USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Які загадки ховає у собі вечірній Луцьк

22 Червня 2014 19:00
На один вечір вулиці Луцька перетворились на одну велику загадку. Розгадувати її взялись учасники автомобільного квесту, який відбувся у місті цих вихідних.

Зауважимо, суть автоквесту полягає в змаганнях команд, які намагаються швидше за суперників знайти спеціальні мітки, знаки і коди, попередньо заховані на вулицях міста. Дізнатись місце їх розташування можна, давши відповідь на загадки, заздалегідь підготовані організаторами.

Анастасія Бондар, в колі автоквестерів більш відома як Глорія, каже, «підсіла» на це заняття ще у далекому 2008 році. Дівчина розповідає, що за цей період встигла не один раз стати переможцем змагань, після чого долучилась до організації квестів. Глорія - з Рівного, але це не заважає їй, як і декому з учасників, долати десятки кілометрів для того, щоб пройти чи організувати черговий автоквест.

Дівчина пояснює, що в Луцьку організувати таке дійство дещо легше, ніж у рідному Рівному. Мовляв, охочих долучитись до участі - тут набагато більше. Щоправда, нарікає, що часи, коли такі дійства збирали по два десятки екіпажів, давно минули.

На брифінг в обумовлений час прибуло чотири команди.

Нагадаємо, свого часу Інформаційне агентство Волинські новини зняло та опублікувало відеофільм про луцьких квестерів. Голова - не тільки для того, аби в неї їсти, - іронізували тоді учасники та організатори.
В кожному з автомобілів по декілька людей, які і є екіпажем. Кожен з них має свою назву, а учасники – нікнейми. Контактують команди з організатором через мобільний телефон. Ліхтарик, карта і смартфон (або ж планшет) – це стандартний набір автоквестера. Загадки, в яких зашифрована певна адреса, публікуються на сайті. Розгадавши котрусь з них і знайшовши код, учасник гри вводить його, після чого система фіксує результат команди та видає наступну загадку. Саме тому від стабільності і швидкості Інтернету дуже часто залежить перемога – в мережі можна знайти певні підказки, прокласти необхідний маршрут і отримати наступне завдання.
Майже у всіх в руках смартфони або планшети
Майже у всіх в руках смартфони або планшети
«Це «лайтовий» квест, він не дуже складний. Взагалі, існує чимало різновидів автоквестів, які відрізняють складністю, місцем і форматом проведення, тощо», - пояснює перед виїздом Анастасія.

Після старту гри, коли команди приступають до пошуків першого коду, ми з Глорією рушаємо на одну з вулиць міста для того, щоб нанести код. Вулицю Заповітну вдається знайти далеко не з першої спроби, попри те, що знаходиться вона мало не в центрі міста.
На перший погляд, відшукати код тут вкрай важко. Щоправда, як розповіла Анастасія, для бувалих автоквестерів це завдання «на один зубок».
Код в поштовому ящику на вулиці Заповітній
Код в поштовому ящику на вулиці Заповітній
«Одна з причин того, що автоквести стають не такими популярними, як були раніше, заключається в тому, що люди поступово втрачають інтерес до цього дійства. Чого тільки не використовують в загадках: азбуку Морзе, шрифт Брайля, тощо… Але з часом все розгадується і «приїдається», тому здивувати чимось гравців не так вже й легко. Також це заняття з часом стає все дорожчим і дорожчим – збільшуються ціни на бензин, запчастини, разом з цим і стартові внески команд», - каже Глорія.
Код, нанесений на лавку в парку ім. Лесі Українки
Код, нанесений на лавку в парку ім. Лесі Українки
Код, нанесений на лавку в парку ім. Лесі Українки
Код, нанесений на лавку в парку ім. Лесі Українки
Попри те, що перемагає найшвидший, автівка, якою пересувається команда, у більшості випадків відіграє незначну роль. Проте, як зазначила Анастасія, на змаганнях вищого рівня, екіпаж на, скажімо, Субару буде мати більші шанси ніж аналогічний на «Жигулях». Разом з тим, серед автоквестерів не прийнято порушувати правила дорожнього руху під час гри і перевищувати швидкість.

«Я можу оштрафувати на 30 хвилин команду, яка, наприклад, проїхала на червоний сигнал світлофору чи тому подібне», - пояснює Анастасія. Дівчина додає, що такий штраф може коштувати перемоги, оскільки на «лайтових» квестах розрив між суперниками може становити декілька хвилин чи навіть секунд.

Анастасія розповідає, що під час таких дійств не обходиться і без курйозів – за свою шестирічну кар’єру автоквестера вона бачила їх чимало. З її слів, здебільшого, люди не завжди адекватно реагують на те, що відбувається навколо них:

«Під’їжджає машина, звідти вискакують люди і з ліхтариками починають щось шукати і нишпорити. Уявіть собі реакцію місцевих», - усміхається Настя.

Каже, що деколи люди намагаються заховати код від учасників, просячи взамін якусь винагороду:

«А було раз таке, що на об’єкті команда знайшла код і коли приїхала наступна, дітлахи, які грались поруч, запропонували їм показати заповітне місце за 5 гривень», - згадує Глорія.

Дівчина розповідає, що здебільшого, автоквест – це дозвілля. Така собі інтелектуальна альтернатива нічним клубам, алкоголю і іншим розвагам. Але, мовляв, є і люди які займаються цим професійно, беруть участь у різноманітних першостях та змаганнях. Проте здебільшого люди приїжджають на автоквест для того щоб розім’яти мізки і весело провести час. Анастасія зауважує, що квестери завжди раді новим учасникам, тому запрошують до участі всіх бажаючих. Все, що для цього потрібно – це хороша компанія, автомобіль і трішки кмітливості.


Довідка:

Автоквест являє собою аматорське спортивно-інтелектуальне змагання, основою якого є послідовне виконання заздалегідь підготовлених завдань командами або окремими гравцями. Під час гри команди вирішують логічні завдання, здійснюють пошук на місцевості, будують оптимальні маршрути переміщення, шукають оригінальні рішення і підказки. Після завершення чергового завдання команди переходять до виконання наступного. Перемагає команда, що виконала всі завдання швидше за інших.
Брифінг - інструктаж перед стартом
Брифінг - інструктаж перед стартом
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
смит Показати IP 22 Червня 2014 19:56
прикольно..на моїй вулиці був код!
JohnnyKnoxville Показати IP 23 Червня 2014 14:22
прикольно..а я його знайшов!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus