USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Хто допомагав красти з банку Пшонки. Розслідування

30 Травня 2017 13:06
Історія банку "Перший" Артема Пшонки, сина екс-генпрокурора Віктора Пшонки, розслідується.

Про те, хто допомагав красти з банку Пшонки і як виводилися кредити, пише Ольга Прокопишина у своїй статті на Цензор.Нет.

Наприкінці 2016 року Національне антикорупційне бюро розпочало слідство стосовно посадових осіб Мінфіну, підозрюваних у розтраті кредитних коштів Європейського інвестиційного банку. Слідство засекречено, - йдеться у статті.

Як пише журналістка, в середині травня Печерський райсуд Києва дав допуск Департаменту спецрозслідування Генпрокуратури до всіх документів, що стосуються взаємовідносин Національного банку з "БГ Банком".

Середній банк за обсягами активів на 1 липня 2014 року обіймав 75-е місце (2,064 млрд грн) серед 173 банків, що діяли тоді в країні. З 2011 року до серпня 2014-го ця фінустанова функціонувалао на ринку як "Банк" Перший ".

У листопаді 2014 року регулятор визнав "БГ Банк" неплатоспроможним, в лютому 2015 го - почав його ліквідацію. На той момент у власниках "БГ Банку" офіційно перебували 497 фізосіб і 36 компаній.

Зараз Генпрокуратура цікавиться кожної папером, виданої Нацбанком щодо "БГ Банку": проведені оцінки майна, існування застав, дозвіл регулятора на придбання частин, умови отримання рефінансування. Чому?

Угода з сином генпрокурора

До 2011 року структура власності "БГ Банку" була зрозуміла і прозора. Одноосібним власником виступав "Банк Грузії", який тримав 99,39% акцій "БГ Банку".

Грузини з'явилися в його акціонерах ще в другій половині 2007 року. У 2011 році їх участь зменшилася до 19,39%. Хоча і з цим пакетом формально "Банк Грузії" залишався найбільшим власником. Решта акцій виявилися розпорошені серед сотень міноритаріїв.

За ними, як з'ясували правоохоронці, стояв реальний власник - на той момент син генерального прокурора Віктора Пшонки, нардеп від Партії регіонів Артем Пшонка.

Він зацікавився банком, зробив власнику пропозицію про продаж, від якої той не зміг відмовитися.

Як ідеться в матеріалах справи, "використовуючи службове становище свого батька, здійснюючи через правоохоронні органи систематичний тиск на менеджмент і власників банку", Пшонка-молодший домовився викупити банк по "значно зниженою ціною".

11 лютого 2011 року 80% акцій "БГ Банку" були оформлені на підконтрольних Артему Пшонці осіб всього за $ 1,5 млн. На момент продажу власний капітал "БГ Банку" становив $ 35,5 млн. У 2007 році вартість цих акцій, розповіли в " банку Грузії ", становила $ 60 млн.

Після зміни власників банк перейменували в "Банк Перший", він отримав в якості рефінансування від Нацбанку 153,2 млн грн, як вважають в Генпрокуратурі, під "сумнівне забезпечення".

Кредит Нацбанку "Перший" не повернув, що послужило причиною порушення прокурорами в серпні 2014 року кримінального провадження.

Мінфін, високовольтна лінія і кредит від ЄС

У березні 2014 року, за місяць до втечі Віктора Пшонки з України, в ЗМІ з'явилася інформація про продаж "Банку Перший" "пулу іноземних інвесторів на чолі з британцем Роджером Метьюзом".

ЧИТАТИ ЩЕ: ​ЯК ПШОНКА УЯВИВИВ СЕБЕ НАПОЛЕОНОМ І ЦЕЗАРЕМ. ФОТОФАКТ

У своєму єдиному інтерв'ю bankers.ua Метьюз обіцяв банку серйозну докапіталізацію, розширення регіональної мережі і появу нових продуктів. Але вже в листопаді 2014 го фінустанову визнали неплатоспроможною. 2014 рік воно закінчило діяльність зі збитками в 659,5 млн грн.

Можливо, посил іноземця про розвиток банку був пов'язаний з бажанням забезпечити вливання в фінустанову, що доживала свої останні дні, траншу, який Україна отримала від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).

ЄІБ - кредитна установа ЄС зі статутним капіталом в понад 232 млрд євро, існує на внески країн-учасниць, займаючись довгостроковим кредитуванням відсталих економік в Європі.

ЄІБ виділив Україні кредит в 175 млн євро на проект будівництва високовольтної лінії потужністю 750 кВ "Запорізька АЕС - Каховська" протяжністю 190 км, уклавши у вересні 2011 року з нашою країною відповідну угоду.

Верховна Рада ратифікувала угоду у вересні 2012 року. В цілому проект будівництва коштував Україні 350 млн євро. Другу частину брався профінансувати Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР).

Мінфін зобов'язався рекредитувати ДП НЕК "Укренерго", провів конкурс серед вітчизняних банків для обслуговування фінансування проекту. Виграв конкурс не чужий Артему Пшонці "Банк Перший".

Незважаючи на зміну влади і всі подальші пертурбації ,в липні 2014 року Мінфін відкрив в "Перший" рахунок, поцікавившись паралельно у Нацбанку про поточний стан справ в "Першому".

Але регулятор, пославшись на банківську таємницю, розповідати відмовився. Хоча, як з'ясувалося пізніше, ще влітку 2014 року ввів стосовно "Першого" особливий режим контролю і призначив куратора в зв'язку з "погіршенням його фінансового стану".

На роботу банку Нацбанк отримував від клієнтів "Першого" скарги: банк не виконував розрахунково-касове обслуговування.

У вересні 2014 року на рахунки Мінфіну в "Банку Перший" впало більш 4,56 млн євро, призначених для будівництва високовольтної лінії. Банк змінив назву на "БГ Банк" і перестав обслуговувати платіжки "Укренерго", пояснюючи це "технічними проблемами".

3 листопада 2014 року в стінах Нацбанку відбулася нарада чиновників Мінфіну, Нацбанку і співробітників "БГ Банку". З'ясували, що гроші для оплати платіжних доручень за проектом в банку вже відсутні.

Крім грошей для будівництва високовольтної лінії, в "Першому" застрягли також гроші, виділені Держагентству автодоріг України (Укравтодор) під проект "Європейські дороги України ІІ" - залишок в 13,3 млн євро.

27 листопада Нацбанк визнав "Банк БГ" неплатоспроможним.

Раніше у ЗМІ повідомлялося, що виведені за безцінь зі збанкрутілого БГ Банку облігації на суму $4,7 млн після декількох перепродажів були куплені інвестиційним фондом ICU, серед власників якого до призначення головою НБУ була Валерія Гонтарева.

Національне антикорупційне бюро в кінці жовтня 2016 року відкрило кримінальне провадження, підозрюючи чиновників з Мінфіну в розтраті кредитних грошей. Номер провадження: 52016000000000388.

Хід справи засекретили, підсумки слідства НАБУ щодо "БГ Банку", поки залишаються таємницею.

ЧИТАТИ ЩЕ: БАНК ПШОНКИ ПРИВЛАСНИВ 65 МІЛЬЙОНІВ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus