USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Яку зарплату отримують лікарі, медсестри та фельдшери на Волині

10 Лютого 2021 12:03
У грудні 2020 року генеральний директор Луцького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Чертюк отримала 150 тисяч гривень заробітної плати, що в рази більше ніж її колега із Горохівського району.

Про це повідомила депутатка Луцької районної ради Ольга Максимяк у Фейсбуці.

На її думку, понад 150 тисяч гривень – цілком реальна зарплата керівника закладу меддопомоги первинного рівня в Україні, який має статус некомерційного комунального підприємства. Причому офіційна.

«Відразу скажу, що особисто я за високі зарплати, адже це насамперед дозволяє убезпечити ту чи іншу сферу від відтоку кадрів. Але... До прикладу, заробітна плата хірурга заледве сягає 15 тисяч гривень», – пояснила депутатка.

9 лютого на засіданні постійної депутатської комісії з питань освіти, інформаційного простору, культури та мови, національного та духовного розвитку, соціального захисту населення, охорони здоров’я, сім’ї, молоді, спорту та туризму, міжнародного співробітництва, зовнішньо-економічних зв’язків Луцької районної ради заслухали звіти керівників Луцького та Горохівського районних центрів медико-санітарної допомоги. Наразі триває процедура передачі цих закладів у комунальну власність територіальних громад.

Як розповіла генеральна директорка Луцького районного центру ПМСД Оксана Чертюк, у його мережі нині 12 амбулаторій та 21 ФАП (у 9 з них – працюють постійні працівники, решта ж – тимчасового перебування).

Цей центр обслуговує 62 500 осіб, з 47 тисячами вже укладені декларації з сімейними лікарями.

Середня заробітна плата керівників амбулаторій складає 29 000 грн, лікаря – 24 000 грн, медсестри – 12 000 грн, а фельдшера та лаборанта – 10 000 гривень.

Оксана Чертюк пояснює, що її зарплатня, як генерального директора формується у розмірі 10 посадових окладів. Один оклад – 6 100 грн. Тобто винагорода за роботу – не менше 61 000 грн. Однак, у звітних документах, які отримала комісія, розміри зарплати були і значно вищими. Як от приміром, у грудні 2020 року – понад 150 тисяч гривень.

«Цікаві дані ми помітили і в додатку до контракту пані Оксани. Не буду багато коментувати. Просто залишу його фото. Можливо, когось наштовхне на думку, як от можна стимулювати роботу спеціалістів, преміювавши у розмірі 24 посадових окладів», – написала Ольга Максимяк.
85 % коштів, які отримує Луцький РЦПМСД, витрачає на заробітні плати, 15 % – на розвиток.

За словами Оксани Чертюк, раніше у мережі Центру було 53 ФАПи, зараз же їх удвічі менше. Фахівчиня пояснює, що така оптимізація зумовлена тим, що пацієнтів у ФАПах було обмаль, а їх утримання – недешеве. Натомість створили мобільний ФАП, який щодня обслуговує щонайменше 8 пацієнтів.

Іншої думки щодо забезпечення надання медичних послуг генеральна директорка Горохівського районного центру медико-санітарної допомоги Галина Майко. У мережі Горохівського центру – 13 амбулаторій, 35 ФАПів, 22 пункти здоров’я. Укладено майже 43 тисячі декларацій з сімейними лікарями. На думку Галини Федорівни, у сільській місцевості потреба у ФАПах – значна.

Заробітна плата сімейного лікаря у Горохівському райцентрі ПМСД складає трішки більше 14 000 грн, середнього медичного персоналу – майже 6 800 грн, молодшого медичного персоналу – 5 970 грн, а спеціалістів – 11 000 гривень.

Винагорода самої Галини Майко, як генеральної директорки, значно менша, аніж у її колежанки, – 24 000 гривень. Лише двічі на рік керівниця отримувала премії – до дня медичного працівника (5 000 грн) та наприкінці року (10 000 грн).

Звіти обох керівників комісія взяла до відома. Горохівський РЦМСД рекомендується передати у комунальну власність Горохівській територіальній громаді, Луцький РЦМСД – Ківерцівській територіальній громаді. Однак, комісії вирішили, що перед передачею у комунальну власність територіальних громад у центрах проведуть незалежний аудит фінансово-господарської діяльності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Рекетьор Показати IP 10 Лютого 2021 12:24
Спасіба за наводку. Бо із-за карантину таможнікі геть збідніли, то будемо головних лікарів трясти. Якась справедливість мусить бути?
Хахаха до Рекетьор Показати IP 10 Лютого 2021 14:29
Хахаха. Трясун мамкін. Вали додому, уроки вчити.
Податківчиня Показати IP 10 Лютого 2021 13:00
Ще, будь ласка про їх щомісячні, квартальні і річні премії напишіть.
Простий хлоп до Податківчиня Показати IP 10 Лютого 2021 14:30
А про свої "бонуси" розкажіть будь ласка, ну ті що в кожну перевірку збриваєте?
Василь Показати IP 10 Лютого 2021 14:44
Це хамство мати такі зарплати, у порівнянні із своїми працівниками. Куди дивиться трудовий колектив та керівництво. Ділиться?.....
123 до Василь Показати IP 10 Лютого 2021 20:41
І не лише зі своїми. Не розумію одного, чому одним декілька місяців не виплачують кошти ( психлікарня), а іншим такі зарплати. Це вартість консультацій по телефону є такою високою? А ви, наївні, скидайтесь їм на масочки, бо лікарі у нас незахищені, бідні та нещасні...
приходько Показати IP 10 Лютого 2021 15:25
Хто молодець? Приходько молодець))
Ірина Показати IP 12 Лютого 2021 12:05
А що ніхто не пише про зарплату 2 заступників цієї ,"маленької принцеси"140 і 58 тисяч ,також аморально.І бухгалтерів...і про Галю яка все підписує.І про те як вони постійно залякують і принижують,обманюють колег,про постійні обідні п'янки шановної адміністрації центру в 6 кабінеті на робочому місці в робочий час.Зробили курілку з денного стаціонару.
Колега Показати IP 12 Лютого 2021 12:34
І далі продовжують обманювати колег,провели 10.02 збори трудового колективу,і налякали людей що якщо приєднаємось до ківерець,то зникнуть всі декларації і люди будуть без зарплат.Зібрали підписи людей на чистих листках ,і люди л.хи підписались не знаючи за що,бо бояться втратити свої місця.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus