USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як відмова мера Садового йти на новий термін впливає на передвиборчу ситуацію в Україні

30 Жовтня 2018 16:02
Після того як мер Львова Андрій Садовий заявив, що йде в президенти і пообіцяв більше не балотуватися на посаду міського голови, за його місце вже розгорнулася боротьба.

Хто націлений на крісло господаря Львова і як це вже зараз впливає на передвиборчу кампанію в країні дізнавалась "Strana.ua" .

6 млрд грн і будинки-руїни

Битися є за що: бюджет Львова 6 млрд грн і ключі до західного кордону, який вважається золотим дном.

Але в спадок наступникам Садового дістануться і невирішена проблема зі сміттям, що перетворила львівського мера в майже анекдотичного персонажа, будинки-руїни, що потребують капітального ремонту, розбиті дороги, "вбитий" транспорт, нестача дитсадків та відсутність нормальних парковок.

Садовий у кріслі мера вже 12 років. Багато років за нього стабільно голосувала більшість львів'ян, адже не бачили гідної альтернативи.

"Жодна партійне середовище не в змозі висунути альтернативу Садовому, який бездоганно працює з громадською думкою. А все позитивне, що є у Львові, працює саме на Садового", - вважає львівський журналіст Остап Дроздов.

Але після сміттєвої катастрофи, коли львівське сміття подорожувало по всій країні, підтримка Садового, за даними соцгрупи "Рейтинг", в рідному місті впала майже наполовину - з 70% до 40%. І його обрання на четвертий термін опинилося під загрозою. У Львові навіть з'явився анекдот: "Садовий каже дружині:" Люба, я пішов у президенти". Дружина йому вслід:"Любий, сміття з собою забери."

"А він вже вирішив всі тисячі проблем міста, за які йому ще в березні "боліло "? У Львові проблеми із забудовниками, транспортом, сміттям - практично з усім, крім, звичайно, фестивалів і трамваю на Сихів", - іронізують в соцмережах львів'яни з приводу участі Садового у виборах глави держави.

Кандидат Тягнибока "прокачається" у президентській кампанії

За прогнозами, боротися за крісло мера буде свободівець Руслан Кошулинський, якого Тягнибок висуває замість себе в президенти. В експертному середовищі є думка, що "Свобода" відправляє його на вибори президента спеціально, щоб розпіарити як кандидата в мери Львова.

Кошулинський брав участь в минулих мерських виборах три роки тому, вийшов у другий тур, де набрав близько 40%, а Садовий - 60%.

У Садового напружені відносини зі "Свободою", його головним критиком в міськраді. До того ж, навіть у Львові популярність націоналістів вже не така висока, як за часів Майдану, а фігура колишнього віце-спікера Кошулинського не надто розкручена.

"Ось участь у президентській кампанії як раз і дозволить Кошулинському інформаційно "прокачати" себе перед місцевими виборами", - вважає політолог Ігор Фещенко.
"Попередника Садового, нафтовика Любомира Буняка, ніхто не знав, а він "вистрілив" яскравою передвиборчою кампанією (йдеться про плакати "Буняк-негр" від нібито конкурентів) та обіцянкою дати львів'янам цілодобову воду. Так що іноді одна фішка допомагає виграти навіть несподіваному кандидату", - каже експерт Сергій Максимець.

На минулих виборах Кошулинський забезпечив собі друге місце критикою центральної влади, яка, мовляв, зневажає воїнів АТО і патріотів.

"Голосування за Кошулинського було протестом проти влади в Києві", - говорить львівський експерт Василь Расевич.

Опоненти пов'язували його, як "Свободу" в цілому, з кримінальним авторитетом "Вовою Мордою", якого вважають одним з реальних "господарів" Львова.

У "Свободі", звичайно ж, відкидають зв'язки з кримінальним світом.

Екс-заступник - господарник, але не львів'янин

В адміністрації Львова розповіли, що зараз Садовий всі сили кинув на поїздки по Україні та піар перед виборами, а справами міста майже не займається.

"Раніше основну роботу за Садового робив Синютка, поки той відкривав фестивалі пампуха і кави", - говорить працівник мерії.

Саме колишнього заступника Садового, а нині губернатора Львівщини Олега Синютку, називають ще одним претендентом на посаду мера. Хоча сам він відхрещується від таких намірів, але в його оточенні говорять про зворотне.

Садовий та Синютка дружили довгі роки, львівський мер покликав його до себе в заступники з аналогічної посади в Івано-Франківську. Але коли Синютка пішов на підвищення в губернатори, між колишніми товаришами почалося протистояння.

"У Синютки апріорі слабші стартові позиції. По-перше, він уособлює погану владу, якій не вдалося поліпшити життя людей, а по-друге - Синютка НЕ ​​львів'янин. Виграти вибори міського голови Львова уродженцю іншого міста нереально. І тому Синютка - швидше за все, лише інструмент в боротьбі з Садовим. За свою самовіддану працю він може отримати і непогану посаду в Києві ", - написав у leopolis.news політичний експерт Андрій Болкун.

Поки чоловіки"б'ються"

В оточенні Порошенка, на думку експерта, розглядають інші кандидатури, наприклад, нардепа від БПП, львів'янку-економіста Оксану Юринець, яка балотувалася на минулих виборах мера, але набрала всього 4%.

"Поки чоловіки б'ються, вона буде сіяти світле і вічне, натякаючи на свої міжнародні зв'язки і здатність залучити до Львова інвесторів (Юринець - голова українсько-польської парламентської асамблеї, - прим.ред.). За нею потягнеться наукова інтелігенція і патріотичні кола. Головною опорою стане "Львівська політехніка", її альма-матер, таке собі місто в місті з мільярдним бюджетом і десятками тисяч студентів і працівників ", - вважає Болкун.

У Юринець буде підтримка уряду і "правильної" фракції. Інше питання, наскільки їй це допоможе на тлі загального невдоволення владою. Крім того, для участі у виборах мера, їй потрібно буде взяти участь в парламентських виборах, щоб нагадати про себе виборцям, але, як кажуть в її оточенні, Юринець втомилася від депутатства, тому, можливо, піде відразу в мери.

Правда, незрозуміло наскільки впливовим в країні буде Порошенко (і чи буде він взагалі жити в Україні) до моменту наступних місцевих виборів восени 2020 року.

Журналіст, космонавт і ресторатор

У мери націлився і не приховує цього колишній львівський журналіст, нині нардеп, Дмитро Добродомов. Його стратегія, як і у Кошулинського: екс-журналіст заявив про балотування в президенти, намагаючись, очевидно, таким чином розкрутитися для походу в мери.

У парламент Добродомов пройшов як самовисуванець, згодом вступив до Блоку Петра Порошенка, а потім створив власну партію "Народний контроль".

На минулих виборах він вже балотувався в мери і набрав близько 10%.

Екс-журналіст позиціонує себе як борець з корупцією (на львівському ТБ він вів передачу, в якій показував будинки місцевої еліти), а також критикує мера Львова.

"Бачу досить серйозні недоліки в управлінні, адже ця, так звана, вітрина, яка була створена Андрієм Івановичем Садовим, починає розсипатися", - говорив лідер "Народного контролю" в одному з інтерв'ю.


Серед кандидатів називають ще одного львів'янина з парламенту - нардепа від "Народного фронту" Ігоря Васюника, молодшого брата колишнього віце-прем'єра Івана Васюника. На минулих виборах мера Васюник-молодший вже висував свою кандидатуру і запам'ятався анекдотичним випадком, який породив багато жартів і мемів.

У своїй передвиборчій рекламі, він порівняв свою появу на світ з першим візитом американських астронавтів на Місяць. Він був упевнений, що виграє вибори, адже в день голосування, на його думку, Венера зустрінеться з Юпітером.

На львівському сайті був опублікований передвиборчий матеріал з агітацією за кандидата Ігоря Васюника з наступним текстом:

"Коли 20 липня 1969 року американський астронавт Ніл Армстронг виголосив знамениту фразу: "Це маленький крок для людини і величезний стрибок для людства" і наступної миті, вийшовши із спеціального модуля "Eagle", перший ступив на поверхню Місяця, він навіть не здогадувався, що через неповних два тижні після цієї знакової для людства події в Великому Любіні, що в Городоцькому районі Львівської області, на світ з'явиться Ігор Васюник - український політичний і громадський діяч, господарник, який в цьому році заявив про твердий намір поборотися за посаду міського голови Львова".

Після цього в соцмережах з'явилися картинки з Васюником-космонавтом.


У список бажаючих замінити Садового входять також його колишній соратник, а згодом і затятий критик як депутат міськради Володимир Гірняк, нині він заступник голови Львівської обласної ради і член політичної партії "Громадянська позиція". Три роки тому Гірняк балотувався на пост мера, цього разу його підтримає Анатолій Гриценко, з яким Садовий так і не об'єднався на президентські вибори.

З нових облич називають активіста часів Майдану і депутата Львівської міськради Валерія Веремчука і його колегу по сесійній залі від УКРОПу Ігоря Зінкевича, творця групи "Варта-1" в "Фейсбуці" з оперативними постами про події у Львові. За словами експертів, популярність Зінкевича в соцмережі може залучити голоси активних користувачів "Фейсбук", але таких в процентному співвідношенні небагато.

Зінкевич періодично жартує над Садовим в своїй групі і критикує міську владу.


Сам Садовий, за чутками, наступником хоче бачити когось зі своєї команди.

Серед кандидатів - Андрій Москаленко, заступник Садового. Незважаючи на юний вік (31 рік), тезка мера за короткий термін зробив карколомну кар'єру - від прес-служби до другої людини в мерії.

"У нас жартують: перешкодити йому може тільки" москальська "прізвище", - сказали нам в оточенні Садового.

Ще однією людиною Садового, яка може його замінити, дехто вважає ресторатора Андрія Худо, співвласника знаменитої "Криївки" та мережі креативних ресторанів. Підприємцю, який володіє низкою приміщень в центрі міста, приписували покровительство в особі Садового, що сам він заперечує. Коли недавно підприємець отримав в оренду приміщення ресторану в самій Ратуші, де знаходиться міська адміністрація, чутки про зв'язок з мером посилились.

Сам Худо на своїй сторінці в "Фейсбуці" опублікував пост з жартівливим виборчим автоматом (гру, до речі, запустив сайт, що належить родині Садового - потрібно клікнути по фото можливих кандидатів і вибрати мера), де на виборах перемагає він.

"Що ж ви так випереджаєте час", - віджартувався він.

У коментарях під постом Худо пишуть, мовляв, а чому б ні.


Серед кандидатів в мери називають і екс-секретаря Львівської міськради Володимира Квурта. З чуток, його лобіює один з найбагатших людей Галичини - власник Винниківської тютюнової фабрики і п'ятизіркового львівського "Гранд-готелю", депутат Львівської міськради Григорій Козловський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus