USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Як зміни у соцвиплатах вплинуть на переселенців, які переїхали на Волинь

2 Лютого 2024 11:28
З першого лютого набрали чинності зміни у виплатах для внутрішньо переміщених українців. На Волині щомісяця грошову допомогу отримують 23 тисячі людей.

Всього в області нині проживають 47 тисяч переселенців, розповіла Суспільному директорка департаменту соцполітики облдержадміністрації Оксана Гобод.

З її слів, наразі для працездатних переселенців щомісячна виплата становить дві тисячі гривень, для людей з інвалідністю і дітей – три тисячі.

Які зміни відбулися у виплатах

Згідно з постановою Кабміну передбачено, що виплата допомоги на проживання внутрішньо переміщених українців не має перевищувати 12 місяців. Тобто, її обмежили строком, каже Оксана Гобод. Додає: у лютому для внутрішньо переміщених українців продовжать виплачувати соцдопомогу, у березні буде новий принцип нарахування.

Читати ще: Ціни, тарифи, виплати: що зміниться для українців з 1 лютого

Тим людям, які мають статус ВПО та звернулися за допомогою на проживання до першого серпня 2023 року, автоматично її продовжили до першого лютого 2024 року. Далі таке продовження цими нормативними актами не передбачене, каже Оксана Гобод. З 1 листопада така допомога надається на сім’ю, тобто уповноважений член цієї родини подає заяву на всю родину.
«Урядом були внесені зміни до постанови, які передбачали зміну у призначенні допомоги. Автоматично продовжили усім, хто отримував допомогу, ще на місяць. І в березні зупинять виплату», – говорить Оксана Гобод.

Читати ще: Виплати переселенцям продовжили, але з 1 березня допомогу будуть отримувати не всі

Соціальні виплати автоматично продовжать після першого лютого тим внутрішньо переміщеним українцям, чий дохід на одного члена сім’ї не перевищує 9 444 гривні і які зареєструвалися з 1 серпня 2023 року.

«Інші категорії, в складі сім’ї яких є люди працездатного віку, матимуть право звертатися з новими заявами до управління соцзахисту, щоб зібрати пакет документів. І по можливості, при визначенні певних категорій, вони могли отримати право на виплати з 1 березня», – зазначила посадовиця.

Хто може розраховувати на виплати

– родини з доходом на місяць до 9 444 грн на особу;

– родини з дітьми до 14 років, які навчаються дистанційно;

– родини з дітьми до 14 років, які мешкають у зоні бойових дій;

– родини з людьми з інвалідністю 1-ї групи або неповнолітнім з інвалідністю;

– малолітні діти, які прибули без супроводу батьків;

– вагітні жінки з 30 тижня тощо.

У постанові, додала Оксана Гобод, є зміни для сімей, які повертаються з-за кордону, здебільшого це жінки з дітьми, то вони зможуть отримувати допомогу ВПО. До інших людей будуть застосовуватися окремі критерії.

Переселенка Інеса Прокопець торік приїхала на Волинь із селища Нью-Йорк Донецької області. Зараз жінка волонтерить у благодійному фонді. Розповідає: соцвиплати – це більша частина її сімейного бюджету.

«Я отримую на дітей по три тисячі гривень і на себе дві тисячі, тому маємо вісім тисяч гривень, які суттєво допомагають у сплаті оренди житла. Якщо їх скасують – постане серйозне питання, де брати далі гроші та де жити», – говорить жінка.

Оксана Гобод говорить: щомісяця на Волині переселенцям загалом виплачували понад 53 мільйони гривень.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus