USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Як Україна віддаватиме борги після перемоги: пояснення економіста

9 Січня 2023 07:14
Захід зацікавлений, щоб не допустити економічного краху України. Наразі союзники допомагають нашій державі не лише заради перемоги над Росією, а й на перспективу післявоєнного відновлення.

Як Україна віддаватиме гроші після перемоги, пояснив головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД), економіст Іван Ус, інформує FREEДОМ.

З його слів, частина допомоги від США – це гранти, які не потрібно повертати.

«А це (США. – Ред.) – основний донор економіки та безпеки України. Коли ухвалювався пакет 45 млрд дол для України, там було виділення і на військову складову, і на економічну, і на гуманітарну. І все це безповоротне, що дуже важливо, тут нам нічого повертати не треба», – пояснює експерт.

Інше джерело отримання грошей Україною – це кредити від Європейського Союзу.

«Так, це кредити. Але. По-перше, відсотки за ними не такі й великі. По-друге, власне ці відсотки, які треба сплатити, їх платитимуть країни ЄС, вони на себе взяли цю опцію, нам доведеться повернути тільки тіло кредиту, як то кажуть. Повернути його треба буде не негайно після завершення війни, а в різні періоди. Я зустрічав навіть інформацію, що деякі кредити виділялися на 32-33 роки, тобто Україна матиме змогу відбудувати свою економіку, запустити її на повну потужність, навіть, напевно, вступити вже до ЄС, і після цього повертати гроші», – зазначає економіст.

На його думку, після того, як Україна вступить до ЄС, питання боргів буде спільною проблемою євроспільноти, яку намагатимуться вирішити разом.

«Так що тут теж проблеми особливої не бачу. Навіть ті гроші, які доведеться повернути, вони не настільки будуть величезні», – вважає Іван Ус.

Крім того, експерт нагадав, що існує варіант реструктуризації боргу.

«Усі ж розуміють звідки взявся цей борг. Він узявся тому, що була загроза безпеці і, підкреслюю, що не тільки України, а й Євросоюзу, принаймні, окремих його членів. Наприклад, Польщі, там чітке розуміння того, що, найімовірніше, на них нападуть наступними, відповідно, їм бажано не допустити цього і, розуміючи, що Україна зараз. ...Ми захищаємо ті самі цінності, на яких Європа існує після завершення Другої світової війни», – підсумував експерт.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ЗМІ Показати IP 9 Січня 2023 07:35
Нам треба перемогти. Якщо переможемо, віддавати нічого не доведеться. Навпаки, Захід нам повинен дати незрівнянну допомогу за те, що ми взяли на себе головний моральний і фізичний удар найжорстокішої за 2000 років війни.
Andrij до ЗМІ Показати IP 9 Січня 2023 13:24
нiхто нiкому не повинен, це грошi эвропейцiв, заробленi в эс а не укр...снiг-теж мокрий...
Andrij Показати IP 9 Січня 2023 08:14
А ви не думали що це грошi планикiв подакiв з ЭС та США?
ЗМІ до Andrij Показати IP 9 Січня 2023 09:07
Думав. Гроші на дорогу зброю, якою нам допомагає Захід, теж за рахунок платників податків. Гроші, як гриби, не ростуть. Цивілізований світ має великі напрацювання в плані того, як реабілітувати державу після війни (Японія, колишня Югославія, Німеччина і десятки інших прикладів). Ви теж думайте, коли задаєте безглузде запитання. Типу, чому сніг білий чи вода мокра?
1+1 Показати IP 9 Січня 2023 09:01
Продажем землі,за списаний металолом
Анонім Показати IP 9 Січня 2023 10:23
мама тата так просто не цілує)
Клава Показати IP 10 Січня 2023 05:39
за глуміння над міжнародним правом за все заплатить рф..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus