USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

З примусу чи без: як вакцинуються вчителі від COVID-19 у ЄС та США

7 Жовтня 2021 09:27
В Україні можуть зробити вакцинацію учителів обов’язковою. Піти на такий крок запропонувало Міністерство охорони здоров’я, а Кабмін – підтримав, але поки не запровадив офіційно.

Освітяни і до рівня вакцинації як умови роботи шкіл без обмежень поставились скептично, така ж перспектива спричинила ще гарячіші дискусії. Як вирішують питання вакцинації вчителів у Європі та США, пише Освіторія.

Примус у законі – кажуть у ЄС

Європейський суд з прав людини назвав обов’язкову вакцинацію законною і такою, що може мати місце в демократичних суспільствах. Згідно з висновком суду, це не суперечить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Станом на зараз зі 149 країн світу:

- в 17 країнах вчителі мають бути вакциновані від коронавірусу першочергово;

- у 20 країнах освітяни у другій за пріоритетністю групі;

- у 56 країнах їх немає у жодній пріоритетній групі.

Який підхід у країнах ЄС та США

Франція

У Франції мають обов’язково вакцинуватись:

- медики;

- рятувальники;

- пожежники;

- соціальні працівники у лікарнях та будинках для літніх людей.

Працівників шкіл у списку немає. Але і без примусу 78% учителів уже отримали обидві дози вакцини.

Навчаються у французьких школах у звичному режимі з певними обмеженнями: необхідно дотримуватись соціальної дистанції, контактні види спорту під забороною.
Якщо вчитель чи дитина у початковій школі захворіє, весь клас переходить на навчання онлайн. Але в деяких департаментах зараз проводять експеримент – у разі позитивного тесту на карантин відправляють лише того, хто заразився. А також тих, у кого тест на COVID-19 також виявиться позитивним. Усі інші учні продовжують навчання безпосередньо у школі.

У старшій і середній школі все залежить від того, чи зробила дитина щеплення. На «дистанційці» лише ті, хто не вакцинувався. З червня у Франції дозволили щеплювати дітей від 12 років, але за згоди обох батьків.

Італія

Уряд Італії запроваджує обов’язкову вакцинацію для працівників громадського та приватного секторів. Це майже 18 млн людей із 50 млн населення. Щоб потрапити до школи, працівникам буде потрібно показати один із таких документів:

- COVID-сертифікат на підтвердження вакцинації (green pass);

- негативний тест на COVID-19, зроблений протягом останніх 48 годин;

- довідку про одужання від хвороби протягом останніх шести місяців.
У країні тривалий час діяв суворий карантин. До серпня 2021 року 60% італійців уже щепились.

Німеччина

У Німеччині вчителів не зарахували до категорії осіб, яким рекомендують вакцинуватися передусім. Канцлерка Ангела Меркель наголосила, що обов’язкової вакцинації для певних груп громадян не буде – бо це може підірвати загальну довіру.
Ще Меркель впевнена, що реклама та особистий досвід щеплених людей краще за примус сприятимуть зростанню рівня вакцинації. З липня в Німеччині темпи вакцинації знизилися, і з серпня щепитися можуть і діти від 12 років.

Велика Британія

У Великій Британії масову вакцинацію почали у грудні минулого року. Етапів вакцинації два, пріоритетних груп 11. Вчителі – у десятій за ліком групі. У країні створили петицію, щоб працівників шкіл вакцинували насамперед. Петицію підписали понад 500 тис. людей.
Дітей від 12 років вакцинували, лише якщо вони належали до групи ризику або мешкали разом із людьми з групи ризику. Наразі у Великій Британії можна щепити підлітків 16-17 років без згоди батьків.

США

У США вчителів внесли до другої за пріоритетністю групи для отримання вакцини. А в таких штатах, як Нью-Йорк, Орегон та Вашингтон, щеплення для працівників шкіл зробили обов’язковим. Через це місцева влада побоюється кадрової кризи – не всі освітяни хочуть вакцинуватися. В інших штатах вчителі можуть або вакцинуватися, або постійно здавати тести на COVID-19. Десь немає і цієї вимоги.
У березні 2021 року президент США Джо Байден закликав зробити вакцинацію для вчителів обов’язковою – у кожному штаті. Байден упевнений, це необхідний захід для безпечного навчання. За статистикою, в США щепились 87% вчителів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Олег Показати IP 7 Жовтня 2021 09:54
Їм би наших чиновників - вони ще б гроші платили за те, що вакцинуються!
Просто Показати IP 7 Жовтня 2021 10:08
Виробники вакцин хочуть ще більше заробити. "Капітал боїться відсутності прибутку або занадто маленькою прибутку, як природа боїться порожнечі. Але раз є в наявності достатня прибуток, капітал стає сміливим. Забезпечте 10 відсотків, і капітал згоден на всяке застосування, при 20 відсотках він стає жвавим, при 50 відсотках позитивно готовий зламати собі голову, при 100 відсотках він нехтує всіма людськими законами, при 300 відсотках немає такого злочину, на який він не ризикнув би, хоча б під страхом шибениці. Якщо шум і лайка приносять прибуток, капітал стане сприяти тому і іншому"-писав дідусь Маркс.
лучани до Просто Показати IP 7 Жовтня 2021 11:08
Морги та похороні фірми агітують проти вакцинаціїї, хочуть заробити, капітал боїться прибутку.
Пчёлы до лучани Показати IP 7 Жовтня 2021 11:14
Против мёда?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus