USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

З дерева, соломи й глини: волинянин будує екохату поблизу Луцька

17 Жовтня 2022 08:43
Житель села Дерно Луцького району Олександр Гуч будує двоповерховий екологічний дім. Чоловік зробив каркас будинку з дерева, а стіни – з соломи, переважно житньої, аби не розводились гризуни.

Про це повідомляє Суспільне.

Щодо технології, говорить Олександр Гуч, то спершу вимішується глина з піском. Після того, як ця суміш стає однорідною, додається дрібна солома. Отриману масу вимащує на стіни хати. У роботі використовує рукавиці, щоб берегти шкіру, від холоду зокрема.

Серед переваг екологічної будівлі, зі слів волинянина, – це хороша теплоізоляція.
«Хата однозначно буде тепліша, ніж звична цегляна чи з інших матеріалів. Коли на вулиці спека, глиняні стіни дають гарну прохолоду, а ввечері, коли сонце сідає, стіни прогріваються і всередині в хаті тепло», – каже чоловік.
Площа будинку з горищем становить 140 квадратних метрів. Із цегли – тут лише опорні стіни. Зі слів автора ідеї спорудження екобудиночка, будує його з 2019 року. Олександру Гучу вдалося облаштувати дах з металопрофілю, провести електропроводку, інші роботи наразі він продовжує виконувати.
Допомагає Олександрові облаштовувати екобудинок товариш Сергій Стасюк, інженер-будівельник за професією.

«Дуже багато плюсів – це теплоізоляція, шумоізоляція. Серед мінусів – це горючість такого матеріалу, але якщо правильно оздобити: відразу потрібно штукатурити глиною з обох боків», – зазначив волинянин.
Як розповів доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії луцького вишу Орест Пахолюк, серед переваг такого будинку – екологічність, вартість і швидкість будівництва. Говорить: повинно бути технологічне облицювання глини або її варто поновлювати щороку.
«Таке будівництво має чимало нюансів і деталей, які можуть повпливати на якість житла. Першою чергою, це якість проведення будівельних робіт. Якщо там є недоліки, то в будинку будуть і продування, і протяги», – додав викладач.

Завершити будівництво екохати Олександр Гуч планує за декілька років. На обійсті чоловік посадив сад, вирощує плодові дерева та мріє про дітей, яких виховуватиме із дружиною у власному будинку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Закон Показати IP 17 Жовтня 2022 10:01
Для отримання дозволу на будівництво повинен бути проект будинку з відповідними розрахунками, виконаний сертифікованим архітектором. Після завершення будівництва будинок має бути прийнятий в експлуатацію з підписами відповідних служб. і в тому числі. - пожежними. За її результатами - виготовлений технічний паспорт і в кінці процесу страхова компанія повинна застрахувати таке майно ! Бо в противному разі - вся відповідальність лягає тільки на забудовника і, не дай бог що, - компенсації і страхових виплат не буде проведено, ще й буде притягнуто забудовника до відповідальності за самовільне будівництво !
Бекон до Закон Показати IP 17 Жовтня 2022 10:52
Та кому вона треба та страховка, ми не в США живем.
Біда навчить Показати IP 17 Жовтня 2022 11:10
Потім власники таких будинків після буревіїв, підтоплень чи пожеж бігають і оббивають пороги кабінетів голів сільських, міських рад, РДА, ОДА з сльозливими проханнями надати допомогу, бо страхові компанії їм таких будов не застрахували !
Солідарний із Закон Показати IP 17 Жовтня 2022 12:39
На такий будинок, збудований з недотриманням вимог чинного законодавства і ДБН, забудовник не зможе оформити права власності і, відповідно при потребі, потім відчужити його чи оформити спадщину дітям.
Стас Показати IP 18 Жовтня 2022 08:58
Той ДБН розробила хвора людина,а наші служби ним керуються. При спілкуванні з розробником він не міг пояснити , як придумав таку дурню. А всі інші бюрократи ним керуються. Їм би дали можливість ,то вони і Робінзона оштрафували за самобуд.
Так-так до Стас Показати IP 19 Жовтня 2022 09:03
Без ДБНу кожний буде ліпити з гівна та палок будинки та в них гинути. ДБНи писані кров'ю

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus