USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

З вітерцем назустріч історії: на Ковельщині для школярів влаштували краєзнавчий велопробіг

12 Червня 2023 16:38
Початок літніх канікул для школярів Рівненської громади на Ковельщині ознаменувався непересічною подією: вони мали нагоду взяти участь у захопливому велопробігу, що його організували в межах проєкту «Опалин: малі поселення – велика історія».

Цей проєкт започаткувала громадська організація «Центр регіональних ініціатив Волині» у партнерстві з Рівненською сільською радою та гміною Руда-Гута (Республіка Польща). Упроваджують його за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 Європейського Інструменту Сусідства.

Як розповіли організатори, проєкт має на меті сприяти збільшенню туристичної привабливості сільських громад українсько-польського прикордоння шляхом кращого використання спільної історичної спадщини. Його реалізація дасть можливість реанімувати Опалин (нині село Вишнівка Рівненської ТГ) як об’єкт спільної історичної та культурної спадщини в межах польсько-українського прикордоння та популяризувати його туристичну привабливість.
«Проєкт почали реалізовувати наприкінці 2021 року. Його бюджет – понад €60 тисяч, із яких €30 тисяч припадає на українську сторону. На жаль, спочатку у зв’язку з пандемією, а згодом – із російським повномасштабним вторгненням на територію нашої держави його довелося призупинити. Активна фаза реалізації проєкту розпочалася вже з весни 2023 року», – розповіла керівниця «Центру регіональних ініціатив Волині» Наталія Кролік.
«Цей проєкт є надзвичайно важливим для нашої громади, – зазначив голова Рівненської ТГ Юрій Фініковський. – Адже завдяки йому ми реалізовуємо й низку інфраструктурних проєктів. Крім того, це й зміцнення дружби та співпраці з сусідами-поляками».
Заступник сільського голови Станіслав Смолярчук додав: участь у проєкті – це можливості і для розбудови громади, і для розвитку туризму.
Із його слів, у травні в межах проєкту «Опалин: малі поселення – велика історія» школярі Рівненської громади мали нагоду побувати на низці майстеркласів: «Колосок надії», на якому дітей вчили техніки оригамі, «Підкова щастя», де працювали з природними матеріалами, «Корзина з квітами», де школярі натхненно творили композиції. Справжній аншлаг був на майстеркласі «Смак перемоги», адже там дітлахи власноруч готували та прикрашали, а потім дегустували імбирно-медове печиво. А ще для старшокласників тут організували практичне заняття з першої домедичної допомоги, навички з якої нині – як ніколи на часі.
«Найприємніше в цій роботі – це усмішки дітей, задоволення від отриманого результату. А ще те, що жителі нашої громади бачать, що вона розвивається, працює і живе на повну попри виклики сьогодення», – усміхається заступник сільського голови.

«Ми неймовірно вдячні організаторам за те, що долучили нас до участі в цьому проєкті. Адже завдяки йому ми мали змогу реорганізувати військово-історичний музей, тепер будемо його поповнювати. У нас були деякі історичні матеріали про Опалин, нині маємо змогу розширити колекцію музею, – розповіла директорка Гущанського ліцею Любов Самойліч. – Але знаєте, найбільше нас із колегами тішить те, що наша школа знову ожила! Наш колектив доволі активний, і діти такі ж. Тож оце вимушене онлайн-навчання нам давалося непросто. А тепер тут знову вирує життя!»
Любов Миколаївна зізнається: побоювалися, що на велопробіг не вдасться зібрати достатню кількість учасників, адже почалися канікули. Утім ці побоювання були марними, адже від охочих не було відбою: участь у заході зголосилися взяти і школярі, і вчителі. Тож ватага спортсменів зібралася чималенька.
Власне велопробіг стартував від Рівненської сільради. Його учасники почали збиратися ще задовго до початку. Весело гомоніли, вихвалялися, в кого крутіший велик та хто з якою швидкістю може їхати. Учасників із сусідніх сіл до гурту підвезли шкільними автобусами.
Усі вбралися у фірмові футболки та кепки, запаслися водою – усім цим учасників велопробігу забезпечили організатори. «Ну, вОйско польське на ровЕрах, готові? Погнали!» – вигукнув котрийсь із жартівників. І величенька колона рушила трасою, яка пролягла через Вишнівку (саме там колись розташовувалося містечко Опалин) до мальовничого озера Гущанського. Шлях треба було здолати чималенький – майже 30 кілометрів. Але, як сказали згодом діти, у хорошій компанії та з жартами й музикою ті кілометри були зовсім не відчутні.
У Вишнівці, саме на тому місці, де колись розташовувався Опалин, велосипедисти зробили краєзнавчу зупинку. Там на них уже чекала лекторка – вчителька історії з 47-річним досвідом Любов Степанівна Кухта. Вона провела для школярів цікавезну лекцію просто неба, в тіні крислатого дерева, та розповіла про славне минуле Опалина, який було засновано у XVII столітті.
Діти із захватом слухали про те, як понад 380 років тому польський шляхтич Лукаш Опалинський заснував містечко, як воно отримало Магдебурзьке право, а отже – було осередком жвавої торгівлі, про перебування тут козаків та про інші історичні перипетії, які довелося пережити цьому містечку у воєнні та мирні часи. Саме Опалин став тим місцем, де тісно переплелися долі двох народів – польського та українського.
«Такі проєкти, як нинішній, завжди актуальні й на часі, – вважає Любов Степанівна. – Історія – учителька життя. Ми живемо тут і мусимо знати своє минуле, а воно дуже багате й повчальне. Людина, яка не знає своєї минувшини, не може почуватися вільною».
Після цікавої лекції та перепочинку діти знову осідлали залізних коней та вирушили далі в мандрівку – до Гущанського озера, де на них чекали смачний обід та розваги на свіжому повітрі. А ще – сюрприз від організаторів проєкту – брендовані спортивні пляшки, які точно стануть у пригоді любителям велоспорту.
«Я вирішила взяти участь у цьому велопробігу, бо зацікавив маршрут. А ще я дуже полюбляю дізнаватися щось нове з історії нашого краю, – каже Аня Тимощук, яка щойно закінчила восьмий клас. – Це цікаво, драйвово. Під час мандрівки у нас було багато веселих моментів. Це хороша нагода провести час з друзями. Я впевнена, що цей день запам’ятаю надовго».
«Я люблю і спорт, і історію. Тож завдяки сьогоднішньому велопробігу вдалося усе поєднати, – ділиться враженнями тепер вже десятикласник Сашко Хом’як. – А ще приємним бонусом стали подарунки. Мені якраз треба було таку пляшечку, адже влітку я частенько катаюся велосипедом, то буде куди воду взяти».
Після обіду й розваг трішечки втомлені, але щасливі діти помандрували по домівках. Але на прощання зізналися, що нетерпеливо чекатимуть кінця наступного тижня, адже тоді для них у межах проєкту «Опалин: малі поселення – велика історія» запланували ще й мистецько-краєзнавчий фестиваль патріотичного спрямування «Від давнини до сьогодення».

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus