USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як чиновники отримують службове житло за законом радянської України

17 Квітня 2016 21:22
Кримінальна справа щодо екс-заступника генерального прокурора Віталія Каська є звичайною практикою чи не для кожного силовика та чиновника в Україні.

Нагадаємо, екс-заступника звинувачують у шахрайстві.

Як повідомляють на сайті ТСН, саме службове житло та його розподіл є коренем, з якого росте уся корупція.

Перша цікава деталь: схема отримання службового житла базується не на українському законі, а на постанові ради міністрів УРСР від 1988 року. Там прописані усі, хто має право на службовий гуртожиток чи квартиру. У списку – аж 68 професій, посад та категорій громадян від двірника до найвищого службовця. Ця майже археологічна постанова – один з найулюбленіших документів чиновників. За майже 30 років існування цього документу його не лише не скасували, але навпаки – внесли аж 54 розширення та доповнення.

Все виглядає так просто, ніби схему вигадав третьокласник, якого залишили на другий рік. Так, забудовник передає квартири місту, а міська адміністрація навіть не ставить їх на облік, одразу передаючи майнові права та ордери тим, хто цю адміністрацію захищає від усіляких проблем.

Журналіст Ліна Клебанова, журналіст повідомила, що поліція, прокурори та судді отримують «з рук господарів по хатинці».

«Таким чином, створюється, блокується така величезна корупційна система. Більше всього – суддівські та міліція. Далі – прокуратура. Але ми ще не знаємо, скільки пішло Кабміну, а скільки Адміністрації президента», - зазначила журналіст.

А все виглядає так: чиновник чи силовик стає на чергу, принижується та плазує, щоб отримати ордер на службове житло. Далі він отримує, вселяється, прописує всю свою родину. А далі йде в профком, де пишуть клопотання в квартирний відділ держадміністрації. Після цьього просять зняти з квартири статус службової через втрату необхідності. Райадміністрація виконує прохання профкому, а потім хтось зі щасливої родини чиновника чи силовика приватизує житло.

Під Києвом є елітний житловий комплекс, на місці якого нещодавно стояв ліс. Ліс цей місцеві чиновники на папері перетворили на зелені насадження. У лісі будувати не можна, а от насадження – це потенційний будмайданчик.

Місцевий активіст Віктор Бархоленко 10 років тому звернувся в прокуратуру Київської області з заявою про злочин.

«Це - відповідь прокурора Київської області, де сказано, що питання, які я піднімаю, зокрема щодо незаконного переведення земель лісового фонду під контролем, і прокурорське реагування відсутнє. Підпис – заступник прокурора Київської області Матвієць. Рівно через 27 днів після цієї відписки виписується ордер Матвійцю Анатолію Анатолійовичу – службову трикімнатну квартиру. Прокуратура Київської області з підписом Федорук. Спочатку ці квартири надаються як службові», - розповів Бархоленко.

Житло в одному житловому комплексі міська рада отримала від забудовника в обмін на дозвіл не будувати в районі попередньо обіцяну школу. «Бучанська міська рада добровільно відмовилася від школи. Натомість отримала в цих будинках квартири і нежитлові приміщення. І з'ясувалося, що отримали їх заступники міського голови, начальник відділу освіти, начальниця юридичного відділу.

Майже всі працівники Бучанської міськради отримали житло. Якщо не тут, то в інших місцях», - додала журналіст Олена Жежера.

Раніше забудовники були змушені передавати міським адміністраціям від 5 до 15 відсотків квартир в нових будинках. У 2011 році після проголошення курсу на асоціацію є Європою депутати заборонили містам забирати житло. Та місцеві чиновники так просто не здаються. Тепер вони вимагають від забудовників не саме житло, а майнові права на квартири у ще не збудованих об'єктах.

Бізнесмен Юрій Шубелка, який свого часу пішов проти схеми та поскаржився на здирництво, повідомив: «Особисто ми передали більше чотирьох тисяч метрів місту, поки будувались. Бачили, яка публіка приходила з ордерами отримувати ці квартири». Він також заявив, що місто просто призупинило видачу документів інвесторам. На думку Шубелка, це є свідченням прямого здирництвом. Таких фактів ГПУ не помічає. У декларації одного з суддів є чотири квартири, але він воює за п'яту. Ні цього суддю, ні його колег, ні жодного українського чиновника та силовика не переслідують за очевидні порушення. Лише за чотири роки, які минули після заборони відкритої передачі житла місту, в столичних документах можна натрапити на слід майже трьох тисяч квартир, які забудовники були змушені подарувати чиновникам. Кожен подарований метр житла збільшує ціну кожного проданого на 10, а іноді і на 20 відсотків. Проте засудити за цей загальний гріх хочуть лише Віталія Каська - як ворога системи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Начальніка Показати IP 17 Квітня 2016 22:07
Для авторів статті і коментаторів не завадило би знати, що кілька тисяч років тому Бог постановив, щоби бізнесменів, які працювали заради зиску, всяких порушників законів і правил, а також чужинців, - не обирали начальниками над народом. Ця постанова не є Божою забаганкою, а оберігає нас від тих бід, які принесла зграя Януковича, чи Порошенка. Їх Бог називає «менше, ніж ніщо», а тих, хто їх обирав до влади – огидою. А тепер задаймо собі запитання: так хто ж винуватий у бідах українців?
Корупція Показати IP 17 Квітня 2016 22:13
Тільки "нерозумний" міг на щось добре від Європи сподіватися після таких "демонстративних" проявів правового нігілізму (перекладаю для відповідної категорії громадян - беспределу), корупції та соціального егоїзму, як у нас (особливо в останні роки). Завдання стосовно руйнування в особі України і Росії конкурентів (економічних, політичних всіляких) вони "нашими руками" та "за наш рахунок" виконали.
кореш Показати IP 17 Квітня 2016 22:58
А тепер задайтесь запитанням:"А хто всі роки.починаючи з 1917-го року при владі?" Ми вибрали п"ятого президента.З них хоч один українець? А Верховна Рада,а Кабінет міністрів? Погляньте на ті рила і зробіть висновок!
корупція ок Показати IP 17 Квітня 2016 23:15
для правоохоронців: зробити виборочку з 1993-го року про отримання житла правоохоронцями,особливо працівниками прокуратури ,кгб,суду, міліціі(набагато менше) і вперед шахраів з родинами до суду і на етап з конфіскацією!!! P.S. Це звернення до нових правоохоронців.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus