USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

«З усіма живу в злагоді»: волинянка відсвяткувала 100-річний ювілей

19 Листопада 2022 13:00
Волинянці Софії Конахович – 100 років: свій ювілей пенсіонерка відсвяткувала днями. Жінка закінчила п’ять класів польської школи. На Волинь потрапила у 1946 році та все життя прожила в селі Шклинь Другий нинішнього Луцького району.

Як розповіла Суспільному ювілярка, у 1941 році вийшла заміж, потому в 1942 та 1943 роках народила двох дітей. За життя пережила Голодомор, Другу світову війну і депортацію.

Її чоловіка Богдана Конаховича, якого немає уже 40 років, за зв’язки з повстанцями засудили і відправили в Мордовські табори на 10 років суворого режиму і ще три роки заслання. На той час пані Софії було 24 роки. Говорить: аби заробити, вишивала рушники односельчанам.

«Заробляла гроші, а чоловікові посилки слала щомісяця. У Красноярському краї жив він. По річці він плив туди і назад додому», – говорить пенсіонерка.
Ювілярка розповіла, що в 46-му на Волині оселилися в колишньому Горохівському районі: спершу знайшли квартиру, а згодом побудували хату з соломи. Працювала ланковою у колгоспі 32 роки, а потім пішла на пенсію.
Добра та справедлива – так про матір говорить донька Надія Корнейчук. Каже: у сім’ї вирощували свиней та корів, тож мама вміла тримати порядок.

«Коли тато прийшов з тюрми, то вважайте, що він прийшов на чужину. Йому треба було якось утвердитися, жити. Там латиші навчили його робити столярні речі. І кожна хата в цьому селі, де його рука не приклалася», – зазначила волинянка.
100-літня Софія Конахович має троє онуків, дев’ятьох правнуків і шестеро праправнуків. Її рецепт довголіття, розповіла сама ювілярка, досить простий: «Я з усіма жила в злагоді».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus