USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як у Луцьку зберігають документи ліквідованих підприємств

11 Березня 2016 14:36
Для чого використовують новітні стелажі вартістю 400 тисяч гривень, та яким чином міський трудовий архів зможе економити на електроенергії, з’ясовували депутати міськради.

Про це йшлося під час дня депутата на тему «Ознайомлення з роботою трудового архіву» 11 березня. Обранці міської громади оглянули сховища та інші приміщення Луцького міського трудового архіву.

Як розповіла завідувач установи Людмила Карєва, у комунальному закладі працюють головний бухгалтер, два спеціалісти-архівісти (один з яких приймає заяви громадян у Центрі надання адміністративних послуг) та техпрацівниця. Для опалення приміщення архіву, що на вулиці Бенделіані, 7, використовують електрокотел.

Комунальну установу створили для централізованого зберігання документів підприємств, установ та організацій міста, що ліквідуються. Це кадрові документи, документи щодо особового складу та фінансово-господарські документи, що не належать до Національного архівного фонду (тобто до числа історичних документів). Архів створений одним з перших в Україні в 1994 році. Таким чином, вдалося зберегти основну масу документів підприємств, що були ліквідовані в 1990-их роках. Нині такі архіви створені майже у кожному районі. На архів покладені функції соціально-правового захисту громадян.


За час існування установи до архіву надійшло понад 25 тисяч архівних справ, щороку за довідками звертаються тисячі громадян. Так, протягом минулого року громадяни отримали понад три тисячі архівних довідок про підтвердження наявного трудового стажу, заробітної плати, шкідливих умов праці, для оформлення пенсій, у тому числі, з інвалідності, за втратою годувальника тощо. Протягом 2015 року на зберігання до архіву надійшло понад 6 тисяч архівних справ, в тому числі, документи передали ліквідовані шовковий комбінат, КРЗ, станція швидкої медичної допомоги та низка інших підприємств.

У приміщення на вулиці Бенделіані установа переїхала у 2011 році з приміщення по проспекту Молоді, коли сховища були заповнені на 100%. До слова, документи в архіві зберігаються протягом 75 років. Найдавніші документи датуються 1944 роком, і такі види документів в Україні досі не списувалися.

Як стало відомо, установа взимку сплачує 18 тисяч гривень на місяць за спожиту електроенергію (9 тисяч кіловат, у зв’язку із роботою електрокотла). Депутат фракції «УКРОП» Сергій Балицький запропонував подати заяву та перейти на користування двозонним лічильником (тоді в нічну пору тариф буде нижчим), як це планує зробити, наприклад «Луцький зоопарк» з метою економії коштів.


Установа надає платні послуги за подальше зберігання документів та надання довідок, які не носять соціально-правового характеру. Так, за два останні роки доходи становили 157 тисяч гривень, які використали на утримання та розвиток установи (придбання комп’ютерної техніки, встановлення світлозахисних жалюзі на вікнах сховищ, додаткових дверей при вході для теплозбереження, часткову заміну вікон тощо). Установа є прибутковою, адже підприємства у місті закриваються завжди та передають документи в архів.

У зв’язку із заповненням сховищ, у 2014 році архіву виділили додаткове приміщення загальною площею 90 метрів квадратних, був здійснений його капремонт, встановлені грати на вікнах, сигналізація та протипожежні двері. У 2015 році архівосховища обладнали системою мобільних пересувних стелажів. Така система дає змогу зекономити площі на 80-100% та збільшити прийом документів вдвічі. Сучасне обладнання, на яке свого часу було виділено 400 тисяч гривень, продемонстрували депутатам міськради. На думку Людмили Карєвої, це більш економічно обґрунтовано, ніж виділяти кошти, наприклад, на нове приміщення та його капремонт. У приміщенні архіву у майбутньому планують встановити енергозберігаючі вікна.


Як зазначила після огляду архіву секретар Луцької міськради Юлія Вусенко, наразі значні кошти установа витрачає за обігрів приміщення, тож доцільно встановити розподільчі лічильники. Завідувач установи обіцяла зайнятися вирішенням цього питання, що допоможе зекономити кошти міського бюджету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Така думка Показати IP 11 Березня 2016 17:06
До депутатів питання - а що в Луцьку в дитячих садочках є вільні місця, що архів влаштували в приміщенні дитячого садочка ? (так принаймі виглядає на фото)ю
Клоун Показати IP 12 Березня 2016 12:33
Нічо так дєвки...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus