USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Які твори російської літератури залишать у шкільній програмі

4 Серпня 2022 17:41
Керівник управління загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти та науки України Юрій Кононенко повідомив, що зі шкільної програми із зарубіжної літератури виключать не всі твори російських письменників.

«Якщо говорити концептуально, прийнято рішення, що письменники, які писали російською мовою, але творчість яких була тісно пов’язана з Україною, тобто, або вони народилися в Україні, або довгий час жили в Україні, або відображали в своїх творах українську тематику, їх творчість буде залишатися в навчальних програмах», – заявив Кононенко, пояснюючи в ефірі національного телемарафону, твори яких російських письменників продовжать вивчати в українських школах, пише НВ.

Читати ще: «Геть від Москви»: як відбувається дерусифікація волинських бібліотек

Серед таких письменників він назвав Миколу Гоголя, Володимира Короленка, Михайла Булгакова, Анатолія Кузнецова та Іллю Ільфа і Євгенія Петрова.

«Микола Гоголь – це фактично наш український письменник, який дуже багато зробив для української культури. Або Володимир Короленко, так само буде вивчатися твір Михайла Булгакова «Собаче серце». В програмі залишиться вивчення твору Анатолія Кузнецова «Бабин Яр», тому що це знаковий твір, документальний, який пов’язаний тісно з трагічною подією, яка була на території України. Такий твір як «12 стільців» Ільфа та Петрова також вивчатиметься в шкільній програмі», – сказав керівник управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН.

Читати ще: «Без Пушкіна не було б Путіна». Віра Агеєва – про імперськість російської літератури та чи потрібна вона українцям

Кононенко повідомив, що робоча група міністерства напрацювала оновлення навчальних програм не лише із зарубіжної літератури, а й з української та всесвітньої історії, географії, захисту України. Наразі вже є проєкт наказу про затвердження змін до навчальної програми, який планують підписати «найближчим часом».

У квітні міністр освіти та науки Сергій Шкарлет повідомив, що в Україні почали переглядати необхідність вивчення творів російських письменників на уроках зарубіжної літератури у школах.

До такого рішення призвела російська агресія на території України. За словами Шкарлета, внутрішнє обурення та агресію зараз викликає будь-який пов’язаний з РФ наратив.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
сткдент Показати IP 4 Серпня 2022 18:13
ви задумувалися про що писали Пушкін, Лермонтов, Толстой, Чехов...... та про бали, гульбу, розврат і п'янки дворян і що я там маю шукати
Стикденту Показати IP 4 Серпня 2022 21:46
От воно й видно, що Ви *стикдент*......
Українець Показати IP 7 Серпня 2022 13:04
Усі російськомовні Людоїди виросли на творах Пушкіна, Лермонтова, Толстого.... на цій літєратурє ходили в так звану Церкву. Тепер води знищують наші міста і людей, дітей із звірячою люттю. Ще є питання, це бидло людиноподібних істот котрим не місце на цій планеті разом з їх культурою і їх хокейом... ФУ!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus