USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

ЄС де-факто втратив Грецію

6 Липня 2015 08:33
Стали відомі остаточні результати референдуму за відмову Греції від умов кредиторів.

61,31% греків висловилися проти умов кредиторів для виходу країни з боргової кризи, тоді як 38,69% виборців висловилися за угоду. Такі остаточні результати референдуму наводить за результатами опрацювання всіх бюлетенів Міністерство внутрішніх справ країни, - повідомляє «Радіо Свобода».

Сьогодні канцлер Німеччини Анґела Меркель зустрінеться з президентом Франції Франсуа Олландом для обговорення ситуації у Греції після референдуму. Міністри фінансів єврозони теж анонсували на цей тиждень зустріч щодо подальшої долі Греції.

30 червня Греція мала сплатити МВФ 1,6 мільярда євро боргу, але цього не зробила. Відтак країна фактично вступила у дефолт по кредитах, також того дня закінчився термін дії програми порятунку грецької економіки, ухвалений МВФ і ЄС. Раніше європейські лідери попередили, що подальша відмова від умов кредиторів означатиме вихід Греції із зони євро.

Міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс заявив про свою відставку через небажання представників Єврогрупи вести з ним переговори.

Після виходу з Євросоюзу Греція могла б приєднатися до Євразійського економічного союзу, що було б вигідно для всіх сторін, - вважає член економічного комітету Совфеду, професор Євген Тарло, повідомляють РІА "Новости".

ЄВРОПІ ПОРАДИЛИ ЗМІНИТИ ГРЕЦІЮ НА УКРАЇНУ

На тлі усіх цих подій Європі порадили змінити Грецію на Україну. Так, відомий економіст Андерс Ослунд на сторінках німецького видання Capital застерігає: поки Євросоюз б’ється над вирішенням проблем з Грецією, з його поля зору випадає конфлікт в Україні, - повідомляє Deutsche Welle.

Як зазначає експерт, навесні минулого року ЄС з великою помпезністю оголосив про відкриття свого ринку для України. Однак і надалі залишаються 40 основних торгівельних квот, багато з яких, з його слів, уже вичерпані. Замість того, щоб відкрити себе Україні, у вересні 2014 року ЄС під тиском Росії відклав повноцінне втілення угоди про вільну торгівлю з Україною. "

ЄС підтримав чотирирічну програму допомоги від Міжнародного валютного фонду обсягом 17,5 мільярда доларів, однак валютних резервів катастрофічно не вистачає, зауважує, зокрема, економіст. Цього та минулого року в ЄС дали згоду на виділення Україні п’яти мільярдів євро кредиту - це лише сорокова частина від того, що пішло в Грецію, констатує Ослунд.

Правильно було б зробити з точністю до навпаки: Європа має широко відкрити свої двері для українських товарів, аби протиставити щось войовничій торгівельній блокаді з російської сторони", - наголошує Ослунд.

Економіст вважає, що такі дії не мають сенсу. На його думку, Україна реформується, тоді як Греція роками майже нічого не робила й зараз відкрито виступає проти справжніх реформ. При цьому, нагадує Ослунд, населення України в чотири рази більше за кількість жителів Греції, і стратегічно вона відіграє більшу роль для Європи.

"Після того, як ЄС де-факто втратив Грецію, він потребує успіху - і Україна може принести такий успіх. Але це передбачає необхідну увагу та масу ресурсів", - йдеться у повідомленні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
гiсть Показати IP 6 Липня 2015 10:03
В ЕС не беруть краiну з вiйною i проблемними територiями.
Орест до гiсть Показати IP 6 Липня 2015 10:27
беруть, як приклад Кіпр.
свг Показати IP 6 Липня 2015 10:26
слава богу прорвав гнійник черяк на здоровому тілі ЄС. греки ліниві люди все хочуть щоб хтось їм щось зробив.майже як москалики. буде два чоботи пара.
Анонім до свг Показати IP 6 Липня 2015 12:09
Греція мала що істи і пити... поки в ЄС не вступила, а на рахунок лінивих... не згідна... була в Греції іможу сказати, що дуже трудолюбивий і набожний народ...До прикладу сьогодні йдучи на роботу близько 9 год... молодики віком 18-22 роки вже похмелялися пивом.... з пляшками в руках... у "ЛІНИВИХ" греків такого нема
опа Показати IP 6 Липня 2015 11:18
Наші чиновники освоять будь-які кредити і поховають будь-які європейські проекти(((
Яна Мала Показати IP 6 Липня 2015 11:35
Україна вже набралася кредитів на 140 млрд.доларів і зараз ще дальше лізе у цю кабалу.Спад виробництва 56%.І на зиму цей показник ще збільшиться як кажуть євроексперти.І плюс ще війна і купа зброї яка гуляє країною і яка може потрапити до Європи.І ви думаєте нас вони візьмуть до єврозони?
Лучанка Показати IP 7 Липня 2015 11:07
То певно затягуючи воєнний конфлікт, хтось просто не бажає вступлення України до ЄС???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus