USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як звільнятиме губернаторів Порошенко

27 Травня 2014 10:09
Більш ніж упевнена перемога Петра Порошенка на президентських виборах автоматично призведе до ротації губернаторів, призначених після перемоги Майдану. Квотний принцип призначення голів ОДА вже найближчим часом скасують. У багатьох губернаторів, які прийшли у виконавчу владу під патронатом «Свободи» і «Батьківщини» з приходом Порошенка можуть виникнути серйозні проблеми.

Таким чином, очільнику Волинської ОДА Григорію Пустовіту, який є головою обласної організації «Батьківщина», швидше за все, доведеться посунутися, - повідомляє Espreso.tv.

Тим часом, у голови Одеської ОДА Ігоря Палицю, призначеного на цю посаду на початку травня, «залізні» шанси втриматися в кріслі губернатора.

Отож, Еспресо.TV проаналізувало, кому з голів обласних державних адміністрацій вдасться зберегти свої посади при новому президенті, а кому вже варто пакувати валізи.

Багато хто з нинішніх губернаторів протягом останніх двох тижнів активно веде переговори з Порошенком щодо своїх подальших перспектив. І у багатьох губернаторів є шанс утриматися на своїх місцях. Тим паче що тільки лінивий не говорить про кадровий голод, що спостерігається у команді Петра Порошенка. У нинішній ситуації в нестабільних регіонах Південного Сходу не так важлива лояльність, як ефективність керівництва.

Найбільш лояльним до Петра Порошенка є губернатор Вінницької області. Анатолія Олійника в ЗМІ називають кумом Петра Олексійовича , хоча сам Олійник цей факт заперечує. У кого залізобетонні позиції, так це у губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського. Події на Південному Сході перетворили його з олігарха, що спочатку ризикував втратити бізнес, в регіонального менеджера, який має величезний вплив в цілому ряді областей. Фактором збереження впливу при Порошенко має стати активна інформ-підтримка з боку Ігоря Валерійовича під час виборчої кампанії.

Впевнено себе можуть почувати всі глави областей, підконтрольні Коломойському. У першу чергу, мова йде про голову Одеської ОДА Ігоря Палицю, призначеного на цю посаду на початку травня після трагічних подій у Південній Пальмірі .

Практично гарантовано залишається голова Запорізької ОДА Валерій Баранов. По-перше, вплив Коломойського в цій області не варто недооцінювати. А Баранов, як кажуть, працює в ОДА саме під патронатом дніпропетровського губернатора. По-друге, Валерій Олексійович є особистим другом Віталія Ковальчука, якого, до слова, нібито готують на посаду глави Адміністрації Президента.

Окрім цього, до інтересів Коломойського входить Івано-франківщина, де губернатором став Андрій Троценко. Варто відзначити, що батько голови ОДА - Володимир Троценко вже багато років працює в структурі , підконтрольній дніпропетровському чиновнику-бізнесмену «Укрнафта». З 2003 по 2007 рік він був заступником голови правління цього підприємства, а з 2011 року очолює там департамент будівництва та науково-технічної політики.

Якщо ж говорити про бунтарський Донбас, то тут ситуація ускладнюється тим що вибір кандидатур на заміну фактично відсутній. Якщо говорити про Донецьку область, то Сергій Тарута наразі є безальтернативною фігурою. У Луганській області всі кандидатури також відмовляються від цієї посади. Тому, швидше за все, вже найближчим часом в.о. губернатора Луганської області Ірина Верегін претендуватиме на те, щоб закріпитися в кріслі глави ОДА.

Ще з деякими нинішніми главами ОДА у Порошенка, за інформацією нашого видання, існують неформальні домовленості. Приміром, у потенційно неспокійній Харківської області, судячи з усього, залишиться Ігор Балута, якого називають людиною нинішнього глави МВС Арсена Авакова. Складається враження, що тільки люди Арсена Борисовича в змозі утримувати область у відносно спокійному стані.

Може залишитися на чолі Херсонської області й Юрій Одарченко. Область нервова, з постійними провокаціями. Проте Юрій Віталійович, схоже, зумів втихомирити ситуацію в регіоні. До того ж, у Порошенка і Одарченко досить рівні стосунки. Зокрема , ще в квітні 2013 Одарченко фактично став віп- агітатором Петра Олексійовича, назвавши останнього гідним кандидатом у мери Києва.

У Київській області, схоже, теж обійдеться без змін. Володимир Шандра нібито вже домовився з Петром Олексійовичем . Варто нагадати , що обидва політики в свій час були в близькому оточенні Віктора Ющенка і зберегли певні контакти.

Мають всі можливості для того, щоб залишитися на своїх місцях і губернатори від « УДАР». Йдеться про Чернівецьку область (Володимир Івашко) , Черкаську (Юрій Ткаченко) , а також Хмельницьку область (Леонід Прус). Тим не менше, ці посади цілком можуть стати об'єктом торгів у Києві. Якщо говорити про Черкаську область, то, швидше за все, у випадку кадрових перестановок на посаду губернатора в цій області може претендувати Олег Свинарчук, який відомий як генеральний директор Черкаського автозаводу «Богдан».

Не настільки райдужні шанси на збереження постів у представників квоти ВО «Свобода». Особливо становище погіршилося після надзвичайного низького результату на президентських виборів Олега Тягнибока. Крім того, поки не зовсім ясно, чи буде вписуватися в розклади з формування коаліції у Верховній Раді «під» Порошенко фракція націоналістів.

Тому під ударом опинилася Житомирська область, ОДА якої очолює «портновець» Сидір Кізін. Також під великим питанням знаходиться Полтавська (Віктор Бугайчук) , Тернопільська (Олег Сиротюк), Рівненська (Сергій Рибачок ) і Львівська область, ОДА якої очолює Ірина Сех. Остання, щоправда, нібито вже активно веде переговори про те, щоб «зберегтися». Наскільки це їй вдасться, стане зрозуміло вже найближчим часом.

Є свої питання по Кіровоградській області, якою керує «свободівець», колишній помічник нардепа від цієї політсили Святослава Ханенка - Олександр Петік. На користь Олександра Владиславовича говорить той факт, що він досвідчений функціонер, який за часів мерства Сан Санича Омельченка очолював Головне управління з питань внутрішньої політики КМДА. До того ж, як говорилося вище, у Порошенка - дуже коротка лава запасних.

У багатьох губернаторів за квотою «Батьківщини» з приходом Порошенка можуть виникнути серйозні проблеми. Досить складна ситуація спостерігається в Сумській області , де губернатором за квотою «Батьківщини» став Володимир Шульга. Керівником штабу Порошенко в цій області був «ударовец» Сергій Ліхман, але за тиждень до виборів - 19 травня - він безслідно зник. Тому поки не зовсім ясно, які рішення будуть прийняті у цій області.

На Волині, швидше за все, доведеться посунутися Григорію Пустовіту, який є головою обласної організації «Батьківщина». У Чернігівській області аналогічне положення у губернатора Володимира Івашка, що є депутатом облради від «Батьківщини». На його місце сватають бізнесмена і народного депутата Владислава Атрошенка.

Практично немає шансів утриматися на плаву у губернатора Миколаївської області Миколи Романчука , який довгі роки очолював суднобудівний завод «Океан» Вадима Новінського. Останній, нагадаємо, має досить напружені взаємини з Петром Порошенко. Хоча, зрештою, все залежатиме від домовленостей між олігархо-політиками.

Мало шансів зберегти свою посаду і в губернатора Закарпаття Валерія Лунченка. Проблема полягає у тому, що зараз в області ведеться кулуарна боротьба між нинішнім губернатором і сірим кардиналом цього регіону Віктором Балогою. Останній планує поставити на посаду губернатора свою людину і нишком ставить палиці в колеса. Зокрема , здійснюються спроби натиснути на Лунченко за допомогою облради. Враховуючи, що Балога на президентських виборах став довіреною особою Порошенко, у нього є всі шанси знову зайняти губернаторське крісло.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 51
за Показати IP 27 Травня 2014 10:14
Усунення Пустовіта - радує!!!
читач до за Показати IP 27 Травня 2014 10:52
не тільки Пустовіта а усіх псевдомайданівців познімати з посад........................раніше була спец перевірка на державні посади................а це за пів години попризначали.............не розібравшись яке у кого минуле....
цукен до читач Показати IP 27 Травня 2014 11:03
Спецперевірка і зараз є. Нормально він попризначав в більшості випадків. Та ще й через обговорення крім спецперевірки. А щодо знімуть - читайье коментар про "Одну команду"...
цукерман до цукен Показати IP 27 Травня 2014 11:08
Досить вже з тими обговореннями! Поризначали епрст... Перед ким обговорювати, перед Данильчуком чи Гузем? Їхні "лідери" скільки відсотків набрали?:) До побачення! Досить воду мутити!!!
werty до цукерман Показати IP 27 Травня 2014 11:13
і хто прийде після них? Ті що були??? бугага! там вже до виборів все на мазі було на рівні Києва. "Тимчасово" - казочка для наївних...
!!! до за Показати IP 27 Травня 2014 11:13
Гузя поставлять!!!))))
Віталь до за Показати IP 27 Травня 2014 13:02
Він майстер закулісних махінацій. Посилати в Київ доноси (на Грицюка) і організовувати для цього людей. Підла людина.
Ернест Показати IP 27 Травня 2014 10:21
Мрії збуваються. БЮТ - ты кто такой, давай до свидания!!!
Анонім до Ернест Показати IP 27 Травня 2014 10:25
Порошенко, Тимошенко, Яценюк, Кличко і компані з одної команди, вони поділяться, а може і вже поділились між собою. До речі уряд складає повноваження тепер не перед Президентом а перед новообраною Верховною радою. І ще треба подумати чи не була Юля дуже сильно завуальованим технічним кандидатом, бо щось дуже швидко її з тюрми випустили і допустили балатуватись...
123 Показати IP 27 Травня 2014 10:29
А хто на Волині буде губернатором цікаво? Місцевий чи когось пришлють?
до 123 до 123 Показати IP 27 Травня 2014 10:32
Якщо Пустовіта знімуть, може пришлють когось. Та от чи знімуть, це тільки здогадки, час покаже.
Анонім до 123 Показати IP 27 Травня 2014 14:16
Напевно Башкаленко, класний пацан!!!!
Віктор до Анонім Показати IP 31 Травня 2014 12:43
Нормальний кандидат. Принаймні один хто не прогнувся під всяких данильчуків і тому подібних.
321 до 123 Показати IP 27 Травня 2014 18:21
Гунчик В.П.
експерт Показати IP 27 Травня 2014 10:45
У багатьох "місцевих" хороші стосунки з Порошенко і буде багато кандидатів. Ну і скоріш за все "ходоки" вже їздять до Порошенка...
Анонім до експерт Показати IP 27 Травня 2014 10:49
У кого саме "у багатьох"? Напишіть. Тут народу цікаво.
довірена особа Показати IP 27 Травня 2014 10:46
губернатором буде Гунчик
Щось Знаю до довірена особа Показати IP 27 Травня 2014 10:50
нє. Заремба
можливо теж щось зна до Щось Знаю Показати IP 27 Травня 2014 11:14
КУРИЛЮК...
!!!!!!!!!!!!!!!!! до Щось Знаю Показати IP 2 Червня 2014 21:12
правда, буде Заремба
перевірена особа до довірена особа Показати IP 27 Травня 2014 11:11
Якщо очолював штаб, то це не означає, що відразу головою ОДА!!!
він до довірена особа Показати IP 27 Травня 2014 13:15
слабак
петрович до довірена особа Показати IP 30 Травня 2014 18:37
губернатором буду Я і тільки Я
!!! Показати IP 27 Травня 2014 10:46
Гузь хоче!! Але тоді це просто повний ****** буде!!!
лучанин Показати IP 27 Травня 2014 10:48
я за Клімчука
Анонім до лучанин Показати IP 27 Травня 2014 10:51
У нього пенсійний вік.
читач до Анонім Показати IP 27 Травня 2014 10:55
Клімчук розумний мужик..і з досвідом.............і бандитських розпоряджень попередньої влади не виконував...а вчасно пішов................так що нехай би ще трохи порулив...
Анонім до читач Показати IP 27 Травня 2014 11:00
Згідна. Але точно не поставлять назад. Хіба що десь послом, чи ще... А от губернатором не поставлять. Це якщо реально глянути ІМХО.
я до Анонім Показати IP 27 Травня 2014 16:17
Послом ж..... а, як в тому анекдоті!!!
12345 до Анонім Показати IP 27 Травня 2014 11:10
А у Парубія "справка" і що? Керує...
ВІН до лучанин Показати IP 27 Травня 2014 13:16
дід не захоче перечевае і піде на прямі вибори префекта і правильно зробить
!!!! Показати IP 27 Травня 2014 10:49
А якщо поставлять Гузя???
ага Показати IP 27 Травня 2014 11:30
БОНДАР БУДЕ.
свг до ага Показати IP 27 Травня 2014 11:34
пропаде Волинь
Анонім Показати IP 27 Травня 2014 11:34
Пустовіду допобачення - достатньо! Гузю тим паче! А Клімчука так розумний чоловік і господар. з досвідом.Тільки його зависники і лінтяюги плетуть про нього всяке. От би ще Кіндера з Ковеля поперли, але не за горами вибори.
Лучанка до Анонім Показати IP 27 Травня 2014 13:00
Він викладав в школі до призивну підготовку. Там йому й місце-керувати (ліворуч-праворуч) на плацу.
Волиняка Показати IP 27 Травня 2014 12:01
А чого Клімчука, давайте Януковича покличемо, він же безробітний зараз, а Борис Петрович - поступиться свому президентові... Хоча, ні, Януковича треба на очільника ДНР,
Церковна миша Показати IP 27 Травня 2014 12:09
В програмах усіх кандидатів у президенти, в тому числі й Порошенка, був пункт щодо децентралізації влади. Тобто державні адміністрації усіх рівнів мають бути усунені, а їх функції частково будуть покладені на одну людину (чи кілька людей?). Тому я не розумію до чого ця стаття з розподілом посад.
щур до Церковна миша Показати IP 27 Травня 2014 13:14
По-перше: це повинно бути узаконено у Конституції, а поки до цього дійде... не буде область чекати, а лад треба наводити! Під час "керування" Пустовітом нічого не змінилось, а все набагато погіршилось, будівництва заморожені, у керівництві районів і управлінь нероби, просто жах що наробили...Треба скоріше новогу голову ОДА і не БЮТівця-Свободівця!!!
Церковна миша до щур Показати IP 27 Травня 2014 14:01
Яка людина буде чесно та порядно виконувати свої посадові обов"язки, якщо цілком усвідомлюватиме, що посада її тимчасова? Це так ... для роздумів. На мою думку, розвиток економіки країни потрібно починати із системних структурних реформ і в першу чергу із реформи місцевого самоврядування, а не залишати це питання на розгляд останнім. Усі зміни повинні мати системний, комплексний характер, а не так як у приказці "бігла коза через місточок, вхопила кленовий листочок..." і як у нас було усі 23 роки незалежності. Без реструктуризації експорту та імпорту, інвестицій у промисловість та сільське господарство усі заходи теперішнього уряду із економії бюджетних коштів нідочого не призведуть. Україна на сьогоднішній день входить в десятку країн світу із найскладнішою структурою економіки. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі не лише послугами, а й товарами повинне стати основним напрямком діяльності уряду. Для цього потрібно залучати інвестиції, в тому числі і закордонні. Який інвестор захоче вкладати гроші в країну, в якій остаточно не в повному обсязі сформовані усі інститути влади та чітко не визначені їх повноваження?
аноніму Показати IP 27 Травня 2014 13:12
борьку циркача на трон, мало накрав та усіх обклав данининою
validol до аноніму Показати IP 27 Травня 2014 13:14
Тебе теж обікрав?:)))
ВІН Показати IP 27 Травня 2014 13:17
гріша відкривай третій конверт
Лучанин Показати IP 27 Травня 2014 14:20
Прокурора області Коцуру теж треба гнати, нічого в прокуратурі не помінялось
луцьк Показати IP 27 Травня 2014 17:11
Пан коцура нічого не змінилось.........
пес Показати IP 27 Травня 2014 23:28
а давайте бодю екс лісника губернатором лось здоровий бабей ще тягне.
МЭНЕТ до пес Показати IP 28 Травня 2014 00:28
Мене Олю Гархичку на крісло, або диван губернатора!
чесний державний слу Показати IP 28 Травня 2014 12:22
ну тут вже ригіанали потирають руки.. хочу вам сказати: вельми нешановні пани та пані! за вашого керівництва тільки й мова була про відкати і відмиви... а теперішні хлопці хоть по-чесному працюють. от ви кажете нічого не змінилося.. а що ж таке при вас змінилося??? по 30 років сиділи начальниками, кармани набивали, а тепер, коли ні бабла ні спокою немає кричите, що за місяць перебування на посаді нових людей - нічого не змінилося!! знаєте, як кажуть - краще 5 років помилок ніж 50 років саботажу..
РОЖИЩЕ Показати IP 28 Травня 2014 16:29
На губернатора нашу Тоньку шль**дру. Це ж треба - звільнили по статті з роботи за порушення -і знову у владу. КАЖУТЬ ВЖЕ ХОДИЛА ДО УЧИТЕЛІВ. цЯ ПІД КОЖНОГО ЛЯЖЕ ДЛЯ ДОСЯГНЕННЯ МЕТИ
лучанка Показати IP 30 Травня 2014 20:56
а голів районних адміністрацій теж будуть міняти чи ні?
!!! Показати IP 31 Травня 2014 22:53
Точно Бондар буде , а потім ще й у ВР попаде.Він уже встиг у партію Луценка вскочити - у першій п"ятірці - представляє Волинь.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus