USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.83 40.20
  • PLN 9.76 9.95

Які повноваження отримав президент Порошенко

12 Червня 2014 18:00
Президент Петро Порошенко отримав обмежені повноваження у порівнянні з Віктором Януковичем. Частина з них нещодавно відійшла до парламенту та уряду.

Новий президент України формально має стільки ж інструментів, що й Віктор Ющенко у кінці своєї президентської каденції. Тому одним з найважливіших питань для Петра Порошенка буде посилення впливу на Верховну Раду, - повідомляє «ВВС Україна».

У 2010 році Конституційний суд повернув чинність Конституції у редакції часів президента Кучми, яка наділяла голову держави значними повноваженнями.

У лютому 2014 року, після виїзду пана Януковича з України, парламент відновив дію Конституції у редакції 2004 року, яка перерозподілила владні важелі від президента на користь Верховної Ради та уряду.

Роль у формуванні Кабміну

Уряд автоматично йде у відставку при обранні нового парламенту, а тому зміна президента не веде до звільнення Кабміну Арсенія Яценюка.

У парламенті має існувати коаліція, яка пропонує президенту кандидатуру голови уряду, а президент має повернути її на затвердження Верховної Ради у 15-денний термін. Опції змінити прізвище претендента у президента Порошенка немає.

Петро Порошенко має право подавати на затвердження кандидатури всього двох членів уряду - міністра оборони та закордонних справ. Претендентів на посади інших міністрів до Верховної Ради вносить прем’єр-міністр.

Президент більше не має права звільнити уряд чи окремого міністра, це - виключне повноваження Верховної Ради.

Вплив на Верховну Раду

Керівник держави має виключне повноваження підписувати закони, ухвалені Верховною Радою, в тому числі й про державний бюджет.

Він може ветувати закони і повертати їх депутатам. Для подолання вето парламентарям треба зібрати 300 голосів - дві третини свого складу.

Згідно з Конституцією, Петро Порошенко може достроково припинити повноваження Верховної Ради, проте тільки у трьох випадків.

Перший – якщо депутати протягом тридцяти днів не можуть сформувати коаліцію, другий – якщо протягом тридцяти днів чергової сесії депутати не можуть відкрити засідання, третій – якщо у парламенті два місяці не можуть сформувати уряд.



Президент Віктор Ющенко в умовах Конституції 2004 року конфліктував з керівниками уряду - Віктором Януковичем та Юлією Тимошенко.

Силові структури

Президент є головнокомандувачем Збройних сил та очолює Раду національної безпеки та оборони.

Якщо міністра оборони він призначає за погодженням з парламентом, то командування армії та секретаря РНБО - одноосібно.

Внутрішні війська та Національна гвардія підпорядковані міністерству внутрішніх справ, до формування якого президент не причетний.

Військовий або надзвичайний стан президент оголошує за згоди Верховної Ради.

Президент за згоди депутатів призначає та звільняє голову СБУ, так само потрібен дозвіл парламенту для ротації Генерального прокурора.

Голову прикордонної служби, яка охороняє кордони й зараз перебуває в епіцентрі силових дій на Донбасі, призначає президент за поданням прем’єр-міністра. Звільнити керівника служби він може за власної ініціативи.

Формування "вертикалі в регіонах"

Петро Порошенко має виключне право призначити голову своєї адміністрації.

Також він формує керівництво обласних та районних державних адміністрацій, проте йому потрібне подання прем’єр-міністра для призначення кожного голови місцевої адміністрації.

Петро Порошенко має право зупиняти дію всіх актів Кабінету міністрів з одночасним зверненням щодо їх неконституційності до Конституційного суду.

До квоти президента належить призначення третини складу Конституційного суду, також він направляє подання до парламенту на призначення усього складу Центральної виборчої комісії.

Державні нагороди, вищі військові звання та присвоєння дипломатичних рангів – виключна компетенція Петра Порошенка.

Вплив на економічну політику

До формування керівництва таких важливих економічних інституцій, як Фонд державного майна та Антимонопольний комітет, президент більше не має стосунку – це виключна компетенція уряду та парламенту.

Президент вносить до Верховної Ради подання про призначення та звільнення голови Національного банку, проте остаточне рішення ухвалюють депутати.

Глава держави одноосібно призначає половину складу Ради НБУ – контролюючого органу за роботою Нацбанку.

З поверненням до Конституції 2004 року уряд став впливовим центром ухвалення рішень. За такої моделі в часи президента Віктора Ющенка через це часто виникали конфлікти між главою держави та керівником Кабміну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Лучанин Показати IP 12 Червня 2014 18:28
Президент Порошенко має виключний моральний вплив на політичну ситуацію в Україні, якої не мають всі чинні владці разом узяті!
Українка Показати IP 12 Червня 2014 19:52
Він, перш за все, отримав відповідальність за країну, за мир і спокій в країні, за кожного громадянина України: за пенсіонера і за студента, за робітника і учителя, за лучанина і доненчанина, за кожну дитину і людину похилого віку він: наш гарант, за якого ми віддали свої голоси, має нести повну відповідальність. А ми - громадяни цієї країни маємо повне право спитати в нього за кожну дію, за кожне слово, за кожну гривню! Я закликаю своїх співвітчизників проявити позицію, проявити принциповість і не допустити появи другого диктатора.
вік Показати IP 12 Червня 2014 20:08
Він нічого немає,бо ним керують США-невже ще не зрозуміло.Усі повноваження то мильна бульбашка.
Українка до вік Показати IP 12 Червня 2014 20:26
Все залежить від нас, потрібно лише включити мізки і думати, а стадо баранів піддаватися зомбуванню!
оля до Українка Показати IP 12 Червня 2014 20:28
коментар було видалено
Українка до оля Показати IP 12 Червня 2014 20:40
Маріонетка - це та людина, яка піддається керуванню, маніпулюванню. Тому ми теж, при БАЖАННІ, РОЗУМІ І ПОЗИЦІЇ можемо керувати президентом. На жаль, принцип - моя хата з краю - для більшості є домінуючим, тому ним будуть керувати США.
Дончанин до Українка Показати IP 12 Червня 2014 22:33
" Тому ми теж, при БАЖАННІ, РОЗУМІ І ПОЗИЦІЇ можемо керувати президентом" - Как? Опять майдан? Или очередные выборы? Предложи иной вариант, только реальный.
гість до Дончанин Показати IP 13 Червня 2014 09:15
шановний, звернися до свого фюрера в Росії - він тобі підкаже
гість до вік Показати IP 13 Червня 2014 09:13
цікаво, а тобою хто (чи що) керує?
дозвольте звернутись Показати IP 12 Червня 2014 20:53
Ми ніяк не можемо вплинути на президента.бо в нього є свої пани за океаном і він викунує їхню волю і відробляє гроші які в нього вкладені.Наївні ви люди.
гість до дозвольте звернутись Показати IP 13 Червня 2014 09:17
в Яника не було панів за океаном, а тільки один пан в Кремлі. І що з того вийшло? Наївна ти людина. Та мабуть тобі за це платять.
Анонім Показати IP 12 Червня 2014 22:37
фактично президент керує тільки міністерством оборони і закордонних справ, а усі найважливіші процеси під контролем бандоти верховної ради, а ті сформують яку- завгодно коаліцію аби тільки не прискорити перевибори

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus