USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Якою буде патрульна служба, яку очолив волинянин?

1 Липня 2015 10:27
Днями учасники найгучнішої і важливої реформи цього року закінчили навчання, а вже 4 липня вперше вийдуть на вулиці столиці як українські поліцейські. Серед них практично немає людей, які раніше служили в органах, однак, є художники, музиканти, бухгалтери, ветеринари, вчителі і багато інших з різних регіонів країни. Про те, якою буде нова патрульна служба, яку очолив волинянин командир спецпідрозділу "Світязь" Олександр Фацевич, - в матеріалі Української правди.

Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що Фацевич розповів, чому Авакову довелося вмовляти його стати очільником нової Служби.

"Робота у хлопців дуже важка, вісім годин тренувань. І ще ніхто з учасників не сказав, що їм легко", - каже Іван Дука, волонтер програми ICITAP. Ця програма при департаменті юстиції США займається амбітним проектом Патрульній служби.

"Акцент зокрема - на практику", - пояснює Дука, показуючи спортзал, де чоловіки і жінки у віці до 35 років тренуються в способах захоплення.



Завдання програми - по максимуму підготувати поліцейських до того чи іншого повороту подій, які можуть відбутися на вулиці. Жінок серед них досить багато - приблизно третина, - і їх фізична підготовка, додає Дука, не поступається чоловічий.

Взимку цього року на адресу творців Патрульній служби прийшло понад 33 тисяч заявок від охочих стати поліцейськими. Більше половини "відсіяли" відразу після прочитання анкет. Ще стільки ж - після проходження тестів з загальним навичкам та психології.

Потім була перевірка рівня фізичної підготовки і фінальне очне інтерв'ю з представниками міліцейської академії, МВС та громадських організацій, що беруть участь у створенні Патрульної служби.

У підсумку відбір пройшли лише 2 тисячі чоловік.

Тренери теж проходили спеціальний конкурс. У результаті серед них майже не виявилося викладачів з академії Міністерства внутрішніх справ. Усіх їх навчали американські фахівці згідно зі своєю методикою, яку належить тепер пристосувати до українських умов.

Йдеться і про новий законопроект, який регламентуватиме роботу поліції. До слова, закон досі не виносився на голосування до сесійної зали - парламентські комітети продовжують вносити свої поправки.

"Ваші хлопці мотивовані щодо навчання, і навіть самого факту перебування тут", - ділиться один з американських тренерів Корі Тетворд, поліцейський з Каліфорнійської патрульної служби.

Для Тетворда це перший такий досвід навчання інструкторів в іншій країні.



"Поки що у багатьох є деяке нерозуміння, як все це буде працювати, через те, що закон про поліцію ще не прийнятий, але це не найголовніше. Головне, щоб суспільство розуміло, що поліцейські на своєму місці працюють для того, щоб допомагати людям, і довіряло їм", - говорить він.

Гроші і ресурси для поліцейської реформи збиралися з усього світу.

Зі слів координатора патрульної служби Анастасії Шмалько, Держдепартамент США виділив на ці цілі 15 мільйонів доларів, а японський уряд поставив близько 400 патрульних автомобілів Toyota Prius.

Австралійське посольство через Організацію захисту патріотів закупило аптечки для навчання і роботи, а також провело курс домедичної допомоги для тренерів майбутніх патрульних, а фонд "Відродження" оплатив працю тренерів, які навчали майбутніх патрульних.

Виділення 5 мільйонів доларів анонсувала Канада, але в реформі ці гроші ще не задіяли. І це все - неповний список спонсорів, меценатів та грантодавців, які взяли участь у фінансуванні головної і першої української реформи.

Деякі тренери, до слова, брали участь у проекті буквально на волонтерських засадах, за мінімальний гонорар. Так, наприклад, вінницький адвокат Олексій Білошицький провів з групами новобранців серію занять з толерантності, під час яких розповідав про приклади порушення прав громадян на основі своєї адвокатської практики.



"Особисто мені хочеться реформувати систему міліції, щоб поліція стала якісно новим продуктом, - говорить він. - І якщо я зможу зробити так, щоб наше суспільство стало безпечніше, щоб дотримувалися права людини, то мої послуги як адвоката у цій сфері не знадобляться, і я, чесно, буду цьому надзвичайно радий".

Дука каже, що патрульно-постова служба, яка існувала в Україні раніше, зовсім не схожа на те, що є в цивілізованих країнах. "Наша ППС виконувала безліч не властивих їй функцій, а новий патруль буде виконувати всього одну", - резюмує він.

Саме тому, пояснює асистент, на підготовку кадрів потрібно всього три місяці. Майбутнім поліцейським не потрібно здобувати вищу освіту протягом п'яти років - їм лише потрібно розуміти, як чинити в тих чи інших ситуаціях.

"Патрульним не потрібно юридична освіта, їм потрібно вміння реагувати на різні виклики, - продовжує Дука. - Їм важлива комунікабельність, стресостійкість, толерантність, вони повинні знати, як попереджати насильство в сім'ї, протидіяти торгівлі людьми, як здійснювати партнерство поліції і суспільства. Наша поліція буде переходити від каральної функції до попереджувальної, ставати сервісом".

Поліція сервісу

Перехід до сервісної основи поліції - головна теза, яку використовують грузинські реформатори: заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе і колишня міністр освіти і ректор поліцейської академії Грузії Хатія Деканоїдзе.

Здається, саме ці дві тендітні жінки і стали причиною такого бурхливого потоку охочих записатися в патрульну службу.

Під час презентації форми майбутньої поліції і Згуладзе, і Деканоїдзе не приховували своїх почуттів до новобранців. Згуладзе каже, що з моменту запуску школи патрульних встигла потоваришувати з декількома учасниками головного українського експерименту.

Одним з таких щасливчиків виявився 28-річний Олександр Фацевич - керівник Патрульній служби Києва. Професійний військовослужбовець, який нещодавно повернувся з війни на сході, успішно пройшов, як і решта, всі тести. Але його "психологічний профіль", говорить Згуладзе, відрізнявся від інших.



"Можливо, це через те, що він бачив багато чого на війні, можливо, тому що він за національністю росіянин, - пояснювала заступник міністра, представляючи новобранцям Фацевича. - На війні він знав особисту історію кожного з своїх бійців. Коли дізнався, що в одного з них донька не потрапила в дитячий садок, бо не було місця, він взяв відпустку і поїхав шукати місце для дитини. Це я називаю хорошим командиром і цього ж відношення хочу від вас".

"Правда, якщо він себе не покаже, знімемо його разом з вами, так?", - ніби жартома додала Ека, дивлячись на новобранців.

Серед майбутніх патрульних поліцейських, які ось-ось почнуть стежити за порядком на київських вулицях, практично немає людей, які раніше служили в органах. Зате є художники, музиканти, бухгалтери, ветеринари, вчителі і багато інших з різних регіонів країни.

Здається, майже у всіх них - категорично романтичне бачення своєї ролі в цій історії.

"Я пішла в патрульну службу, щоб змінити систему зсередини, щоб люди працювали правильно, по закону, - ділиться 23-річна Юлія, яка раніше працювала в харківському ВНЗ методистом. - Мені здається, у нас є шанс змінити міліцію і зробити її такою, щоб людям було комфортно".

28-річна Мирослава, додає, що для неї служба в поліції - не тільки новий етап, але і можливість кар'єрного стрибка.



"Раніше я займалася бухгалтерією на приватному підприємстві в Білій Церкві, - говорить вона. - Звичайна сидяча робота, не вистачало адреналіну. Ну, а тепер зовсім інша справа".

26-річний Тарас приїхав вступати в патрульну службу із Запоріжжя.

"У мене в Запоріжжі багато знайомих міліціонерів, і все - хабарники, - говорить він. - Хочеться змінити ставлення до міліції, щоб з'явилася довіра і щоб професія поліцейського стала престижною. Але все доведеться починати з нуля".

Серед новобранців постійно йдуть дискусії про те, яким повинен бути поліцейський, як зобов'язаний чинити в неоднозначних ситуаціях, як розсіяти міф про міліціонерів-хабарників, і про те, що для поліцейського понад усе - закон чи права людини.

"На нас покладають великі надії, ми всі це розуміємо, - каже 21-річний Назар, який раніше працював ветеринарним лікарем. - У поліцейського повинні бути інші поняття і звичаї, ніж у міліціонера. Поліцейський - це вже інша людина".



Четвертого липня на вулиці Києва вийдуть близько півтори тисячі перших українських поліцейських, і всього лише 38 осіб з них раніше працювали в Державтоінспекції.

Слідом за ними нова поліція з'явиться в Одесі, Львові та Харкові. Зі слів радника міністра МВС Антона Геращенко, всього на новий режим у цих містах, включаючи Київ, переведуть 7 тисяч осіб. До слова, як раніше повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, на вулицях Луцька теж скоро з'явиться патрульна поліція.

А наступного року патрульна служба почне формуватися в інших обласних центрах і в районах.

Катерина Сергацькова, УП
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анонім Показати IP 1 Липня 2015 10:33
Цікаво, в Грузії хоч хтось з колишніх політиків залишився, чи всі вони за свої "реформаторські" заслуги повтікали в Україну?
Анонім Показати IP 1 Липня 2015 12:21
Грузинські політики-реформатори великий внесок зробили для своєї держави і надіюсь допоможуть зробити крок вперед і нам. Просто багато людей боїться реформ з різних причин як і в Україні так і в Грузії. Люди не навчені віддавати зараз, щоб згодом отримати набагато більше. Проблема в тому, що люди не думають про те, що буде завтра, головне щоб було добре сьогодні!!!
Гогі до Анонім Показати IP 1 Липня 2015 12:33
От цікаво - тоді чому майже їх всіх, начолі з Міхо, оголосили у розшук і звинувачують у розкраданні коштів і влада там народна, на виборах обрали без революцій, а Міхо і Ко. на... послали?! Дайте відповідь?!:)
до гогі Показати IP 1 Липня 2015 12:43
Міхо шиють 4 лями баксів! 4 лями, карл !!!!!!!! в нас скільки натирили і скільки шукають ?! популізм офф. якщо ефективність буде наочно доведена - тоді лет мі спік фром май харт: велкам ту юкрейн!
Житель Показати IP 1 Липня 2015 14:21
Хіба не видно що реформа рухається-видно якщо видно значить діють є результат а те що грузинським політикам руки вяжуть наші казнокради то краще ви не грузинів критикуйте а цих довбачів.
вова Показати IP 1 Липня 2015 14:57
система всех поламает все взяточники или алкашы
Панянка Показати IP 1 Липня 2015 15:14
А чому правди та реальності ніде про Фацевича нема??? Чи Ви всі думаєте,що цей "милий" фейс дісно такий милий був там на Сході з своїми ж "підлеглими"????Лучани, українці, київляни та гості наших міст, озерніться та погляньте!Поспілкуйтесь краще з батальйоном "Світязь" після того,як Авакова звільнять!!!І вони Вам розкажуть хто такий Фацевич!
ку Показати IP 1 Липня 2015 15:35
А от мені наприклад соромно, що в нас набирають на роботу грузинів я просто не розумію наших людей невже їм/нам завжди потрібен ПАН, Українці ми ж майже всю нашу історію проти когось борнмось і що тепер "нате вам шановні аксакали руля" не можу я такого зрозуміти. А якщо завтра нам і вчитилів і всіх іших з за кордону пришлють то що невже у нас не лишилось якоїсь національної гідності невже всім добре що на їх землі всякі не земляки правлять.
Ольга до ку Показати IP 1 Липня 2015 15:52
Не правлять, а просто допомагають стати на ноги. Прийде час і вони з радістю повернуться до себе на Батьківщину.
ку до Ольга Показати IP 1 Липня 2015 17:32
Ольга, от прямо допомагають от по доброті душевній, от не вірю я добродійність в даному випадку НЕ ВІРЮ.
іра до Ольга Показати IP 1 Липня 2015 23:29
Не повернуться бо вони всі в розшуку!!!!
олег Показати IP 1 Липня 2015 20:54
Ті 38 бивших це перша помилка згуладзе, вони всі хабарники і як вірус заразять всіх інших, і через це реформа приречена на провал.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus