться, що ми робимо зараз? Я вважаю, що протягом трьох останніх тижнів ми демонстрували дійсно значний прогрес в сфері реформ. Ми проголосували за 100% тарифи, незважаючи на те, що МВФ очікував тільки на 75%. Ми запустили реформу держпідприємств. Ми запустили реформу щодо вартості ліків, знявши всі перешкоди.

Байден: Я згоден.
Розмова Джо Байдена і Петра Порошенка 13 травня 2016 року

Байден: Пане президенте, це Джо Байден. Як ваші справи?

Порошенко: Дуже добре. Як завжди, коли чую ваш голос. Дякую за дзвінок.

Байден: Ви працюєте дуже добре. Вітають вас з обранням нового генерального прокурора. Я знаю, що є багато речей, які потрібно зробити. Але я вважаю, що це дуже добре. Я розумію вашу роботу з Радою в найближчі дні над прийняттям додаткових законів, які вимагає МВФ. Але прийміть мої вітання щодо обрання нового генпрокурора. Для нього буде критично важливо працювати швидко над виправленням шкоди, якої завдав Шокін.

Я – людина слова. І зараз, коли призначений новий генпрокурор, ми можемо далі рухатися в напрямку підписання угоди про позику в розмірі одного мільярда доларів. І я не знаю, яким чином ви хочете це зробити.

Я не можу приїхати до Києва найближчим часом, маю на увазі в найближчі місяць-два. Ви можете підписати його з нашим послом. Або ви приїдете сюди і ми підпишемо угоду. Або, якщо ви хочете, ми можемо запросити сюди Гройсмана, я буду спілкуватися з ним сьогодні пізніше. Ми його запрошуємо сюди не для цієї мети, але все залежить від вас, коли і як ви захочете це зробити.

Порошенко: В першу чергу дякую вам за слова підтримки. Повірте мені, це був складний виклик і важка робота. Фракції пані Тимошенко і пана Ляшка намагалися перешкоджати цьому. Тому ми не просто голосували за нового генпрокурора, а й за те, що зайняло короткий проміжок часу, один день, за внесення змін до закону. До речі, в цьому законі ми представили нову структуру ГПУ, включаючи Генеральну інспекцію, як ми погодили з вами.

Далі я терміново запросив Луценка і сказав, що він повинен зв'язатися з вашим посольством. Я і буду задоволений, якщо у нього буде конкретна людина або з Вашингтона, або з іншої країни.

У нас є тут, я не пам'ятаю його імені, американський прокурор українського походження, він трохи похилого віку. Я відправив Джефрі його ім'я. Він готовий приїхати й бути помічником і радником. Це буде хороший досвід для американської системи, і він може бути довіреною особою в новій системі прокуратури. Я вважаю, що зараз найбільш вдалий час, щоб зробити це. І якщо він готовий приїхати і співпрацювати з найпершого кроку, найпершої хвилини діяльності нового генпрокурора – це саме те, до чого я прагну.

Байден: Дайте мені можливість зв'язатися з департаментом юстиції, я отримаю його ім'я і дізнаюся, хто він. Тому що очевидно, що це в наших інтересах надати професійну допомогу якомога швидше, щоб задати вірний курс. Я зроблю собі позначку, перевірю все після нашої розмови і повідомлю вас, що можу зробити.

Порошенко: Безумовно, спасибі вам велике, це те, до чого я прагнув. Далі я хочу вам подякувати за те, що ви дали мені слово. Невідкладно після того, як ми змінимо законодавство і я призначу нового генерального прокурора, і це буде Юрій Луценко, як ми погодили на нашій зустрічі на минулому тижні у Вашингтоні. І коли це трапиться, ми зможемо отримати цю позику.
Розмова Джо Байдена і Петра Порошенка 18 лютого 2016 року

Порошенко: Як я і припускав, фракції «Батьківщина» і «Самопоміч» вийшли з коаліції. І в коаліції залишилося менше 226 голосів, тому у нас немає більшості. Я особисто разом з прем'єр-міністром запросив Радикальну партію Ляшка приєднатися до більшості, щоб формально ми могли зберегти правомочність. Але у нас немає формальної сили ні в парламенті, ні підтримки в суспільстві.

Байден: Тобто, якщо я правильно зрозумів, постанова про недовіру уряду не пройшла, ви її заблокували? Арсен досі залишається? Але потім було голосування за пакет реформ, який запропонував уряд, і 247 голосів були проти. Тому в сенсі просування вперед і додаткових реформ, які ви повинні втілити, у вас немає більшості в парламенті, немає для цього коаліції, вірно? Ви про це говорите?

Порошенко: Ні, не зовсім. Спочатку парламент повинен був оцінити роботу уряду, і він дав незадовільну оцінку Кабінету Міністрів. Це було першою подією. Воно не означає термінову відставку уряду, це просто політична оцінка його дій.

Потім, коли було поставлено на голосування постанову про недовіру, я організував таким чином, щоб в моїй фракції і в інших фракціях не вистачило голосів. Прем'єр-міністр теж, звичайно, доклав до цього руку, але особисто я заблокував відставку уряду, тому що я вам це обіцяв. Але зараз, коли дві з чотирьох фракцій покинули коаліцію, у нас немає більшості в парламенті.
Розмова Джо Байдена і Петра Порошенка 19 лютого 2019 року

Байден: Доброго дня, пане президенте!

Порошенко: Радий вас чути, пане віце-президенте!

Байден: Я вас теж. До речі, у вас в понеділок друга річниця Революції Гідності. Не забудьте, я розраховую на вас як на батька-засновника сучасної України.

Порошенко: Дякую, Джо. Я вважаю, що цей меседж дуже важливий. Я хочу бути більш точним. У нас немає сумнівів, що необхідно інтенсивно реалізовувати реформи. Однак нам потрібно проводити реформи таким чином, щоб у людей була до них довіра. Якщо люди не будуть довіряти реформам, їх не можна буде втілити в життя. Це по-перше. По-друге, Джо, у нас немає більшості голосів в парламенті. Це ключова річ. Ви можете розраховувати.

Байден: У вас є більшість разом з Радикальною партією?

Порошенко: У мене є в моїй партії (моїй фракції) 136 членів парламенту, 16 з яких готові написати заяви на вихід з коаліції. У нього – 81 депутат, тому разом це 201 голос, і нам не вистачає понад 20 голосів. Приєднається до нас Ляшко чи ні, ми фізично не матимемо більшості.

Байден: В такому разі, як ви просували реформи до цього?

Порошенко: Прошу вибачення, повторіть, будь ласка.

Байден: Як ви просували реформи щодо МВФ до цього тижня?

Порошенко: Я просив особисто ті фракції, які виходять з коаліції, я маю на увазі «Самопоміч» і «Батьківщину», я спеціально провів зустрічі з ними, на яких вони довели до мого відомості меседж: "Завдяки довірі до вас, пане президенте, ми проголосували за прийняття низки законів щодо МВФ, безвізового режиму та боротьби з корупцією, але ми не будемо голосувати тільки через особистість прем'єр-міністра". Це їхній меседж. Тому я радий, що ми досить сильні, хоробрі і щасливі для здійснення таких змін саме зараз.

Але нам потрібно проводити інтенсивні переговори для того, щоб визначити спосіб, як повернути фракції назад, до коаліції. Але демонструвати, що все добре, я щасливий і у нас є більшість в парламенті – це неправда. Ми можемо запросити інші політичні сили, але вони спілкуються тільки мовою політичної корупції. І після Майдану я ненавиджу ідею покупки голосів.
Розмова Джо Байдена і Петра Порошенка 22 березня 2016 року

Байден: Я знаю, що ви багато працюєте для цього, але я хотів би дізнатися щодо ваших планів щодо нового уряду. Я чув в моїй команді, що уряд може очолити Гройсман, спікер парламенту, а також, що нещодавно, не впевнений з приводу конкретної дати, але зовсім недавно на сторінці в фейсбуці Яресько зазначила, що готова бути прем'єр-міністром і очолити уряд технократів. І я знаю, що в будь-якому випадку вам потрібно 226 голосів. Скажіть мені, що відбувається, якщо можете?

Порошенко: Моїм ключовим пріоритетом було уникнути дострокових виборів. Нова або відновлена ​​коаліція повинна бути проєвропейською і орієнтованою на проведення реформ.

«Самопоміч» отримала мою пропозицію щодо уряду технократів на чолі з Яресько та приєднання до коаліції. Оскільки причина політичної кризи в тому, що три фракції («Самопоміч», «Батьківщина» і Ляшко) вийшли з коаліції і ми з прем'єр-міністром залишилися в меншості. Я запросив «Самопоміч» і запропонував їм або підтримати Яресько, або запропонувати свого лідера в якості нового прем'єр-міністра.

Вони взяли час на роздуми і через кілька днів відзначили, що готові тільки почати переговори щодо можливої ​​коаліції. Але не готові бути членами коаліції. Тільки голосувати за те. Я сказав їм, що це неможливо, згідно з нашою Конституцією. Вони повинні персонально підписати своє членство в коаліції. Але навіть за це вони висунули три умови.

Перше: зміна або відставка генпрокурора, про що я вже сказав, що це відбулося. Я відправив лист про його відставку в парламент. Зараз він в парламенті, і це повинно відбутися терміново. Друге: зміна в ЦВК. Я сказав, що не розумію, чому ЦВК – це питання коаліції, якщо не плануються вибори. Але добре, я готовий змінити склад ЦВК. Але третє: вони сказали, що хочуть змінити закон про вибори. На що я відповів негативно, оскільки категорично проти дострокових парламентських виборів, зазначивши: "Зміни виборчого законодавства будуть стимулювати вас і Тимошенко до проведення дострокових парламентських виборів, що повністю неприйнятно для мене". Вони сказали, що без зміни закону про вибори вони навіть не почнуть дискусію про членство в коаліції. Без «Самопомочі», з відмовою Тимошенко і Ляшка у нас немає 226 голосів для підтримки Яресько. Наскільки я розумію, наші партнери і наші американські друзі мають значний вплив на лідерів «Самопомочі», і я попросив Павла зателефонувати Торі і зв'язатися з послом для можливого збільшення тиску і підтримки кандидатури Яресько «Самопоміччю».

Після двох годин, відразу після повідомлення Яресько в фейсбуці, я подзвонив ще раз Садовому. На жаль, він поїхав на вихідні в Європу і сказав, що не готовий підтримувати Яресько або давати іншу позитивну відповідь. І в цій ситуації, коли наші партнери зі США дали гранти «Самопомочі», виявили значну фінансову підтримку… У цій ситуації я відкриваю ідею продовжити таку невизначеність. Зараз в будівлі Адміністрації знаходиться Яценюк, і ми починаємо переговори щодо інших кандидатів. Тобто якщо «Самопоміч» повертається, ми готові підтримати Яресько. Але за відсутності «Самопомочі» ми обговорюємо кандидатуру Гройсмана. Ви повинні пам'ятати Гройсмана, під час вашого відомого і відмінного виступу в парламенті ви спілкувалися з ним.

Байден: Так, я пам'ятаю.
Розмова Джо Байдена і Петра Порошенка 13 травня 2016 року

Порошенко: Зараз я повинен і я вважаю, що ми можемо довіряти один одному, партії Арсенія разом зі мною. Вони голосували разом з нами за нового генпрокурора, новий уряд, за пакет МВФ. І я сподіваюсь, що у нас значний рівень підтримки. На жаль, цього не цілком досить. Це майже більшість в парламенті. Ті, хто їздить в США, "Самопоміч", Тимошенко і Ляшко, який туди не їздить через низку обставин, проти цього. Це тільки брудні політичні трюки.

Саме те, про що я прошу Джефрі: будь ласка, не давайте грантів «Самопомочі», не давайте їм грошей, тому що це не є фінансуванням опозиційної партії, а фінансуванням абсолютно безвідповідального політичного лідера, який робить дуже погані речі для майбутнього моєї країни, для України і для безпеки і стабільності. Саме тому, я вважаю, в першу чергу, я дуже задоволений сигналами, які вони отримали в Вашингтоні. Вони були досить потужними і переконливими.

Байден: Так.

Порошенко: Думаю, було б добре, якби ви продовжили тиск на "Самопоміч". Тому що стосовно Тимошенко і Ляшка це безперспективно. На "Самопоміч", тому що ви підтримуєте їх. У цій ситуації це може мати позитивний результат, тому що без "Самопомочі" ми навіть не можемо розраховувати на позитивний результат стосовно змін в Конституції.

Байден: Добре. Домовилися. Слухайте. Я…

Порошенко: Це буде неможливо. Якщо я зможу розраховувати на себе в питанні пошуку голосів для закону, закону про вибори, я зможу знайти ці голоси. Без "Самопомочі" я не зможу знайти голоси для змін в Конституції. Це дуже просто.

Байден: Добре. Ми зробимо все можливе для пошуку голосів.
Розмова Джо Байдена і Петра Порошенка 11 лютого 2016 року

Байден: Пане президенте, друже мій! Ви почуваєте себе добре?

Порошенко: Я завжди себе добре почуваю, коли розмовляю з вами, пане віце-президент. Мій любий друг!

Байден: Я так розумію цей документ підготував ваш міністр економіки, чиє ім'я я навряд чи вимовлю, мої вибачення.

Порошенко: Так, це Абромавичус, я вивчив це ім'я за три місяці його роботи в уряді.

Байден: Я так зрозумів, що цей його документ підписали інші члени Кабінету Міністрів, чи не так?

Порошенко: Ні. Не знаю, як там з цим документом, мені невідомо про його підписання іншими членами уряду, але заява Абромавичуса була дуже небезпечною і принесла серйозну кризу, безсумнівно. І тепер ми в дуже складній ситуації. На мій погляд, я цього не говорив публічно, цей його крок був вкрай безвідповідальним.

Але це сталося. І я негайно з ним зустрівся після його заяви і сказав: "Дивись, ти уявляєш мене, президента, в уряді. Це я запросив тебе в країну і підтримував тебе весь час. Це я надав тобі, з порушенням чинних норм законодавства, охорону спецслужб, щоб ти нічого не боявся. Саме я наполягав на підтримці всіх твоїх ініціатив. Я дав тобі українське громадянство і ти досі маєш мою повну підтримку».
Розмова Джо Байдена і Петра Порошенка 16 листопада 2016 року

Байден: Дозвольте запитати одну річ, поки я не забув. «ПриватБанк». Я розумію, що глава НБУ вимагає визначитися із певною датою, коли почати процес змін. Мені сказали, і я поділяю цю позицію, що вона не визначиться з датою, поки не погодить її з вами. І я сказав, що потрібно повернутися до визначення дати, і що я щодо цієї дати поговорю з вами. Тому що наближається те, що я не хотів би, щоб сталося. Я не хочу, щоб Трамп виявився в позиції, де, здається, він буде готовий обійти нашу політику, де фінансова система може розвалитися, і де він збереться заблокувати виділення грошей Україні. Саме так це буде виглядати, поки не дійде до розгляду складних незнайомих деталей.

Тому все, що можна буде зробити, щоб натиснути на «ПриватБанк» щодо закриття, щоб отримати наступний транш від МВФ, я б з усією повагою рекомендував як критично важливе для вашої економіки і фізичної безпеки.

Я знаю, що складно. Коломойський – це скалка в дупі і проблема для всіх, але це дійсно критично важливо, щоб ви впоралися з цим зараз. І все буде добре. Я просто хочу, щоб ви подзвонили голові НБУ і підтримали її. Дали їй зрозуміти, що ви з нею, коли вона визначить дату і піде вперед.

Порошенко: Це дуже важливо те, що я від вас почув. Я думаю, що 22 листопада, у вівторок, я отримаю остаточний звіт Ernst & Young про перевірку. І ми узгодили, що я, прем'єр-міністр, міністр фінансів, глава НБУ. Я запросив також Арсенія та інших офіцерів безпеки.

Нам слід зустрітися і прийняти рішення по даті. Єдина причина, чому після 22 листопада, коли у мене буде аудиторський звіт, це голосування в парламенті, де у Коломойського є значна кількість членів. Прем'єр-міністр просив мене проголосувати спочатку бюджет, а потім почати процес. Це конфіденційна інформація, але…

Байден: Я буду тримати це в таємниці…
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
007 Показати IP 19 Травня 2020 23:37
Цікаво, в тому сенсі проти кого ці плівки. Проти Порошенка чи проти Байдена. Чи просто знову Москва підкинула???
123 Показати IP 19 Травня 2020 23:45
і шо? поговорять деякий час, і все заглохне
Paul Показати IP 20 Травня 2020 03:01
И что тут удивительного?
Луч Показати IP 20 Травня 2020 05:54
Нема слів.....
Лісник Показати IP 20 Травня 2020 06:18
а на майданні верещали- памятай чужинець тут господар українець....скакуни
Хак мозку Показати IP 20 Травня 2020 08:30
Вибори у США наближаються... От вам і записи знайшлись. Рашка має велике бажання лишити діючого президента США при владі.
Пенсіонер Прокопчук Показати IP 20 Травня 2020 08:43
Так, бачу, що порохоботам та прихильникам пана Порошенко не подобається читати про свого шефа, який не тільки продався, а всією своєю світою працював на спецслужби США, за що особисто отримував - мільйони доларів. Ось як все просто, з допомогою США, зробили в Україні у 2014 році державний переворот, і поставили свого платного агента Петра Олексійовича Порошенка.
Анонім до Пенсіонер Прокопчук Показати IP 20 Травня 2020 15:35
Совок ти діду,Замшілий, ватний совок. Подивися як живуть країни, що дружать із США, знаходяться під їх патронатом. І подивися на тих, хто під патронатом Росії. Нещасна Абхазія,
Читати не буду Показати IP 20 Травня 2020 09:05
Наскільки треба бути шизанутим, щоб не бачити виведення грошей під час котлів, існування фабрик на території "ворога", офшорний скандал, свіноборонпром...? І так всі 5 років президентства. Для порохоботів потрібне якесь гетто?
Читати не буду Показати IP 20 Травня 2020 09:07
Наскільки треба бути шизанутим, щоб не бачити виведення грошей під час котлів, існування фабрик на території "ворога", офшорний скандал, свіноборонпром...? І так всі 5 років президентства. Для порохоботів потрібне якесь гетто?
ан Показати IP 20 Травня 2020 09:22
і так ясно що ми під ковпаком. І "пукнути "вибачте самі не зможем. без дозволу. Думаю йшовши в президенти зеленський навіть не уявляв під яким ми контролем. тому вийшло що вийшло. і хто по-тихеньку здає інтереси України ?
Пенсіонерк Прокопчук Показати IP 20 Травня 2020 10:05
Мабуть колишньому службовцю КГБ. Сайт «Страна» добре відомий антиукраїнською позицією. Тобто він за Україну, тільки в промосковському виконанні. Головний редактор, через підозру в антиукраїнській діяльності, в бігах. З цим сайтом активно співпрацює Шарій, який так само активно розганяє тему «зовнішнього управління». При цьому випускається з уваги те, що завдяки цьому «зовнішньому управлінню» Захід не підтримав на виборах Порошенка, зобов’язав Луценка почати реформу прокуратури, яку той успішно провалив.
Скептик Показати IP 20 Травня 2020 13:58
Знову витягнули зашквар з рукава, в якому ні фактів, ні криміналу. Мільярд пішов в Україну, а цей чуть не всра***, щоб надути щоки і якось перекласти ці гроші Порошенку в кишені. Мало того, ще й придумав, що Порошенко сам записував розмови на шпіонському обладнанні певно для сімейного архіву. Жаль, що цим людям похєр держава, а дуже хочеться отримати якісь срібники за притягнуті за вуха факти. Боже, збережи Україну.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus