USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Першокурсники волинського вишу прийняли присягу

4 Вересня 2015 15:55
Освічені, сильні духом і тілом, молоді й креативні люди – ось майбутнє України. Сьогодні, щоб стати успішним, треба досконало знати свою професію, володіти багатьма іноземними мовами, почувати себе вільним і розкутим. Так, бути справжніми студентами і сумлінно навчатися присягнули волинські першокурсники.

Майже дві тисячі юнаків та дівчат стали студентами першого курсу Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Інавгурація, під час якої вони зачитали присягу студента, відбулася сьогодні, 4 вересня.



Урочистою ходою від головного корпусу пройшли першокурсники разом зі своїми викладачами та гостями заходу центральними вулицями Луцька. Поклавши квіти біля пам’ятників Тарасові Шевченку, Лесі Українці, Михайлу Грушевському та біля пам’ятника Небесній Сотні, студенти вишикувалися на університетському стадіоні, приймаючи вітання.
Студент Інституту філології та журналістики Богдан Бабійчук обрав спеціальність «Польська мова». Каже, це був обдуманий крок, адже довгий час мріяв побувати в Польщі і, можливо, працювати там. Та для цього необхідно досконало знати мову.
«Хочеться тут спробувати себе, і отримати знання. Наше завдання сьогодні – вчитися, каже хлопець і зізнається, що вже знайомився з міжнародними програмами, які реалізує університет: «Думаю, якщо буду успішно навчатися і докладатиму чимало зусиль – зможу реалізувати себе».

Зрештою, навчання у вишах вже триває декілька днів, а першокурсники вже встигли дізнатися, що це таке: бути студентом.

«Знали, що буде важко, але ми готові до всіх труднощів. Часом важко висидіти пару, але тоді переконуєш сам себе, що воно цього варте, згадуєш, як прийшов сюди, до чого готувався, навіщо це тобі потрібне», - каже студентка першого курсу географічного факультету спеціальності «рекреація та туризм» Ольга Лякішева. Дівчина переконує, що вже готова розвивати ідеї, як зробити Волинь туристичним краєм.
Цього року першокурсниками СНУ стали 1915 молодих людей, ще 437 студентів стали магістрами.

Окрім того, нині 70 студентів, 48 батьків студентів та 5 працівників СНУ в складі Збройних сил України воюють на сході. Не обійшлося в студентській родині, на жаль, і без втрат: загиблі Андрій Снітко, Артем Карабан, Сергій Шкредь, Станіслав Потапчук були студентами цього вишу. Тож, присутні вшанували хвилиною мовчання полеглих Героїв України.

Своєю чергою, до всіх першокурсників звернувся Митрополит Луцький і Волинський Михаїл і побажав їм повноцінного студентського життя: «Ми розуміємо, що кожна випадковість – це неусвідомлена закономірність. І те, що ви стали студентами цього закладу, а не будь-якого іншого - в цьому є великий промисел Божий. Господь привів вас сюди, доручив викладачам, щоб вони, першою чергою, навчили вас бути людьми, бути фахівцями. Тож, пам’ятайте про цей промисел, який привів вас до цього порогу. Пам’ятайте, що кожен день треба жити як останній, незважаючи 17 років нам чи 40. Беріть все те, що вам дарує сьогоднішній день».
Тим часом, викладачі все зроблять, щоб студенти знайшли себе в житті і стали спеціалістами, переконував ректор вишу Ігор Коцан. Тим паче, додає він, тут створені всі умови для навчання, для відпочинку та спорту.


До слова, нагадаємо, вчора відбулося відкриття університетського стадіону «Спортивне ядро», реконструйованого за кошти засновника Фонду «Новий Луцьк» Ігоря Палиці та його батьків. Відтепер же цей спортивний об’єкт стане тренувальною базою для легкоатлетів. Адже реконструкція «Спортивного ядра» відбувалася в комплексі з реконструкцією стадіону «Авангард», який, своєю чергою, отримає 2 категорію міжнародної сертифікації і прийматиме національні та європейські змагання. Відкриття легкоатлетичного комплексу на стадіоні відбудеться вже завтра, 5 вересня.

Здобувати нових висот в навчанні, спорті закликав першокурсників і голова наглядової ради СНУ Ігор Палиця.

«Я хочу вам побажати, щоб ви досягали найвищих рівнів в своєму навчанні. Щоб ви знали якомога більше іноземних мов. Адже коли ми хочемо їхати в Європу, чи вивчати видатні твори в оригіналі, нас обмежує незнання іноземних мов. Також хочу побажати вам бути сильними й спортивними. Умови для цього є. Коли будете сильними духом, сильними фізично ще й науково підкованими – кращих за вас не буде», - наголосив він.
До слова, сам Ігор Петрович – випускник історичного факультету. Відтак, він звернувся й до майбутніх істориків: «Від вас залежить правда історії про те, що відбувається сьогодні. Ви повинні не тільки читати і аналізувати те, що написано, а й знаходити правду, писати і говорити правду».

До слова, Фонд «Новий Луцьк» вже не перший рік підтримує найкращих студентів 2-5 курсів стипендіями. Як розповів голова правління Фонду Олександр Товстенюк, найбільше стипендіатів Фонду Ігоря Палиці – з числа студентів СНУ.

«За сприяння Фонду діють програми підтримки студентської молоді. Ми фінансуємо відкриття наукових лабораторій, стипендіальні програми, спортивні змагання, заохочуємо до тренувань, аби молодь досягала найвищих результатів. Підтримуємо громадські організації, що засновані нашими студентами. Це - молоді і перспективні люди. Було б добре, аби вони залишалися в місті, працювали тут і розвивали його», - наголосив він.
Сам Олександр Віталійович – теж випускник СНУ факультету прикладної лінгвістики. Вже з другого курсу він займався бізнесом, але, переконує, поєднувати студентство і роботу вдавалося: «Мені було легко вчитися, і в школі, і в університеті».

Зрештою, студентське життя – цікаве і розмаїте. Це – один з наріжних каменів для побудови майбутнього, - зауважила заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець.

«У вас будуть безсонні ночі. Як завжди, не вистачатиме одного дня до екзамену, тут ви знайдете і своє кохання, і багато друзів. Хочу побажати, щоб всі ваші мрії збувалися, щоб ви знайшли хорошу роботу, свою дорогу. Якщо доля заведе вас за кордон – повертайтеся, бо ви - наші майбутні міністри, прем’єри, президенти», - звернулася вона до першокурсників.
Зрештою, після урочистостей студенти випустили в небо десятки синіх та жовтих кульок і вирушили в доросле життя. Адже завтра треба йти на лекції за новими знаннями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Ігор Валентинович Показати IP 4 Вересня 2015 16:17
Але ж Григоренко і клоун, де воно взялось, що всюди свого носа пхає, вже й тут воно діло має, не пойми звідки взялось за допомогою Саши (кладбищенського).
Валентин Ігоревич до Ігор Валентинович Показати IP 4 Вересня 2015 19:52
Сумно, дуже сумно, що на світлинах бачимо "наперсточників", які продовжують працювати чи співпрацюють з СЄНУ. Токарські та іже подібні - це ганьба для університету, який
ас до Ігор Валентинович Показати IP 5 Вересня 2015 08:46
а коцан схожий на кота базіліо ну і смішний
лучанка Показати IP 4 Вересня 2015 16:54
Гарно. А математики, судячи із факультетської геральдики, навчаються ще у ВДУ. А був потім ВНУ, а тепер СНУ
РОДИЧ до лучанка Показати IP 4 Вересня 2015 20:02
Це ганьба не для університету, це ганьба для нашої держави, яка демооралізувала сутність життя. Яке їхало, таке й здибало.. Доки наперсточники будуть керувати вишами на Волині?
Лось до лучанка Показати IP 4 Вересня 2015 23:17
А чим поганий ВДу? Хай би вернули нормальну назву.:)
лучанка до Лось Показати IP 8 Вересня 2015 20:47
ніхто не каже, що ВДУ поганий, читайте уважно - про що коментар!
Вiктор Показати IP 4 Вересня 2015 17:15
А без попiв наука не пiде?
Родич до Вiктор Показати IP 4 Вересня 2015 20:05
Панове журналісти. Менше світіть вихованців Кірріла на Волині.
Безіменений до Родич Показати IP 4 Вересня 2015 20:12
Родаку, якщо ти вважаєш, що Михаїл - український пастор, ти глибоко помиляєшся. Це типовий представник КДБістської церкви. Спитай у почаївських.
Анонім Показати IP 4 Вересня 2015 17:33
яка краса!!
марта Показати IP 4 Вересня 2015 17:51
... гарні діти-миру вам і спокою,щоб вивчились і принесли користь нашій країні.СЛАВА УКРАЇНІ!!!
Степан Бандера Показати IP 4 Вересня 2015 19:50
Вже б усім вдягли ті мантії, бо якась клоунада. Також цікавить чому так щороку, коли вибори політизують студентське свято?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus