USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як волиняни з вадами слуху ведуть активний спосіб життя

17 Серпня 2016 14:47
Волинська обласна організація Українського товариства глухих об'єднала людей, життя яких – суцільна тиша. Хтось з них з народження не чув жодного звуку, інші втратили слух згодом. Зараз на обліку волинського УТОГу – близько 1700 людей з порушенням слуху, - йдеться на сайті Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

«Наша організація – неприбуткова. Ми допомагаємо нечуючим людям у вирішенні соціально-побутових питань, захищаємо їхні інтереси, проводимо інформаційно-роз’яснювальну роботу, допомагаємо у працевлаштуванні, навчанні. Можна сказати – ведемо цих людей по життю», – розповідає про особливості своєї роботи голова Волинської обласної організації УТОГ Галина Сопронюк.

Вада слуху – не заважає вести активний і здоровий спосіб життя. Багато дітей та молоді ходять на спортивні секції, беруть участь у змаганнях. Особливо їм до вподоби стрільба. Член Волинської обласної організації УТОГ, дворазовий Дефлімпійський чемпіон з кульової стрільби Олександр Колодій став гордістю не лише Волині, а й України. Відомі своїми спортивними досягненнями й Юлія Столярук, Наталка Кузьмич, Михайло Іщенко, Світлана Яценко.

«Дуже вдячні людям, які нас розуміють і підтримують. Ми співпрацюємо з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» з 2011 року. Фонд давав нашим людям продуктові набори, соціальні карточки на продукти та ліки. Співпрацюємо і в культурно-спортивному напрямку.

Ми брали участь у конкурсі для формування патріотичного і морального виховання підростаючого покоління «Ігри патріотів», який щорічно відбувається в Одеській області. Якби не Фонд, який профінансував транспортні витрати і проживання учасників, ми не змогли б поїхати. А такі всеукраїнські заходи дуже важливі для нас, адже там учасники знайомляться між собою, здружуються, об’єднуються», – констатує голова Волинської обласної організації УТОГ.

Вона зазначає, що при працевлаштуванні людей з порушенням слуху часто виникають складнощі. Адже існує мовний бар’єр, через це не всі роботодавці готові брати на роботу нечуючих. Наразі найважче працевлаштуватися зубним технікам та операторам комп’ютерного набору.

Також нелегко дітям, життя яких сповнене тиші, здобути освіту. «В цьому році ми набрали групу з 8 дітей на навчання в Луцькому професійному центрі освіти. І тут знову виникає проблема з перекладом. Якщо не вдасться знайти спеціаліста, то ці діти не зможуть вчитися», – каже голова Луцької територіальної організації УТОГ Лілія Шкабара.

На навчання однієї дитини перекладача тим більше ніхто не дасть. Як приклад працівники організації наводять дівчинку, яка хотіла навчатися у Київському національному університеті технології та дизайну. Попри те, що абітурієнтка добре здала ЗНО, вчитися в омріяному виші не мала змоги, оскільки в цьому році там не було групи для дітей з порушеним слухом. Тому дівчина вимушена здобувати освіту там, де така група є – в Київському коледжі легкої промисловості.

Галина Сопронюк зазначає, що нестача сурдоперекладачів одна з найгостріших проблем. Адже зарплата у них мінімальна, ніхто не хоче за такі гроші працювати. Через це люди з вадами слуху не завжди мають можливість повноцінно спілкуватися зі світом.

Окрім соціально-побутової роботи, організація проводить багато культурних заходів – «Міс нечуюча», «Ерудит», «КВК» та інші. Працівники УТОГу зауважують, що в цьому напрямку теж важко працювати тому, що на таку діяльність кошти не виділяються.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus