USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.70 9.85

Як уберегтися від хвороби Лайма: поради волинського епідеміолога

25 Червня 2023 15:43
У Рожищі зафіксували випадок хвороби Лайма в дворічної дитини. Це захворювання передається через укус кліща.

Як ми писали, під час епідрозслідування було встановлено, що кліщ на дитину потрапив на прилісовій території, що належить до сіл Єлизаветин і Носачевичі. Це свідчить про наявність збудника в природному середовищі та становить епідемічну небезпеку для населення в цих зонах.

Нагадаємо, від початку року на Волині зареєстрували сім випадків хвороби Лайма від укусів кліщів.

У цілому 35% волинських кліщів, яких зняли з людей чи взяли на дослідження з природного середовища, були заражені збудником хвороби Лайма.

Лікар-епідеміолог Волинського центру контролю та профілактики хвороб Олександр Гнатюк в ефірі ТРК «Аверс» розповів, що нині дворічна дитина з хворобою Лайма госпіталізована в обласну інфекційну лікарню, її стан задовільний.

«Ні група крові, ні стать не врятує людину від укусу кліща. Потрібно завжди бути обачним. Особливо пильно потрібно слідкувати за дітьми. Активність кліщів триватиме до кінця вересня або й до кінця жовтня залежно від погодних умов. Цього року зафіксовано три випадки, коли люди не виходили за межі свого будинку, але їх укусив кліщ. Кліща краще зняти в лікувальній установі, звідки комаху відправлять на дослідження до лабораторії. Також у закладі охорони здоров’я належно оброблять рану, простежать, аби кліщ не обірвався й не залишився в тілі», – прокоментував Олександр Гнатюк.

Як додав, стежити потрібно теж за домашніми улюбленцями, а відвідуючи парки чи сквери, варто гуляти підготовленими доріжками й не заходити в чагарники чи високу траву, адже саме там і мешкають кліщі.

Протягом року до лікувальних установ через укус кліща звертаються близько 600 людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 25 Червня 2023 20:02
Гнатюку треба міняти професію і йти каструвати поросят. Це просто банальне залякування людей. А як же ті люди, які працюють в лісі, займаються лісовпорядкуванням, які щоденно збирають тонни ягід? Де в них лайма? Жоден збирач ягід, жоден лісівник чи лісоруб ніколи не біг з кліщем до лікаря.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus