USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Якість сортування сміття в Луцьку різко впала

17 Січня 2021 15:01
Лучани облаштувати в гаражі майстерню для переробки пластику. В найближчому майбутньому вони планують не тільки переробляти сміття, а й виготовляти із вторинного пластику речі на продаж. Натомість якість сортування сміття мешканцями в Луцьку вкрай низька.

Майстер із переробки пластику Олександр Струк розповів Суспільному Волинь, що разом із колегою Максимом Нечипоруком вони вирішили облаштувати в себе в гаражі майстерню з переробки пластику, щоб хоча би частково вирішити проблему засмічених парків і скверів, виникнення стихійних сміттєзвалищ у Луцьку.

«Нас узагалі турбує питання екології, тому що ми займаємося туризмом, часто відпочиваємо на природі, катаємося на велосипедах, ходимо в гори. Хочеться зробити довкілля чистішим», – сказав Олександр Струк.

Він звернув увагу на те, що навіть легальні сміттєзвалища в країні не облаштовані належним чином, унаслідок чого у процесі гниття відходів утворюються небезпечні хімічні сполуки.

Чоловік поділився, що зробити власну майстерню з переробки пластику його надихнув проєкт нідерландця Дейва Хаккінса «Дорогоцінний пластик»: «Його ідея полягала в тому, аби розробити верстати, які кожен зможе зібрати у своєму гаражі у будь-якій точці світу, і таким чином локально переробляти пластик».

Читайте також: «Майстерня врятованих ресурсів»: двоє лучан в гаражі переробляють пластик

Олександр Струк пригадав, що задум щодо створення майстерні виник ще на початку літа 2019 року, коли в Луцьку облаштовували молодіжний центр біля іподрому, що в центральному парку. З однодумцями вдалося скласти заявку в рамках волонтерської програми для української молоді, пройти тижневе навчання і виграти грант у розмірі 50 тисяч гривень.

«Бюджетом було передбачене виготовлення двох верстатів – це подрібнювач і станок для переплавлення речей у пластичну нитку. Також у бюджет ми ще включили вентиляцію та електроінструменти, аби вдалося виготовити ці верстати», – зауважив він.
Та розповів, що у майстерні працюють із поліетиленом високої щільності, поліетиленом низької щільності та поліпропіленом, які є безпечними для здоров’я. Матеріали майстрам приносять небайдужі та присилають активісти з інших міст. У планах – виготовлення третього верстату для виливання пластику в готові форми, а також пізнавальні лекції для школярів.

Натомість в. о. директора КП «Луцькспецкомунтранс» Сергій Андрієвський розказав, що, на жаль, якість сортування сміття в Луцьку різко впала.

«Коли ми проводили інформаційну кампанію, організовували екскурсії для дітей, студентів, розповсюджували інформацію за допомогою листівок, реклами, то люди, які мешкають у районах, де є баки для роздільного збору відходів, сортували сміття. Зараз якість сортування мешканцями різко впала. Через локдаун ми не можемо зустрічатися з людьми, а як показує практика, інформацію потрібно постійно доносити», – сказав він.

Роздільний збір сміття на сьогодні можливий у таких мікрорайонах, як ЛПЗ, 33-й та частина 40-го.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ау Показати IP 17 Січня 2021 17:17
У нас немає сортування сміття. То сміх, а не сортування. Нам потрібна нова концепція, схожа до цивілізованих країн.
Віктор Показати IP 17 Січня 2021 21:23
Дії працівників Луцькспецкомунтрансу, коли контейнер з відсортованими пластиковими пляшками вигружають в загальний сміттєвоз з іншим сміттям, самі по собі відбивають бажання викидати пластик в спеціальний контейнер.
Митя до Віктор Показати IP 17 Січня 2021 22:23
Ви тілько срати вмієте.
Guest Показати IP 18 Січня 2021 01:21
в. о. директора КП «Луцькспецкомунтранс» Сергій Андрієвський, ваші працівники завантажуть в сміттєвоз все гамузом - пластик, скло і харчові відходи! Який сенс його сортувати, якщо так?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus