USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як живе лучанка, яка втратила руку на роботі у Польщі

16 Квітня 2019 19:28
Лучанка Альона Романенко, яка втратила руку, працюючи у польській пральні, разом з чоловіком живе закордоном.

У Познані (місто на заході країни, - ред.) вона проходить реабілітацію та вчить польську мову, чоловік працює на будівництві, пише Перший.

Днями подружжя приїхало до Луцька, аби побачитись з рідними, але затримуватись надовго тут не планують.

Нагадаємо, 15 грудня 2017 року поблизу міста Познань, що у Польщі, з лучанкою трапився жахливий нещасний випадок - її рука застрягла у гарячій прасувальні і пробула там 40 хвилин. На жаль, руку врятували не вдалося. Власник пральні намагається перекласти вину на дівчину.

Рука 50 хвилин пробула в прасувальні, де 190 градусів тепла

Наприкінці листопада 2017 року жінка влаштувалась на роботу у пральню в невеликому містечку Любоні, що поблизу Познані. Серед її обов’язків було контролювати, щоб постільна білизна потрапляла в машину для сушіння і прасування, не зав’язуючись у вузли. Як запевняє Альона, інструктаж їй ніхто не проводив. Натомість вказівки роздавали старші працівники.

Нещасний випадок трапився 15 грудня, коли жінка попрацювала лише 21 день. З простирадл утворився вузол. Українка спробувала дістати його з машини, але її ліву руку швидко затягнуло всередину прасувальні. Машину вчасно не вимкнули, тож кінцівку намотало на механізм. До того ж всередині було 190 градусів тепла.

«Я весь час була при свідомості, поки рятувальники 50 хвилин намагались витягнути руку. Біль був страшний. А власник пральні ще й не дозоляв розрізати машину. Медики тільки кололи мені знеболююче», - пригадує Альона Романенко.

Минуло майже 1,5 роки, а біль не минає

Після нещасного випадку жінці зробили операцію і ампутували знищену високою температурою кінцівку. Потім вона перенесла ще дві операції з пересадки шкіри. Минуло майже півтора року, та жінка досі відчуває біль у руці.

«Фантомні болі (біль, який відчувають люди у втраченій кінцівці, - ред.) такі страшні, що я часто по півночі не можу спати. І ліки ніякі не допомагають – це ж в голові», - розповідає жінка.

Нелегко дається їй і реабілітація, яка триває вже сім місяців.

«Після цих занять мені вже нічого не хочеться. І ще невідомо, коли вони закінчаться. Частина руки, яка залишилась, ніяк не хоче рухатись нормально», - пояснює Альона.

Реабілітація потрібна, щоб жінка в майбутньому змогла носити протез і керувати ним. Попередньо він може коштувати біля 300 тисяч злотих, але коли до нього дійде справа, поки невідомо. Наразі жінка вчиться робити прості побутові речі однією рукою. Зокрема, вона вже може застібати одяг.

У майбутньому Альона Романенко хоче повернутися до роботи.

«Зрозуміло, що фізично я не зможу працювати. Але, наприклад, сидіти на телефоні в кол-центрі могла б. Або бути польсько-українським перекладачем. Я вчу польську і вже можу трохи говорити, але це не так просто. Потрібен час», - розповідає жінка.

Повертатися в Україну не планують

За лікування та реабілітацію подружжя не платить. Оскільки жінка працювала офіційно, усе покрила страховка. Також допомогли кошти, які збирали небайдужі в Польщі та Україні. За ці гроші пара змогла платити за квартиру, поки обоє не могли працювати.

Суд над власником пральні досі триває. Його можуть позбавити волі на кілька років за недотримання техніки безпеки.

«Він ні раз не дзвонив, не цікавився, як я. Ще й намовляє свідків казати, що я пройшла інструктаж і з їхнього боку помилок не було», - каже Альона Романенко.

Подружжя сподівається, що суд стягне з бізнесмена гроші на їхню користь. Також вони досі чекають на допомогу від української влади чи благодійних фондів. В інший спосіб, кажуть, грошей на протез не знайдуть.

«Ми звертались до всіх п’яти українських консульств і ніхто не відповів. Нас же і по всіх каналах показували, але допомогли тільки прості люди», - каже чоловік Альони Андрій Романенко.

«Так, нас туди ніхто не відправляв. Але ж ми не від хорошого життя поїхали. Максимум, що я отримував в Україні, працюючи на будівництві, це 8-10 тисяч гривень, з яких 4,5 йшло на квартиру», - додає він.

Повертатись до України пара поки не планує.

«Не знаю, як життя складеться. Але так, як та влада ставиться до людей, то не хочеться сюди їхати. Як тут взагалі жити – за пенсію 1000 гривень?» - нарікає Альона Романенко.

Текст: Віта Сахнік

Фото: Ірина Кабанова
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 16 Квітня 2019 21:26
Звичайно це біда,але вибачте,люди від раку вмирають,діти потребують лікування і то такої уваги не привертають як оці двоє людей до себе,по всім каналам показували,це що всім тепер скинутись,ви в свому розумі?Мало 8-10 тисяч?То давайте рахунок,я з пенсії 1500 грн перекину.Ну так себе люблять,так себе жаліють.
здравомислячий до Анонім Показати IP 17 Квітня 2019 16:10
Звичайно жінку жалко що трапився нещасний випадок і вона залишилась без руки,але ж те що сталося і є вина самої жінки.Я думаю що вона знала і без інструктажу,що перед тим як всунути руку і дістати вузол з простирадл і розвязати його,потрібно було виключити пральну машину,щоб барабан не крутив одяг.Якби це жінка зробила то з рукою нічого не сталося б.І це вважається нехтуваннями правилами безпеки і поведінки з пральними машинами.А на рахунок малих пенсій-то 15млн. пенсіонерів живуть на пенсію до 2000грн в нашій країні.Попробуйте пожити на 70$ в місяць.А чоловікові не вдлаштовує 10.000грн.То далеко не кожен чоловік в нашій країні заробляє такі гроші.На менші гроші живуть.А йому десятки замало!Якщо замало то нехай в Польщі і надалі працює на пана!
Читач Показати IP 16 Квітня 2019 21:38
Влада погана, держава погана, повертатись нема куди - але допомогти має та ж непотрібна держава і люди, які отримують 8-10 тис. і тисячу пенсії...
Гриць Никонюк Показати IP 16 Квітня 2019 22:45
вали сі в польшу , рабиня
Я! Показати IP 16 Квітня 2019 22:54
Співчуваю. Надіюсь що все подлаєте і все буде у вас добре. Тримайтесь!!! А люди ті що пишуть коментарі такі злі, українці один одного чомусь ненавидить, наівіть якщо в людей біда!!!
Андрій Показати IP 17 Квітня 2019 10:11
Злорадствують ті хто, нібито, непогано пристосувався в Україні і з острахом чекає, що буде далі. І рабом себе не визнає, а вважає, що так має бути. Пенсія 1500гривень. Та на нас же Українців весь Світ дивиться, як ми замість того, щоб Любити, поважати і допомагати один одному і підтримувати - знищуємо самі себе, а звинувачуємо в цьому інших. Але в даному випадку цій людині повинні допомагати обидві Держави, які нажаль ще тільки намагаються дорости до того рівня де Чесність, Щедрість і Поміч вважаються за Честь і притаманні тільки Людям Порядним та Сильним.
Андрій Романенко Показати IP 24 Квітня 2019 15:42
Дякую всім за ваші коментарі! Але ми з дружиною ні в кого і нічого не просимо! Коли сталась ця біда відверто дуже багото людей нам допомогли саме з Луцька і інших регіонів України! А в Польщі наші співвітчизники підтримували нас всім чим могли, хто особисто приходив у лікарню хто допомагав з контактами і юридичною інформацією а хто фінансово причому допомагали люди абсолютно з різних куточків України які на той час знаходились в Польщі, у тому числі дуже багато тих хто приїхав з Доннбасу! І ми з дружиною щиро і від усього сердця дякуємо і низький уклін! У мене тільки єдина претензія до влади, чому в лікарні не було консула, чому ніхто не поцікавився чи потрібна нам допомога чи державна підтримка? І зовсім не важливо де саме сталась біда- ми громадяни України і ми залишились один на один з нашою бідою.... Всім дякую!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus