USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Штучний інтелект зазнає невдачі в граматиці, – дослідження

13 Січня 2024 06:43
Штучний інтелект гірше справляється з розпізнанням граматичних помилок, ніж людина.

Це показало дослідження вчених Берлінського університету імені Гумбольдта, Автономного університету Барселони (UAB) та Каталонського інституту досліджень та перспективних досліджень (ICREA), повідомляє Українська правда. Життя.

Вчені з’ясували, що люди розпізнають граматичні помилки в реченні, тоді як штучний інтелект (ШІ) цього не робить.

У дослідженні використали два чати GPT3 і ChatGPT на основі GP3.5.

І людям, які брали участь в експерименті, і мовним моделям ставили дуже просте запитання: «Чи є це речення граматично правильним?»

Люди відповідали правильно, тоді як ШІ давали багато неправильних відповідей.

Читати ще: Штучний інтелект здійснив революцію на полі бою у 2023 році. Огляд приголомшливих технологій

Вчені виявили, що додатки ШІ здебільшого використовують стандартну стратегію відповіді «так», незалежно від того, правильна відповідь чи ні.

«Результат дивує, оскільки ці системи «навчаються» на основі того, що граматично правильно в мові, а що ні», – пояснює наукова співробітниця Вітторія Дентелла, яка керувала дослідженням.

За допомогою процесу навчання цим моделям наводяться приклади речень, які граматично неправильно побудовані, а потім надається правильна версія. У людей це відбувається не так.

Читати ще: Вчені вперше реконструювали уявні образи за допомогою штучного інтелекту

Таким чином дослідження показує, що між людьми та штучним інтелектом існує подвійна невідповідність.

Люди не мають доступу до «негативних доказів». Але штучний інтелект не може розпізнати прості граматичні помилки, тоді як люди можуть миттєво і без зусиль.

Читати ще: Дослідники створили «сомельє» зі штучним інтелектом: відрізнятиме якісне вино від підробки

«Розробка корисних і безпечних інструментів штучного інтелекту може бути дуже корисною, але ми повинні знати про їхні недоліки. Оскільки більшість додатків ШІ залежать від розуміння команд, визначення їхнього обмеженого розуміння граматики, як ми це зробили в нашому дослідженні, має життєво важливе значення», – каже професорка-дослідниця ICREA Евеліна Лейвада.

Як підсумовує Вітторія Дентелла, результати дослідження свідчать про те, що потрібно критично замислитися над тим, чи дійсно ШІ мають мовні навички, подібні до людських.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus