USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Генсек ООН: Єрусалим має бути столицею двох держав

7 Грудня 2017 08:10
Питання про статус Єрусалиму має бути вирішене в рамках двосторонніх переговорів, на основі відповідних резолюцій Ради Безпеки та Генеральної Асамблеї ООН і з урахуванням інтересів палестинської та ізраїльської сторін.

Про це 6 грудня заявив журналістам Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, після того, як президент Сполучених Штатів Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю, передає УНІАН.

«Вступивши на посаду Генерального секретаря, я з першого ж дня постійно виступаю проти будь-яких односторонніх заходів, які підривали б перспективи миру для ізраїльтян і палестинців», - заявив глава ООН.

«Що стосується рішень по Єрусалиму, то вони мають бути прийняті в рамках домовленостей щодо остаточного статусу безпосередньо між двома сторонами на основі відповідних резолюцій Ради Безпеки та Генеральної Асамблеї ООН з урахуванням законних інтересів як палестинської, так і ізраїльської сторін», - сказав Генеральний секретар ООН.

За його словами, багатьох людей протягом століть із Єрусалимом пов'язували і будуть пов'язувати тісні узи.

«І в цей тривожний момент я хочу однозначно заявити: альтернативи рішенню про дві держави немає. Немає ніякого запасного плану», - додав глава ООН.

«Законні сподівання обох народів зможуть бути реалізовані лише на основі рішення про дві держави, що живуть пліч-о-пліч у мирі, безпеці і визнають один одного, при тому, що Єрусалим буде столицею і Ізраїлю, і Палестини, а остаточне врегулювання буде досягнуто в ході переговорів з усіх питань остаточного статусу», - підкреслив Антоніу Гутерріш.

Він пообіцяв докласти всіх зусиль для надання підтримки ізраїльським і палестинським лідерам, сприяти їх поверненню до предметних переговорів, реалізувати прагнення до міцного світу для цих народів.

6 грудня президент США Дональд Трамп оголосив про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю. При цьому він зазначив, що прийняте рішення не означає ослаблення прихильності США пошуку довгострокового миру в регіоні. Він також зазначив, що нинішній крок не пов'язаний з вирішенням спірних питань, зокрема, про кордони.

У відповідь палестинський ісламістський рух ХАМАС заявив, що рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю і перемістити туди американське посольство "відкриває ворота пекла".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus