USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як тренують пухнастих охоронців волинського кордону

6 Листопада 2017 20:27
Кінологічний навчальний центр Державної прикордонної служби України знаходиться у місті Великі Мости, що на Львівщині. Собаки, яких тут тренують, за лічені секунди знаходять зброю, наркотики, вибухівку та інші заборонені предмети.

Тут проходить вишкіл чотирилапих охоронців кордону. Це єдине в Україні місце, де готують песиків, які охоронятимуть увесь державний кордон України, в тому числі й на Волині, інформує VIP.

Саме цих пухнастиків відправляють у звільнені від окупантів території на сході, аби розміновувати цілі міста.

Цікаво, що створили центр ще 1945 року. Спершу у цій військовій частині навчали коней, а не собак, адже свого часу деякі застави (передові пости, виставлені в стороні очікуваного нападу ворога, - ред.) знаходилися у високогір’ї Карпат, куди нічим іншим, як конями, дістатися не було можливо.

У 1952 році у цьому центрі почали готувати інспекторів-кінологів, згодом побудували й спеціальний розплідник для тварин. Цікаво, що спочатку для підготовки брали лише собак породи німецька вівчарка та східноєвропейська вівчарка. Сьогодні ж у практиці прикордонних військ східноєвропейську вівчарку уже не використовують. Їх замінили на бельгійських вівчарок. Кажуть, що й німецьку скоро також поспупово замінять, оскільки вона хороша лише для пошуку людей, а не предметів.

Наразі ж у кінологічному центрі готують собак різних порід. Серед них – і кокер-спаніелі, і лабрадори, і фокстер’єри.

До слова, песики, яких тут тренували, під час Олімпіади 1980 року знайшли наркотики всередині музичного інструмента, якого привезли літаком.

А під час Афганської війни почали використовувати міни, які мали не металевий, а пластиковий корпус. Це перешкоджало пошуку боєприпасів. Саме тому сапери не могли виявити їх. А мінно-розшукові собаки, яких готувала частина, своїм універсальним тонким нюхом могли знайти ці міни. До речі, цих псів також використовують під час розмінування територій Донецької та Луганської областей, які були окуповані ворогами, аби ці землі стали придатними для життя людей.

Кінологи зі своїми чотирилапими друзями також стежили за безпекою під час візиту папи Іоана Павла ІІ в Україну.

Кінологічний центр може похизуватися величезною кількістю подарунків від відомих персон. У музеї тепер зберігають книги, листівки, м’ячі, підписані іменитими футболістами, від Мирона Маркевича і Даріо Срна.

Серед подарунків – і футболка від лучанина, гравця збірної України Артема Федецького.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus