USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Як волинянин став небесним покровителем Москви

4 Січня 2016 08:00
3 січня Православна церква поминала Святого Петра Ратенського. Велич цієї неперевершеної особистості замовчує Російська православна церква, мабуть саме тому, що цей святий народився на Волині. Та роль Петра Ратенського в збереженні Православної церкви на Русі є визнаною усім світом. І навіть більше, волинянин, якого канонізували у святі, вже понад 7 століть є небесним покровителем Москви, – пише Волинь і світ.

Народився Петро близько 1260 року у благочестивій сім’ї волинських бояр.

У 12 років юнак пішов у монастир, де з великою майстерністю писав ікони. Потім з благословення свого духовного отця віддалився в пустинне місце на березі ріки Рати, де й заснував монастир. Звісно братія обрала Петра своїм ігуменом, невдовзі слава про цю обитель лунала по всій Русі.

Після смерті Галицького митрополита Ніфонта, Петро обраний галицькими єпископами його наступником, поїхав до Константинополя.

Побачивши Петра, Константинопольський патріарх об’єднує Галицьку та Київську митрополії та проголошує Петра Митрополитом Київським та всієї Русi.

Святий Петро очолив Руську Православну церкву в надзвичайно важкі часи. З одного боку він був змушений мирити князів та запобігати братовбивчим війнам на Русі, з іншого боку захищати православних від свавілля монголо-татар.

Саме волинянин, ставши Митрополитом Київським та всієї Русі, на прохання московського князя Іоанна Калити у 1325 році переносить митрополичу кафедру з Володимира на Клязьмі до Москви.

Москва стає центром православ’я, а святитель Петро благословляє спорудження Успенського Собору на території Московського Кремля.

21 грудня 1326 року Митрополит Київський та всієї Русі Петро помер.

Через 13 років у 1339 році волинянина проголошують святим та зараховують до святих Московської церкви.

Мощі волинського святого і досі перебувають в Успенському соборі Кремля. Там же сьогодні знаходяться і дві ікони, які написав за свого життя святитель Петро Ратенський: Ікона Пречистої Божої Матері та ікона Божої Матері «Петровська», іменована на честь волинянина.

Цікавим є також факт, що Святого Петра Ратенського за його заслуги жителі Москви проголосили своїм небесним покровителем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
тиць-здиць Показати IP 4 Січня 2016 08:48
я так і не зрозумів - він позитивна для нас особистість, чи ну його туди?
Анонім до тиць-здиць Показати IP 4 Січня 2016 11:32
Да дело здесь в ином - тебе доказывают, что Луцк является центром Вселенной.
о. Василь до Анонім Показати IP 5 Січня 2016 07:21
Усі кацапи на його моляться і визнають що він з Волині. Тільки волиняни типу Аноніма барани цього не знають. Великий процент волинян були і є православними владиками і керівниками в рос. церкві на території Росії.
Олексій до тиць-здиць Показати IP 4 Січня 2016 11:38
Кожний святий позитивна особистість.
))) до тиць-здиць Показати IP 5 Січня 2016 00:54
зрада, кажется.
Петро Показати IP 4 Січня 2016 08:59
Чому ж замовчує? Жезл митрополита Петра вручають новообраному патріарху Русі , проходить 2 хресних ходи вулицями москви з іконою святого і мощами, ось вчора був один з хресних ходів. Опис життя його знаходиться в вільному доступі. На проповіді в честь святого так і говорить патріарх кирило , що без святого митрополита Петра не було б столиці москви .
Вітя Показати IP 4 Січня 2016 09:08
Російськоі церкви нема , у диптиху 15 православних церков є Руська православна церква. І дійсно , як це замовчує його велич , як обрала покровителем москви свт.Петра . Зарахували до святих не московськоі, а Руськоі церкви .
ФигВам Показати IP 4 Січня 2016 13:41
Волынянин является покровителем Москвы? Правого сектора на вас нет!)))
А ндрій до ФигВам Показати IP 4 Січня 2016 15:48
Це покровитель не Путіна,а Москви.
ВамФіг Показати IP 4 Січня 2016 16:33
Москва - місто Волинське.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus