USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Європарламент готує жорсткі вимоги щодо використання штучного інтелекту, – ЗМІ

16 Квітня 2023 22:34
Європейський парламент готує нові жорсткі вимоги щодо використання штучного інтелекту (ШІ). Серед іншого, депутати хочуть змусити творців чат-ботів розкривати інформацію про те, чи використовують вони матеріали, захищені авторським правом.

Як пише Financial Time із посиланням на джерела, депутати Європарламенту в Брюсселі близькі до узгодження низки пропозицій, які стануть частиною європейського закону про штучний інтелект.

Серед заходів, які, ймовірно, будуть запропоновані парламентаріями, зобов’язати розробників таких продуктів, як-от ChatGPT від OpenAI, повідомити, чи використовуються матеріали, захищені авторським правом, для навчання їхніх моделей штучного інтелекту. Цей захід призначений для того, щоб дозволити творцям контенту вимагати оплати.

Читати ще: Понад тисяча експертів закликають призупинити розробку систем зі штучним інтелектом

Депутати Європарламенту також хочуть, щоб відповідальність за неправомірне використання програм ШІ покладалася на таких розробників, як-то OpenAI, а не на малі компанії, які використовують його.

Однією зі спірних пропозицій депутатів Європарламенту є заборона на використання системи розпізнавання обличь у громадських місцях за будь-яких обставин. Очікується, що держави-члени ЄС під тиском своїх місцевих поліцейських сил чинитимуть опір повній забороні біометрії.

Згода між депутатами Європарламенту, які вже майже два роки борються за заходи з контролю за штучним інтелектом, має вирішальне значення для початку більш широких переговорів щодо закону про ШІ. Запропонований закон запровадить одні з найжорсткіших правил щодо розробки ШІ і буде прийнятий у зв’язку зі зростаючими побоюваннями з приводу можливих зловживань цією технологією.

Як тільки парламент узгодить свою позицію, держави-члени, Європейська комісія і депутати Європарламенту спільно розроблять остаточний варіант законопроекту. Ухвалити його планується до кінця 2024 року.

Депутати Європарламенту сподіваються остаточно узгодити свою позицію наступного тижня, заявив Financial Times Брандо Беніфеї, один із провідних переговірників у парламенті.

Згідно з поточними пропозиціями закону про ШІ, чат-боти повинні повідомляти користувачам, що вони не люди. Беніфеї сказав, що депутати Європарламенту хочуть більшої прозорості.

«Нам потрібен список опублікованих матеріалів, які використовуються для навчання, оскільки автори можуть використовувати інші закони та способи, щоб спробувати отримати оплату за те, що використовується без їхньої згоди», – сказав він.

Пропозиції Європейського парламенту, які, як очікується, будуть ратифіковані наступного місяця, можуть також включати заборону на прогнозувальну роботу поліції, використання алгоритмів для прогнозування злочинів або виявлення підозрюваних, а також розпізнавання емоцій з використанням ШІ для виявлення людських почуттів і стану свідомості.

Драгош Тудораче, член Європарламенту і один із провідних переговірників, сказав, що регулювання ШІ має вирішальне значення в світлі зростаючої популярності генеративних ШІ-продуктів, як-от ChatGPT. «Це новаторська технологія, і нам потрібно її використовувати, що означає встановлення правил. Самостійна перевірка з боку компаній недостатня», – сказав він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus