USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як з Верховної Ради робитимуть прозорий парламент

29 Січня 2016 19:00
Відеотрансляції «кухні законодавчого процесу», проект модельних округів та дослідницькі служби для Верховної Ради: зробити український парламент прозорим та ефективним намагаються у рамках програми «Рада».

Про це йшлося під час прес-туру представників волинських ЗМІ у Верховну Раду 27-28 січня.

Як розповів директор Програми «Рада» Ігор Когут, цю програму підтримує Агентство міжнародного розвитку США (USAID) і спрямована вона на те, щоб зробити Верховну Раду сучасним європейським парламентом. У цьому аспекті здійснюють низку проектів та ініціатив, зокрема, програма модельних округів, що спрямована на нові види комунікації депутата зі своїми виборцями.

Терміном на п’ять років американський уряд виділив 4,5 мільйона доларів для того, щоб здійснювати ініціативи у рамках програми «Рада». Завдяки модельним округам депутати різних фракцій мають змогу застосувати більше різновидів комунікації з виборцями. Водночас, це не є фінансуванням діяльності народного депутата, адже депутати не мають стосунку до витрачання цих коштів.
Раніше програма «Рада» започаткувала стріминг засідань комітетів Верховної Ради, щоб кожен охочий зміг побачити «кухню» законодавчого процесу та позицію кожного з депутатів. Ця корисна ініціатива, втім, має інший бік.

Як зауважив Ігор Когут, політики часом зловживають своєю публічністю не лише на телевізійну камеру, а й на веб-камеру. Наразі декілька приміщень комітетів та зал засідань погоджувальної ради оснащують новітньою технікою для відеотрансляцій. Попри те, що трансляція засідань комітетів не для кожного буде цікавою, вона дасть змогу контролювати процес законотворення. Одним із успіхів програми «Рада» є механізм електронних петицій.

Наразі очікують на результати місії Пета Кокса, колишнього президента Європарламенту, який невдовзі запропонує бачення того, що треба змінити у Верховній Раді, щоб вона стала сучасним парламентом. Йдеться про дослідницькі служби, відкритість, зміни до регламенту тощо. Дослідницький центр здійснює дослідження для того, щоб нардепи мали розуміння не лише правової сторони законодавства, а й щодо наслідків, переваг та недоліків ухвалення тих чи інших законів.

Також працюють над ідеєю інфошопу, де кожен громадянин зможе отримати матеріали, які роз’яснюють, чим займається Верховна Рада, або скористатися для цього електронними пристроями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
виборець Показати IP 29 Січня 2016 19:18
Українці! Коли в решті решт виберемо в парламент українців,а не жидів? Що там не відбувається,чи робиться _популізм,який розрахований на лоха,що потім знову проголосує за брехливих жидів.В країні НІЧОГО не змінилося,крім КОРУПЦІЇ,яка досягла захмарних висот і зубожілого життя простих українців. Оце всі досягнення,всієї жидівської влади на протязі 25років.
AC Показати IP 29 Січня 2016 20:26
коментар було видалено
виборцю Показати IP 30 Січня 2016 23:36
Якщо взяти до відома скільки в Україні різного сорту корупціонерів, від вчителів до міністрів та позначити всіх корупціонерів і хабарників "жидами", то треба признатись, що в Україні українцями є тільки бомжи, а ще особи, які перебувають за межею бідності. Тобто ті, кому не дають, і кому немає що дати. А ще треба заявити, що Ізраїль, мабуть, займає перше місце серед країн з розвинутою корупцією.
виборець до виборцю Показати IP 31 Січня 2016 08:57
Я акцентував увагу на владу,яка вона в нас є.Уважно читати потрібно. А влада у нас по всій вертикалі_Ж*Д*ВСЬКА!!!
юра Показати IP 31 Січня 2016 17:08
дурістіка !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus