USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Які варіанти вирішення «квартирного питання» луцькі переселенці пропонують меру

16 Лютого 2015 19:00
Представники громадської організації «Переселенці Криму та Донбасу» звернулись до міського голови Луцька з проханням допомогти у вирішення питання з житлом, оскільки чимало осіб не мають коштів для того, аби винаймати його постійно.

Про це стало відомо під час особистої зустрічі переселенців Криму та Донбасу з Миколою Романюком сьогодні, 16 лютого.

Представники ГО зазначили, що нині, згідно з даними Департаменту соціальної політики Луцька, в місті проживає 744 дорослих зареєстрованих переселенця з Криму та Донбасу. Вони подякували за надані пільги та постійну допомогу. Проте зазначають, що багато людей не в змозі платити за оренду 2-3 тисячі гривень на місяць, тому що далеко не всі знайшли роботу, і доходів вистачає лише на харчування та сплату комунальних послуг, які все дорожчають.
Тим не менш, переселенці зазначають, що вони не просять вирішення своїх проблем за рахунок інших верств населення, а лише пропонують свої варіанти:

«Ми не просимо надати нам щось готове, за рахунок пільгових категорій громадян або інших жителів міста. Ми знаємо, що в Луцьку багато громадян, які потребують допомоги держави, і до них щодня додаються учасники АТО та їхні сім'ї. Ми хочемо брати активну участь у житті міста, прикладати свої зусилля, свою працю у вирішенні місцевих проблем».
Серед варіантів, запропонованих представниками громадської організації, є пропозиція використати недобудови, гуртожитки та об’єкти, які можна було б використовувати у якості житла після ремонту.

«Нещодавно прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк запланував провести інвентаризацію «недобудов», гуртожитків з готовністю 80%, і, добудувавши, передати їх переселенцям. Це чудова ідея, але чекати, поки вона реалізується в рамках країни, доведеться дуже довго. Зі свого боку, готові докласти максимум зусиль для знаходження міжнародних інвесторів, які готові виділити кошти на реконструкцію цих будівель як гуманітарну допомогу», - кажуть представники ГО.
Проте, у відповідь на це міський голова зауважив, що таких об’єктів у міській комунальній власності немає. З його слів, більшість промислових підприємств з часів СРСР збереглись, як і об’єкти соціальної сфери, «закріплені» за ними. В гуртожитках і далі живуть люди, тому, з його слів, зараз навіть немає можливості виділити кімнату.

Також переселенці готові брати участь в будівельно-відновлювальних роботах по методу народної будови (модель радянських МЖК). На їх думку, Луцьк може стати першим містом України, який буде на ділі системно і комплексно, вирішувати проблеми з надання повноцінного житла переселенцям.

Серед альтернативних варіантів вирішення проблеми вільних квадратних метрів – заміська забудова. Щоправда, своїм правом громадянина України на отримання земельної ділянки переселенці скористатись не можуть. Мовляв, вже декілька відмов сільських рад у наданні переселенцям земельних ділянок на території їхніх сіл. Аргументують вони всі однаково: «Землі немає», хоча ті самі райони стоять у переліку земельного реєстру, з я кого вони і брали інформацію.

«Також ми знаємо про можливості розпаювання земель і виділення земельних ділянок. Напевно, мається якась кількість такої землі в Луцьку, хотілося б знати про це. Якщо є можливість виділення ділянки землі в одному місці для будівництва кількох багатоповерхових будинків для переселенців, це було б вирішенням питання», - додають представники ГО.
На це міський голова відповів, що йому потрібен список осіб, які готові жити в селі, і їм для цього потрібні земельні ділянки. Його він обіцяв передати компетентним особам, які працюватимуть з ним.

Також є пропозиція одного з інвесторів надати безкоштовно німецькі модульні будинки переселенцям Луцька за умови наявності землі і можливості підключення комунікацій.

«З ним зараз ведуться перемови, але останнє слово буде за владою міста», - каже виконувач обов'язків голови ГО «Переселенці Криму та Донбасу» Олена Черенкова.
З її слів, нині в Кабінеті міністрів триває оформлення відповідних дозвільних документів, після чого їх будуть давати на кожну окрему область, в залежності від кількості вимушених переселенців, яких прийняв той чи інший регіон.

На це Микола Романюк відповів, що йому потрібно детально вивчити це питання, оскільки він як міський голова не знайомий з конкретним документом, який підтверджує майбутню видачу модульних будинків для переселенців.

«Проте, ця ідея має право на життя. І тут можна було б знайти земельні ділянки», - прокоментував він.
Разом з тим зауважив, що на Волині, свого часу, було чимало військових частин. Свого часу, до них буди підведені всі комунікації, а самі вони були розміщені в мальовничих місцях області. Тому, з його слів, якщо деякі з них збереглись, то і їх можна розглядати як варіант житла для переселенців.

Наостанок міський голова пообіцяв, що доручить вирішення цього питання посадовцям та зробить все можливе, що в його силах. Наступну зустріч щодо вирішення цього питання із заступником Луцького міського голови з питань діяльності виконавчих органів Луцької міської ради Ларисою Соколовською запланували вже на завтра. Натомість переселенці ще раз подякували за допомогу не тільки меру міста, але й всім лучанам.

«А взагалі, дуже дякуємо. Тому що Луцьк дуже добре прийняв людей, які сюди приїхали. Хочемо особисто подякувати за теплий прийом. Дуже вдячні, люди дуже гарно реагують і співчувають нам», - зауважили вони.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 22
дідо Показати IP 16 Лютого 2015 19:10
У супермаркетах завжди є робочі місця з зарплатою від 2500. Хто хоче працювати ,завжди знайде місце.
Ну ну до дідо Показати IP 16 Лютого 2015 19:13
Не факт, ой не факт
Ну ну Показати IP 16 Лютого 2015 19:25
Стаття якось так прописана, що виходить переселенці намагались через тиск на міського голову отримати доступ до землі та нерухомості, а ще обіцяли отримати кошти міжнародних інвесторів під ці проекти. Якось треба це розділити. Держава - соціальні питання (житло, субсідії, робота). Бізнес (інвестори) - то трохи окрема історія, інакше Луцьк перетвориться у Нью - Васюки, з всіма наслідками. А Романюк - молодець !
Андрій Показати IP 16 Лютого 2015 19:30
А мер молодець. Намагається ввійти в важке становище переселенців. Добре, щоб прислухався до переселенців.
Анонім Показати IP 16 Лютого 2015 19:49
Безумовно, людям треба допомогти, але Переселенці їхали на Волинь або до родичів,або до знайомих,або по запрошенню якоїсь партії ,організації...а вийшло що всі проблеми повинен вирішувати мер Луцька,
Лучанка Показати IP 16 Лютого 2015 19:59
Цікаво !!! На оренду немає, а на будівництво будинку є??? Якщо виділять їм тільки землю, а далі. Нехай ідуть працювати і розраховують на самих себе, а не держава , мер і т. д. Їм що ь повинні дати. Велика кількість людей в Луцьку живуть на зарплату в 1500-2000 грн. Знімають квартири. А вони мають соціальну допомогу від держави. А якщо ще підуть працювати , то тоді не буде такої ситуації. Але ж немає головного БАЖАННЯ працювати, набагато легше , щоб хтось тобі приніс на блюдечку....
луганчанка до Лучанка Показати IP 16 Лютого 2015 23:02
Шановна пані Лучанка! Я переселенка, одна з тих, що на фото. Я працюю тут, у Луцьку, майже отдразі після приїзду. В мене донечка і старенкьа мама. І я знимаю квартиру, за яку треба спрачувати 2500 гривень кожного місяця. Це дійсно дуже важко. Всі гроші, що надає держава як допомогу, йде на оплату. А треба ж ще їсти, покупати речі доні, яка росте, якісь речі для хозяйства... Лучани нас прийняли дуже хорошо! Спасибі вам. Ми виїхали в буквальному сенсі під обстрілами, мама дуже перелякалась, з собой майже нічого не взяли. Я не знаю, коли ми зможемо повернутися і чи зможемо взагалі. Але ж треба якось виживати.То й шукаємо інвесторів, щоб побудувати житло. Або взяти якусь недобудову і привести до ладу. Якщо знаєте такі будинки, буду дуже вдячна.
Волинянка до луганчанка Показати IP 16 Лютого 2015 23:40
Ви не ображайтеся на людей...така ситуація склалася що дуже багато переселенців приїздить і провокують місцевих. Тому деякі люди вже насторожено відносяться до приїжджих. В нас люди добрі і чим зможуть тим поможуть. І надіюся у Вас все налагодиться і буде все добре. Разом знайдемо вихід із ситуації. А недобудов на Волині багато. Щось вам підшукають. Миру і добра в серцях.
ЛУЧАНИН до луганчанка Показати IP 17 Лютого 2015 11:04
А ДЕ Ж ВАШІ МУЖИКІ? ВБИВАЮТЬ НАШИХ ДІТЕЙ НА СХОДІ?
Лучанка 24 до луганчанка Показати IP 17 Лютого 2015 13:41
Цікава стаття. Мені 24,працюю на 1500грн, батьки пенсіонери з мінімальною пенсією. Живу з ними в однокімнатній. І ЖИВУ! Не нию, що дайте мені десь жити. Шановні переселенці - ви ліниві люди, які приїхали на все готове. Ща що вам ті виплати ще дають? А працювати саменьким? Чи не ви завжди наш захід брали під ноги? Це сьогодні ви з себе мучеників показуєте… а коли все стабілізується-фіг ви повернетесь назад. Тільки наших чоловіків зашлють відбудовувати схід, а ваші будуть тут пити, а ви сидітм в наших домівках, які дістануться вам за просто так. Щиро надіюсь, що вам нічого не виділять і ви повернетесь звідки прибули.
Хохол до Лучанка 24 Показати IP 22 Лютого 2015 21:20
Вимкніть телевізор! І все буде добре!
львів Показати IP 16 Лютого 2015 21:31
Не йдіть в переселенців на поводу.Це хитрі..вони ще нароблять нам проблем.Хай валять працювати по селах.І мужиків їхніх треба мобілізувати.Хай захищають свій Донбас.Недавно йшли дві переселенки літ по 80.Так вони далі розмовляли про те,що у всьому винна Україна.Це кляті москалі.Їхї не перевиховаєш .Вони такі є.Женіть їх .Бо потім будуть Путіна кликати в Західну Україну.Багато їхніх чоловіків в рядах сепаратистів.А їм ще допомогу від держави давати з наших податків?
переселенка до львів Показати IP 18 Лютого 2015 11:18
Я переселенка и хочу сказать что приехала не в чужую страну .Я Украинка и дети мои Украинцы и я в праве передвигаться куда хочу .На Донбассе тоже мобилизация и наши мужики тоже защищают свою страну .
просто Показати IP 16 Лютого 2015 22:56
по селах є багато будинків,в яких можна жити ,хай працюють і живуть,а не подобається тоді хай їдуть на Рассею,там їм точно все підійде
лучани Показати IP 17 Лютого 2015 05:45
Люди менше треба "розглядати" треба бальш рішуче з "виводками романюками МВК", за недогляд службового житла , за "кидалово" лучан на "ЛУЦЬКТЕПЛА" деребани землі та інше вирішувати треба рішуче .., а не слухати казочки від Романюка з кравчуками..! Хай їздить на велосипеді пропита морда і злодюга пенсіонерів та дітей з тею "свитою" від МВК.., та раком "мимрить"по периметру ДЕРЖАВИ пройдисвіт з його виводком і кумами..Квартир і землі усім хватить націоналізувавши їх майно та отримабть усі нужденні а не виродки пристосуванці від МВК..!
діти Показати IP 17 Лютого 2015 06:09
Одже тримайтись хай ВАМ Вищі сили допоможуть а ми лучани усіх підтримаємо чим зможем тим допоможем дітям та пенсіонерам , а Романюка М.Я., Кравчука С.Є., Соколовську Л., смердючу ківерцівську газову ****** жиніть ГЕТЬ як скотиняк по периметру держави з їх виводками..
Керол Показати IP 17 Лютого 2015 09:29
Щоб потім вони не просили і сюди ввести війська, бо їх тут ущемляють.... ох скільки ж біди нароблено людям...
Олександр Т. Показати IP 17 Лютого 2015 09:53
А ви тут згадуєте Кравчука С.Є., а ви знаєте, що він вже не член команди мера. Пішов у відпустку, продався І.Палиці за хороші гроші і певно вже не вийде на роботу в мерію. От вам і команда.
my_gift Показати IP 17 Лютого 2015 10:51
Дуже багато ЛУЧАН теж хотіли б отримати недобудови...але от ніхто не дає :-(
.......... Показати IP 18 Лютого 2015 11:41
Це вже зашкалює...Скоро кричатимуть: "Путин,введи войска в Луцк".Можливо я жорстока,але це несправедливо.Вони всі винні в смертях наших волинян. Один з коментарів: "луганчанка до Лучанка 16 Лютого 2015 23:02відповісти+ 11- 1 Шановна пані Лучанка! Я переселенка, одна з тих, що на фото. Я працюю тут, у Луцьку, майже отдразі після приїзду. В мене донечка і старенкьа мама. І я знимаю квартиру, за яку треба спрачувати 2500 гривень кожного місяця. Це дійсно дуже важко. Всі гроші, що надає держава як допомогу, йде на оплату. А треба ж ще їсти, покупати речі доні, яка росте, якісь речі для хозяйства... Лучани нас прийняли дуже хорошо! Спасибі вам. Ми виїхали в буквальному сенсі під обстрілами, мама дуже перелякалась, з собой майже нічого не взяли. Я не знаю, коли ми зможемо повернутися і чи зможемо взагалі. Але ж треба якось виживати.То й шукаємо інвесторів, щоб побудувати житло. Або взяти якусь недобудову і привести до ладу. Якщо знаєте такі будинки, буду дуже вдячна." За що ми їм щось винні?Багато хто за все життя не може придбати чи той будинок,чи квартиру,і все життя викручується знімаючи житло.Донечка,мама і "луганчанка "-3-є,можна підшуковувати дешевше житло,з гіршими умовами,врешті решт можна зняти однокімнатну ,впевнена є.Зустріли вас лучани добре,от і все,а то таке враження,що лучани мають стати вам опікунами.Я не місцева і доволі довгий час знімаю квартиру,працюю.Я взагалі не розумію,чому вам повинні щось видавати?!!!
Я Показати IP 16 Лютого 2017 15:16
Тепер я розумію, чому львів*яни не люблять волинян. І це чиста правда. Ви тільки порівняйте, як живе місто і село в довох нібито одинакових областях. Відмінність разюча. Там - шляхетність навіть в деталях. Тут - тупа заздрість навіть до бідолах , які не по своїй волі соваються з торбами по своїй же країні.
Я Показати IP 16 Лютого 2017 15:34
" Зустріли вас лучани добре,от і все,а то таке враження,що лучани мають стати вам опікунами.Я не місцева і доволі довгий час знімаю квартиру,працюю.Я взагалі не розумію,чому вам повинні щось видавати?!!! " - цитую як лєніна. Так от - ніхто нікого не зустрічав. Приїхали за свої і приткнулися куди хто міг без будь-чиєї допомоги. Це раз. Якщо ви не місцева и знімаєте "хату" , то у вас десь лишився батьківський дім , городиу, садочок. криничка. А ще й бабусин спадок. І чоловік не сирота. І до цих пір з села їдуть картопелька- яєчка, --так можна тихенько вижити. А у переселенців НЕМАЄ НІЦ ! Гола душа, в яку ви смачн плюєте.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus