USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Таємнича незадекларована вілла Порошенка в Іспанії. Розслідування

10 Листопада 2016 22:35
Президент України Петро Порошенко має віллу на півдні Іспанії, яка, утім, не згадується у його декларації. Українці про неї нічого не знають. Президент її ніколи не вносив до своєї декларації, бо оформлена вілла на його іспанську фірму. Відтак декларувати її як власну нерухомість президент не вважає за необхідне. Попри таку таємничість, журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший», знайшли віллу президента Порошенка в Іспанії. А також вілли його близьких соратників – депутата Ігоря Кононенка та заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

Південь Іспанії. Провінція Малага, що у складі співтовариства Андалусія. Славетне узбережжя Коста-дель-Соль, яке омивається лагідним Середземним морем. Яхти, дорогі автомобілі… Це – місце розкоші та достатку.
Містечко Аталая-Ісдабе в муніципалітеті Естепона на півдні Іспанії

На півдні Іспанії доволі відчутна присутність капіталу вихідців із Росії та пострадянських країн. «Русская православная церковь», магазин «Калинка», «Русский дом»... Тут популярні виступи зірок з країн СНД. У липні, приміром, у місті Марбелья з концертом виступала співачка Ані Лорак.

По всьому узбережжю розсипані елітні курорти та приватні маєтки. Численні голлівудські актори, відомі спортсмени та політики обрали це місце для своїх резиденцій. Серед елітних помешкань багатіїв з усього світу розташувалась і вілла президента України Петра Порошенка.

Знімальна група програми «Схеми» вирушила на її пошуки.


У пошуках вілли президента

Ця вілла оформлена не особисто на українського президента, а на компанію з назвою Feruvita SL. Місцева влада не поспішає видавати адресу, де саме розташований маєток, записаний на цю фірму. Інвестиції іноземців у місцеву нерухомість – запорука економічного розвитку регіону. Тож тут серйозно ставляться до умов приватності.

Утім декілька наполегливих спроб – запитів через онлайн-сервіс та фізичних візитів в місцеву реєстраційну службу – і точну адресу вдається отримати.

Муніципалітет Естепона розташований на захід від більш відомого курортного міста Марбелья – у бік Гібралтарської протоки. Маленьке містечко Аталая-Ісдабе.
Громадським транспортом до елітних поселень на узбережжі не дістатись, тому ще в аеропорту міста Малага, куди прилітають усі рейсові та приватні літаки, знімальній групі програми «Схеми» довелось орендувати автомобіль. І вже на ньому пересуватися у напівзакритому елітному районі біля самого моря.
Місцеві мешканці знають про їхнього впливового українського сусіда й охоче розповідають, як проїхати до маєтку Петра Порошенка. Один з них – поважний іспанець, який вигулював свого собаку, – розповів, що у нього працює той самий садівник, що і в українського президента. Зі знанням справи, іспанець намагається вимовити прізвище Порошенко – це дається йому нелегко.

А ось і він – іспанський маєток українського президента. На самому березі моря у першій лінії.
Маєток Петра Порошенка на березі Середземного моря у містечку Аталая-Ісдабе в муніципалітеті Естепона на півдні Іспанії

Це – двоповерхова вілла на 1254 квадратних метри у середземноморському архітектурному стилі з басейном. А під нею – 26 соток землі.

Вілла зведена ще у 1993 році.
Іспанська резиденція Порошенка

Фірма Порошенка придбала маєток влітку 2008 року. Він тоді очолював Раду Національного банку України. На той момент Порошенко вже входив до двадцятки найбагатших українців як співвласник корпорації «Рошен» та «Укрпромінвест».

У фінансових звітах фірми Президента вказано, що вілла оцінена у 4 мільйони євро. На сьогодні це близько 120 мільйонів гривень.
Безпосередній вихід до моря іспанської вілли накладає на власника певні вимоги. І президентський статус не передбачає винятків.
Вілла президента Порошенка стоїть просто на березі моря

Утім в Іспанії, як і в багатьох країнах, берегова лінія вважається національним скарбом, тож і доступ до води обмежувати заборонено. Тому прогулюватись берегом повз віллу українського президента й користуватися пляжем поруч має право кожен охочий.

Знімальна група «Схем» пересвідчилась в тому, що повз приватну резиденцію Порошенка постійно сновигають місцеві: поважні власники сусідніх віл приходять подихати морським повітрям, серфери приїжджають «ловити хвилю», філіпінки вигулюють собак їхніх шанованих господарів.

До слова, в Україні діє така ж норма Конституції та Водного кодексу, як і в Іспанії, що забороняє перегороджувати громадянам вільний доступ до води високими парканами та будь-якими іншими перешкодами.

Але під Києвом до берега річки Козинка, де розкинулась резиденція Петра Порошенка – не підібратись. Буйки та обмежувальні знаки попереджають про заборону наближатися. На тих, хто підпливає до берега – чатує водна поліція.

Та повернімося до Іспанії.

Як часто сюди приїжджає український президент?

Сусід, який ділить із ним садівника, каже, що візити нечасті й нетривалі.

«Іноді. Він приїжджає, два дні тут – і їде. Він відпочиває день чи два. Не так, щоб тиждень чи місяць – ні-ні. Адже він дуже зайнятий», – розповів чоловік «Схемам».

Навесні цього року видання «Українська правда» опублікувало світлини, на яких Порошенко сам, без супроводу охорони, купує товари в іспанській аптеці, а згодом і сам сідає за кермо білого авто марки «Порше».
На фото, наданому виданню «Українська правда», президент України купує товари в іспанській аптеці

Тоді Адміністрація президента підтвердила, що на початку березня Порошенко відвідав Іспанію з приватним візитом. Також на Банковій запевнили, що все майно, яке належить Порошенку як фізичній особі, вказане в його декларації.

Знайти віллу в декларації

Цю віллу Петро Порошенко ніколи не вказував у своїй декларації у розділі «Нерухомість».

Неможливо було про неї дізнатись і з розділу про фірми, що йому належать, адже в паперових версіях декларацій вказувався лише сукупний внесок до статутного фонду всіх цих фірм без жодної деталізації.

Впровадження електронних декларацій лише частково змінило стан справ навколо таємничої президентської вілли.

З одного боку, у розділі «Нерухомість» у декларації Порошенка так і не з’явився його іспанський маєток поблизу Естепони. Він не задекларував його як об’єкт нерухомості, що перебуває в його власності чи користуванні. Отож, перечитавши декларацію президента своєї країни, пересічний українець не дізнається про існування вілли та її вартість.

З іншого боку, серед довгого переліку юридичних осіб, тобто фірм, кінцевим власником яких є Петро Порошенко, він зазначив фірму Feruvita SL, Іспанія. Щоправда, для того, аби встановити, що на цю фірму оформлена приватна резиденція українського президента в Іспанії, довелося провести журналістське розслідування.

«Схеми» надіслали Петру Порошенку прохання про коментар із переліком запитань. Відповідь на нього надіслала його Адміністрація.

«У підприємствах, де Петро Порошенко є кінцевим бенефіціаром, є нерухомість за кордоном (фабрики, магазини, склади, адмінприміщення, будинки). Все це у вигляді юридичних осіб вказано у його декларації відповідно до Закону «Про запобігання корупції», – йдеться у листі з Адміністрації президента.

Водночас в канцелярії Порошенка залишили без відповіді запитання, як часто він відвідував віллу поблизу Марбельї у 2015 році (році декларування) та коли там був востаннє.

Скільки ще елітного закордонного майна українських посадовців криється за такими фірмами, які самі по собі ні про що не говорять громадянину?

До вілли Ігоря Кононенка – 25 хвилин на авто

Ігор Кононенко – впливовий народний депутат. Близький товариш та давній бізнес-партнер Петра Порошенка.
У фірм Кононенка також є вілли в Іспанії. У розділі «Нерухомість» вони не відображені, але самі фірми задекларовані.

Кілька платних запитів у іспанські реєстри нерухомості допомогли встановити, що на фірму Lancashire Big SL заведена земельна ділянка. Як і у президента, на самому узбережжі, але вже біля Марбельї.

Супутникові знімки свідчать, що ще у 2012 році тут був маєток, зведений у 1980-х роках.
Раніше на цій земельній ділянці стояв будинок

Але дещо пізніші знімки свідчать, що будинок знесли, а новий станом на 2015 рік ще не з’явився.

Таким чином іспанська фірма Lancashire Big SL депутата Ігоря Кононенка має у власності майже 26 соток землі просто на узбережжі Середземного моря.
На другу задекларовану іспанську фірму Кононенка Treck Holdings Coast оформлений маєток, що стоїть за два кілометри від земельної ділянки.
Будинок площею 768 квадратних метрів розташований у другій лінії від моря.

Звідси до іспанської резиденції Порошенка – 25 хвилин на авто.
Маєток фірми Ігоря Кононенка в Іспанії

У коментарі програмі «Схеми» народний депутат Ігор Кононенко повідомив: «Так, належні мені компанії дійсно володіють значним списком майна (понад сто одиниць). Проте, згідно з положеннями Закону України «Про запобігання корупції», я не зобов’язаний декларувати майно, що належить цим компаніям. Зокрема, формат декларації не дозволяє це зробити».

Ще один друг президента та іспанський маєток його родини

Олег Гладковський засновував бізнес-імперію «Укрпромінвест» разом із Петром Порошенком та Ігорем Кононенком. Наразі він – заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони.
Родина Гладковського також володіє компаніями, що мають елітну нерухомість на півдні Іспанії. Так, виявилось, що на фірму його дружини Toulousse Investments SL оформлена вілла на 1729 квадратних метри, розташована в дуже престижному районі Ла Загалета.

Має вілла три поверхи. Навколо – майже гектар землі, також у власності фірми дружини Гладковського.
Маєток в Іспанії, оформлений на компанію дружини Олега Гладковського, товариша та колишнього бізнес-партнера Петра Порошенка

Олег Гладковський не відреагував на прохання «Схем» про коментар.

Іспанську нерухомість трійки давніх товаришів та компаньйонів пов’язує не лише географічна близькість. У всіх їхніх компаній, на які оформлені вілли, один і той самий адміністратор – це Петрівська Ірина Вікторівна.
Ірина Петрівська зареєстрована у селі Ходосівка під Києвом.
Ось у цьому будинку зареєстрована Ірина Петрівська, яка є адміністратором компаній, на котрі оформлені вілли Порошенка, Кононенка та Гладковського

Але тут кажуть, що вона давно виїхала в Іспанію.

Декларувати чи не декларувати?

Чи повинні українські посадовці декларувати своє майно, чітко вказуючи, що це маєток чи квартира, навіть, якщо воно оформлене на фірму? Чи достатньо просто вказати назву та юрисдикцію компанії? З цього приводу думки профільних юристів наразі розходяться.

«Закон не вимагає, закон чітко не передбачає, що якщо людина вказала, що вона є бенефіціарним власником фірми, і ця фірма володіє якоюсь нерухомістю, і цією нерухомістю користується високопосадовець, – закон не вимагає обов’язково йому це декларувати. Можна сказати, це така прогалина в законі, якою, на жаль або на щастя, будуть користуватися», – зазначила виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дар’я Каленюк.

У співавтора закону про електронне декларування та головного антикорупційного експерта проекту «Реанімаційний проект реформ» Дмитра Котляра інше бачення щодо трактування цієї норми закону.

«Якщо юридична особа створена виключно для того, аби володіти цим майном і вона не веде господарської діяльності, або, якщо її господарська діяльність не пов’язана з цим майном (наприклад, якщо це вілла, яка використовується для проживання, для відпочинку; чи транспортний засіб – літак чи яхта, чи дороге авто, – якщо вони не використовуються для господарської діяльності цієї фірми), то таке майно має бути зазначене в декларації як бенефіціарна власність цього суб’єкта декларування», – пояснює він.

Офіційна позиція членів НАЗК

Що ж говорять з цього приводу самі члени Нацагентсва з питань запобігання корупції?

«Якщо ця вілла перебуває на балансі юридичної особи, значить, зазначається інформація про кінцевого бенефіціарного власника саме про юридичну особу. Тому що ідеї нерухомого майна стосуються саме тих випадків, коли в цьому нерухомому майні або проживає, або ним користується чи декларант, чи член сім’ї декларанта», – пояснила голова Нацагентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак у коментарі «Схемам».
Іншої думки дотримується Руслан Радецький, заступник голови НАЗК, який до того ж очолює департамент контролю та пeрeвірки дeкларацій. Журналісти «Схем» поставили йому те саме запитання без прив’язки до президента.
«Він (декларант – ред.) повинен вказати це майно. Він зобов’язаний вказати все майно, що належить йому. Через юридичну особу чи як фізичній особі. Він зобов’язаний внести цю інформацію в електрону декларацію. Тобто, якщо в нього є бенефіціарна власність, або він є кінцевим бенефіціарним власником, то він зобов’язаний її внести», – вважає він.
Містечко Аталая-Ісдабе в муніципалітеті Естепона на півдні Іспанії

Маєтки, вілли, апартаменти українських можновладців за кордоном, – для когось місце для тимчасового відпочинку, для когось – запасний вихід, план «Б» на випадок політичної турбулентності.

Але навіть попри впровадження електронних декларацій, дізнатись про них пересічному громадянину буде непросто. Адже розкішні закордонні маєтки українських посадовців та навіть приватна резиденція самого президента України в Іспанії можуть приховуватися за численними, хоча й задекларованими фірмами, назви яких самі по собі українцю ні про що не скажуть.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Михайло Показати IP 11 Листопада 2016 00:28
от Гнида а не президент
Клаус Показати IP 11 Листопада 2016 09:22
Кіло шоколаду йому в ,,,,,,,!!!
свідомий Показати IP 11 Листопада 2016 09:54
Да Янукович у порівнянні з ними був великим патріотом гроші в Україну вкладав значить вірив в неї все добро як добрий господар в Межигіря звозив для людей беріг не те що теперішні запроданці
111 Показати IP 11 Листопада 2016 11:31
коментар було видалено
Волинянин Показати IP 11 Листопада 2016 18:51
Вы детский лепет на лужайке !там по куруче виллы есть у товарища порошенко

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus