USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.75 9.94

З субсидією жарти кепські: лучанка боргує державі чималу суму

21 Березня 2021 17:49
У Луцьку пенсіонерка змушена сплатити державі понад 14 тисяч гривень, бо неправильно вказала дані в документах, які подавала під час оформлення субсидії.

Як з’ясувалося, жінка не вказала всіх осіб, які живуть разом з нею. Неточності виявили і тепер вона має сплатити непідйомну для неї суму, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Анастасія Яцюк живе у приватному будинку. Два роки тому вирішила скористатися допомогою від держави – субсидією.

Усе було гаразд, однак нещодавно з'ясувалося, що вона вказала в документах, які подавала на субсидію, неправдиві дані. Зокрема не зазначила серед зареєстрованих у будинку сина.

«У документах з БТІ він не вписаний, там ще мій покійний чоловік числиться, якого нема 26 років, у жодних документах ніде його не вписано. Я не подумала, що то таке може вийти. Субсидію оформлювала на основі тих документів, що в мене є, – пояснює пенсіонерка. – Дочка – пенсіонерка, внук – інвалід дитинства і я – пенсіонерка. Я ніколи не могла б подумати, що в мене таке може вийти з державою».

Жінка каже: її 56-річний син не лише не допомагає їй фінансово, а й створює безліч проблем, адже зловживає спиртним. Якось викрав будинкову книгу. Під час її відновлення жінка не вписувала його туди. Адже думала, що якщо в інших документах сина немає, то він автоматично виписаний. Каже, спеціально обдурювати державу аж ніяк наміру не мала.

Пані Анастасія розуміє, що через свою необізнаність в законах вчинила неправильно. Проте як бути далі й чим віддавати величезний борг, не знає.
У департаменті соціальної політики Луцької міської ради кажуть, що в подібних випадках ідуть назустріч громадянам. Можна не тільки виплатити борг частинами, а й продовжити дію субсидії.

«Якщо люди сплачують частково, ми маємо право за рішенням комісії далі надати дозвіл, – пояснює начальниця відділу житлових субсидій департаменту соціальної політики Луцької міськради Наталія Миронюк. – Цій громадянці було роз’яснено: або вона сплачує повністю, або частково, або ж за рішенням суду. Вона звертається в суд. Яке рішення ухвалить суд, тоді й ми ухвалюємо таке теж. Якщо рішення суду позитивне на користь громадянки, ми скасовуємо переплати і вона надалі матиме право користуватися субсидією».

В управлінні соцзахисту закликають ретельно перевіряти документи, які люди подають на субсидії, та в жодному разі не намагатися спеціально вписувати у них неправдиві дані. Бо ж ситуацію з субсидіями і різними виплатами ретельно моніторять.

Зокрема в Україні у ході так званої верифікації встановлюють, чи не обдурив одержувач державу, звертаючись по державну виплату, або чи не втратив він на неї право згодом, хоч і продовжував одержувати. Інформацію для верифікації стосовно відповідних фізичних осіб отримують від банків, прикордонників, органів реєстрації актів цивільного стану.

«У постанові чітко передбачено, що громадяни зобов’язані нас повідомляти про всі зміни, які відбуваються, – додає Наталія Іщук. – Згідно з даними верифікації надходять усі дані: і про оплати більш як 50 тисяч, в про купівлю транспортних засобів, майна, земельних ділянок. Зміну складу сім’ї також треба зазначати, протягом 30 календарних днів мають нас повідомити про ці зміни. Це все – відповідальність, адже це державні кошти, які потім доводиться повертати».

Тож якщо ви потребуєте допомоги від держави й вирішили скористатися пільгами чи субсидією, вказуйте усі дані правильно, не приховуючи якісь із доходів чи витрат, щоб потім не стати боржником держави. Навіть якщо ви впевнені в тому, що у вас все правильно, краще двічі перевірити й перепитати.

Пані Анастасія могла б піти до суду і доводити свою правоту. Однак у цьому випадку зійшлися на тому, що борг жінка сплачуватимете частинами – їй його реструктуризували.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Лучанин Показати IP 21 Березня 2021 20:13
Дайте людині спокій,ДОЛБОЙОБИ.
ДФС до Лучанин Показати IP 21 Березня 2021 20:25
На тому світі буде мати спокій а на цьому за все треба платити.
123 Показати IP 22 Березня 2021 09:06
Нічого собі пропозиція, дайте людині спокій??? Виходить нормально, коли одна сім'я маючи власний двоповерховий будинок може два, три чи більше років оформляти собі субсидію на газ, воду та електроенергію, платити за надані послуги менше в 5-7 разів по тарифам, а моя сім'я кожного місяця повинна не мати субсидію і оплачувати за комунальні послуги: газ, воду та електроенергію по 100% за тарифом. У нас, що в Україні подвійні стандарти, не для всіх діють закони: хто може той шахрайством займається, живе під гаслом "я тобі, ти мені", мухлює з документами, приписує у своє помешкання людей через ЖЕКи або через паспортні столи, потім, якщо виникла необхідність - виписує, бо треба оформити субсидію або пільгу на комунальні послуги. Одним словом в державі "срач", і корупція в державних структурах вже повністю доїдає людей.
345 до 123 Показати IP 22 Березня 2021 16:02
Жаба тебе може задушити.
999 Показати IP 22 Березня 2021 09:44
Підтримую читача ДФС.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus