USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як живе Єрусалим – місто трьох релігій

27 Квітня 2019 23:17
Поки християни штурмують Храм Гробу Господнього в Старому місті, вже за кілометр звідти майже нічого не нагадує про цей ажіотаж, пише Сегодня.

Єрусалим – центральне місце для відразу трьох релігій – християнства, іудаїзму та ісламу. І у всіх трьох – святині і свята – різні. І поки християни штурмують Храм Гробу Господнього в Старому місті, вже за кілометр звідти майже нічого не нагадує про цей ажіотаж.

Іудеї щойно відсвяткували Песах, а зараз у них шабат – нічого не працює. В єврейських районах відкриті лічені заклади – вихідців з СНД або Азії. І правовірні туди не ходять.

"Равванут – це організація, яка стежить, як народ дотримується традицій. І ті підприємства, які хочуть, щоб до них згодом приходили релігійні євреї – отримують від Раввануту свідоцтво про те, що вони дотримуються традицій", – говорить Едуард Мікель, екскурсовод.

Стоїть навіть громадський транспорт. Працюють тільки силовики, чергові аптеки і екстрені служби. Але варто потрапити в палестинську частину міста, як тут вже нічого не нагадує ні про шабат, ні про Велику суботу у християн.

Шосе 60 умовно ділить Єрусалим на єврейську і палестинську частини. На захід від нього – місто здається вимерлим – порожніми вулицями ходять тільки туристи і їздять поліцейські патрулі. На схід – шум, автомобільні пробки, жвава торгівля – одним словом – звичайне життя.

Ворота Дамаска – вхід в Старе місто з мусульманського кварталу. У них – автостанція і ринок.

Сюди часто приходять за продуктами туристи з єврейської частини міста.

У мусульман – головна подія в релігійному календарі тільки попереду:

"Рамадан наближається, теж більшість мусульман тут готуються до цього. Якщо підете на ринок, побачите, що багато людей роблять покупки. Вони готуються до Рамадану", – ділиться один з жителів міста.

Рамадан розпочнеться 5 травня. І тоді в Єрусалимі вся увага буде прикута вже не до Стіни Плачу або Храму Гробу Господнього, а до мечеті Аль-Акса – однієї з мусульманських святинь.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus