USD 39.70 39.90
  • USD 39.70 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Янголи, подарунки та медовий квест: у Луцьку запрацювала «Різдвяна майстерня». Фото

15 Грудня 2021 20:09
15 грудня в арт-галереї «Луцьк» відбулися перші заняття творчого проєкту «Різдвяна майстерня». Його реалізовують завдяки ентузіазму небайдужих майстринь, підтримці департаменту культури Луцької міської ради, управління соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, фахівців Палацу культури міста.

Цьогоріч під час майстер-класів дітки вчитимуться робити текстильні іграшки зі Світланою Кацай, глиняні ялинкові прикраси – зі Світланою Колос, а Олександра Гусєва вчитиме розписувати новорічні кулі. Сьогодні ж секрети творчості передавали майстриня з соломоплетіння Христина Савюк, пасічниця Оксана Черній.
«Підготувала для діток майстер-клас із восколиття. Будемо виготовляти справжні фігурні святкові свічки, – ділиться планами Оксана Чорній. – Вирішили знайти щось оригінальне, аби учасникам було цікаво, а вироби з воску – моя родзинка. Для свічок беремо справжній бджолиний віск, гріємо його на водяній бані. У мене є спеціальні силіконові форми – ангелятка, ялиночки, сніговички. Віск заливають у форму, перед цим готують гнотик і ось – отримуємо готову свічку. Дітки люблять ці майстерки, адже виріб майже нічим не відрізняється від магазинного, а окрім того, він виготовлений власноруч. У таких проєктах завжди стараюся брати участь. Добре розумію, як важливо у святкову пору, аби дітки відчули, що їх люблять, про них піклуються, вони потрібні. Тому й продумала цікаву програму: сьогодні робимо свічки, а ще будемо виготовляти медові солодощі, натуркосметику, мило».
До галереї завітала директорка департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів. Вона підкреслила значення таких занять.
«Ми сьогодні раді вітати перших відвідувачів нашої майстерні. Розпочинаємо проєкт і насамперед хочу подякувати майстрам народної творчості за збереження й популяризацію наших різдвяних традицій. Важливо, що вони передають свої знання, вміння, свій досвід дітям. Саме ви продовжуватимете ці традиції, адже вони лише тоді мають майбутнє, коли є покоління, що їх відтворюють», – зазначила посадовиця.
Заняттям передувала презентація від кандидатки історичних наук, провідної наукової співробітниці Волинського краєзнавчого музею Світлани Чибирак. Діти побачили, якими були традиційні святкові вбрання наших предків, дізналися багато цікавого про обряди та звичаї зимового циклу свят, їх зміст і походження.
Затим за двома столами із підготовленими інструментами розпочалися заняття. Хтось із дітей обрав соломоплетіння й виготовляв ангеликів, інші визначилися із заготовками й виливали свічки. А були такі, що переходили від столу до столу: цікаво все і не хочеться пропустити уроки від обох майстринь.
«Усе цікаво і дуже подобається, адже не просто робимо свічки. Майстриня підготувала для нас медовий квест – капелюх із запитаннями, тому дізнаємося багато цікавого. Наприклад, ніколи не знали, що у бджілки аж п’ять очей і як важко ці комашки трудяться влітку. А вироби – оригінальні. Заберемо і запалимо на зимові свята. З нетерпінням чекаємо наступних занять – все дуже подобається, тому доведеться добряче подумати, до кого з майстрів прийти», – діляться враженнями учасниці майстер-класів Іринка Дідух та Софія Курбан.

Олександр ДУРМАНЕНКО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Олександр Показати IP 18 Грудня 2021 23:20
Ніколи не міг зрозуміти, звідки в українській мові взялося слово "янгол"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus