USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як змінилася реабілітація бійців у Луцьку за 1,5 роки

3 Квітня 2016 15:15
В обласному госпіталі для інвалідів війни воїни проходять психологічну і фізичну реабілітацію. Реабілітаційний центр для бійців АТО у Волинському обласному госпіталі інвалідів війни працює з жовтня 2014 року. Із неврологічного відділення на 50 ліжок зробили два, кожне – на 30 місць. Відтоді тут пролікували 630 військових і 18 членів сімей загиблих, - йдеться у газеті Волинські Новини від 31 березня (№9).

Пацієнти мають остеохондроз хребта, неврологічні ускладнення після поранень, посттравматичні стресові розлади, наслідки контузій. В основному це службовці 51-ої та 14-ої бригади ще з перших хвиль мобілізації, з роти «Світязь» і батальйону територіальної оборони «Волинь». Щоб пролікуватися в госпіталі, достатньо довідки про участь в АТО.

– Спочатку навіть психолога не було, – пригадує головний лікар медустанови Тетяна Масікова. – Коли пішли бійці 51-ої бригади – це були перелякані діти, хлопчики, абсолютно не підготовлені до того, що вони пережили в Іловайському котлі, біля Дебальцевого, на Савур-Могилі. Ми зрозуміли, що навіть без психолога треба щось робити. Приходили лікарі з психлікарні й наркодиспансеру. Також усвідомлювали, що треба зайняти чимось час і думки хлопців, відволікти їх. Домовилися з «Адреналін Сіті» про боулінг для бійців, про відвідування басейну в школі на Вересневому, про тренажерний зал у Східноєвропейському університеті. Звернулися у благодійний Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», вони допомагають із транспортом уже два роки, для кожної поїздки надають автобус. Благодійний фонд «Рідна Волинь» проводить мистецьку терапію. Хлопці відвідують театральні вистави, концерти, артисти приїжджають сюди.

Головний лікар додає, що багато допомагають волонтери Наталія Ариванюк та Олена Звєрєва. Коли вони з’явилися, у госпіталі все ожило, жінки стали посередниками між державними структурами, благодійними фондами й лікувальними закладами.

Тетяна Олександрівна показує кімнату для групових занять із психологом (тепер у штаті є два спеціалісти). Там влаштували зоокуточок: пістряві рибки в акваріумі, кролик і хом’ячки. На підлозі й полицях – картини, багато з них намалювали самі бійці. У холі відділення також стоїть акваріум. Два шкіряні дивани подарували волонтери, щоб родичам було зручно чекати. У палатах світло і затишно, всі меблі нові. Хлопці читають книжки, шукають щось цікаве у смартфонах і планшетах. Дехто тут вже удруге-втретє, головний лікар знає проблеми кожного.

– Посттравматичний розлад має рецидивний характер. Хронічні болячки загострюються навесні і восени. Усі хлопці мали контузії, тепер скаржаться на головні болі, зниження пам’яті, уваги, – пояснює Тетяна Масікова. – Спочатку майже у всіх були виразки, що пов’язано з постійними стресами і поганим харчуванням. Зараз пішли старші чоловіки, у яких є проблеми з серцем. У хірургії лежать після поранень, досі виймають осколки. Поширений остеохондроз поперекового і шийного відділів хребта. Важезний бронежилет можна носити дві години, а хлопці у них і спали.

Курс лікування у госпіталі в середньому триває 15 днів залежно від стану хворого.

Посттравматичний синдром потребує до місяця лікування. У виписці рекомендують санаторно-курортне лікування. На Волині бійців приймають санаторії «Лісова пісня», «Пролісок». У соцзабезах пропонують путівки туди, де лікують основний діагноз бійця. Приміром, із хворобою нирок не дадуть путівку у санаторій, що спеціалізується на порушеннях опорно-рухового апарату.

Для фізичної реабілітації у госпіталі є різноманітні ванни та душі, кабінет фізпроцедур, киснева терапія, а також універсальна кабіна для підвісної терапії, що її придбав благодійний фонд «Волинь-2014». У кабіні дві медсестри якраз проводять сеанс із Василем з Іваничівського району. Чоловікові вперше роблять витяжку попереку. Ноги піднімають догори, фіксують шнурівками, навантаження додають мішечки з вагою. Лежати в такому положенні можна 15-30 хвилин, треба пройти не менш як 10 процедур. Боєць каже, що у госпіталі почувається, як у санаторії. Хоча на санаторно-курортне лікування теж хоче поїхати, стоїть у районній лікарні на черзі на отримання путівки.



– Якщо чоловік справді прийшов лікуватися, то ми зробимо все для нього. А якщо порушує режим, то в нас умови жорсткі: звечора напився – зранку пішов додому, – каже Тетяна Масікова. – Умовляли хлопців зняти абстиненцію (симптоми зловживання алкоголем, – ВН) в наркологічному диспансері й повертатися до нас. Таке є, цього не треба приховувати. Зазвичай проблеми з алкоголем виявляються у тих, хто мав їх і до служби. Коли людина, яка не вживала системно, повертається у сім’ю, то трапляються тільки епізодичні прийоми спиртного.

Нова постанова Кабміну від 27 січня 2016 року №34 передбачає 55 гривень на харчування і 65 гривень на медикаменти на одного пацієнта на день. Збільшення видатків залежить від можливостей обласного бюджету, який фінансує госпіталь.

До уваги бійців АТО – інформація про безплатні путівки по лінії соціального забезпечення Олексій Кушнєр, керівник Центру допомоги учасникам АТО у Волинській області: «Треба зареєструватися у відділах соціального забезпечення за місцем прописки. Отримати путівки за місцем проживання можуть тільки бійці, які мають статус внутрішньо переміщених осіб. Є два види путівок – на психологічну реабілітацію (для отримання достатньо посвідчення учасника бойових дій чи інваліда війни та документ про безпосередню участь в АТО) і на санаторно-курортне лікування (крім УБД і довідки, потрібна медична довідка форми №070/о з діагнозом). Можна їхати з дружиною, тоді час перебування у закладі ділиться на двох. Можна відпочити у санаторії двічі на рік – і за однією програмою, і за іншою. Торік не всі путівки було вибрано».

Ольга ЮЗЕПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus