USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як у СНУ нараховуватимуть бали абітурієнтам: нововведення вступної кампанії

15 Липня 2015 19:00
Цього року на магістратуру поза конкурсом не набиратимуть студентів. Самі абітурієнти на будь-який освітньо-квліфікаційний рівень також мусять визначитися з пріоритетністю своїх заяв. А під час вступу діятиме система нарахування вступних балів.

На Волині розпочалася вступна кампанія, тож не зайве ще раз нагадати абітурієнтам, за якими правилами відбуватиметься вступ до університетів.

Про нововведення, які чекають на вступників до вищих навчальних закладів розповіли ректор Східноєвропейського університету імені Лесі Українки Ігор Коцан і проректор з навчальної роботи Світлана Гаврилюк у інтерв’ю для Інформаційно-аналітичного центру університету.

Так, пояснив Ігор Коцан, у 2015 році при вступі до вищих навчальних закладів України абітурієнти повинні подавати тільки сертифікати зовнішнього незалежного оцінювання, видані цьогоріч. Сертифікати попередніх років будуть недійсними. Без сертифікатів вступати теж не можна, і скасована можливість вступати до вищих навчальних закладів за внутрішніми екзаменами тим абітурієнтам, які закінчили середню школу в 2007 році та раніше.

«Крім того, випускникам шкіл знижено поріг прохідності з предметів ЗНО – 100 балів. Оскільки для окремих результатів зовнішнього незалежного оцінювання застосовано два рівні складності (базовий та поглиблений), то в наших Правилах прийому вказано перелік конкурсних предметів, із яких вступники подаватимуть сертифікати ЗНО із зазначенням рівня складності. У 2015 році конкурсний бал абітурієнта становитиме не 800, а 200. До цих 200 балів додаватимуть додаткові бали (не більше 10) за особливі успіхи (призерам IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів чи ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України) та/або успішне закінчення підготовчих курсів ВНЗ. Під час визначення конкурсного бала абітурієнта застосовують вагові коефіцієнти для конкурсних предметів. Прикметно, що значно зменшилася вага шкільного атестата – до 10 %», - пояснює ректор СНУ.

Крім того, примітно, що у 2015 році впроваджено принцип пріоритетності заяв про вступ. Тобто випускник, подаючи заяви до вищих навчальних закладів, особисто присвоює своїм заявам пріоритетний показник – від 1 до 15, де 1 є показником найбільшої пріоритетності заяви. Змінити пріоритетність протягом вступної заяви уже не можна буде. Цей принцип використовуватимуть під час вступу на навчання для отримання ступеня бакалавра на денну форму навчання на місця державного замовлення на основі повної загальної середньої освіти.

Проректор Світлана Гаврилюк додала, що є й нововведення для тих студентів, які здобувають вищу освіту, отримавши попередньо ступінь бакалавра.

Так, для здобуття ступеня магістра не допускається вступ поза конкурсом. Загалом під час конкурсного відбору вступників за ступенем магістра беруть до уваги: середній бал додатка до диплома бакалавра (спеціаліста) – 200 балів; результат вступного екзамену з іноземної мови – 120 балів; результат фахового випробування – 150 балів.

На ступінь магістра до конкурсного балу за активну участь у навчальній, науково-дослідній роботі додаватимуть до 20 балів. Зокрема, додатково бали нараховуватимуть переможцям та призерам (ІІ–ІІІ місце) ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни та спеціальності або II етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук, проведених у поточному навчальному році; за наукові статті у фаховому виданні, затвердженому ДАК України (враховується не більше 2 статтей); за участь у міжнародній або всеукраїнській науковій конференції, яка підтверджена опублікованими тезами доповіді (враховується не більше 5 опублікованих тез).

Конкурсний бал вступника на здобуття ступеня магістра може становити максимально 490 балів.

Конкурсні бали для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» нараховуватимуть дещо простіше. Для цієї категорії вступників враховуються два показники: середній бал додатка до диплома бакалавра (спеціаліста) – 200 балів та результат фахового випробування – 150 балів.

«Оскільки фахові випробування і на магістра, і на спеціаліста проводять за тестовими технологіями, то відбір та зарахування абітурієнтів на навчання максимально прозорий і об’єктивний». – резюмує Світлана Гаврилюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 16 Липня 2015 00:53
Правило для вступу є, і воно одне, але поняття "крім", вживається разів сто. І раз оплатити проїзд на Крім для потрібних людей абітурієнт уже не в змозі, то зарахують тих, хто крім документів бабла більше принесе.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus