USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

«Від давнини до сьогодення»: як у Рівненській громаді на Ковельщині фестивалили юні патріоти

20 Червня 2023 08:56
Днями територія поблизу озера Гущанського, що в Рівненській громаді на Ковельщині, скидалася на веселий мурашник: тут зібралися школярі місцевих гімназій та ліцеїв на мистецько-краєзнавчий фестиваль «Від давнини до сьогодення», що його організували в межах проєкту «Опалин: малі поселення – велика історія».

Цей проєкт започаткувала громадська організація «Центр регіональних ініціатив Волині» у партнерстві з Рівненською сільською радою та гміною Руда-Гута (Республіка Польща). Упроваджують його за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 Європейського Інструменту Сусідства.

Як розповіли організатори, проєкт має на меті сприяти збільшенню туристичної привабливості сільських громад українсько-польського прикордоння шляхом кращого використання спільної історичної спадщини. Його реалізація дасть можливість реанімувати Опалин (нині село Вишнівка Рівненської ТГ) як об’єкт спільної історичної та культурної спадщини в межах польсько-українського прикордоння та популяризувати його туристичну привабливість.
Варто зазначити, що в Рівненській ТГ велику увагу приділяють патріотичному вихованню дітей, вивченню та збереженню історичної спадщини. Тож, як зауважив очільник громади Юрій Фініковський, участь у проєкті «Опалин: малі поселення – велика історія» стала для них доброю нагодою не лишень поглибити знання про славне минуле краю, а й згуртувати жителів сіл громади, окреслити перспективи її розвитку та, звісно, піднести патріотичний дух кожного, хто тут народився й виріс.
Під час реалізації проєкту діти взяли участь у низці мистецьких майстеркласів,а також тут відбувся драйвовий велопробіг, під час якого школярі не лишень весело та з користю провели час, а й дізналися чимало з історії рідного краю.
А підсумком усіх цих заходів і став мистецько-краєзнавчий фестиваль «Від давнини до сьогодення». Усіма засобами, потрібними для його проведення, забезпечили організатори: придбали та встановили велику мобільну сцену, окрім того, було закуплено потужну колонку та мікрофон, аби юні артисти могли показати всі свої таланти. І, забігаючи наперед, скажемо, що усім цим вони скористалися й виклалися на сто відсотків!

Від самого ранку діти готувалися до дійства. Насамперед розбили величеньке наметове містечко. Робота кипіла: учителі та ройові керували процесом, діти вміло збирали намети.
Тим часом ніздрі лоскотали аромати, що линули від польової кухні.
Хтось брав акорди на гітарі, хтось лаштував дрова для багаття, а найзатятіші спортсмени не давали залежуватися м’ячам.
Та ось заступник сільського голови Станіслав Смолярчук, який узяв на себе левову частку роботи з організації фестивалю, оголосив про його відкриття. Усі присутні, поклавши руки на серце, виструнчилися під Державний Гімн України. По тому хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв, які віддали життя, боронячи Батьківщину.
«Сьогодні передусім наша вдячність – воїнам ЗСУ, адже завдяки їхньому щоденному подвигу ми можемо проводити ось такі заходи. Завдяки їм наші діти не позбавлені дитинства», – зазначив Станіслав Смолярчук.
Цього дня з фестивальної сцени звучали патріотичні пісні у виконанні талановитих дітлахів Рівненської громади. Вони декламували вірші, виконували танцювальні номери. Щиро аплодували одне одному – без жодного натяку на конкуренцію, адже тут їх зібрала дружба.
Окрім мистецької складової, організатори подбали й про навчально-практичну: взяти участь у фестивалі запросили прикордонників, рятувальників та патрульних.
Діти з цікавістю слухали про пожежну безпеку, приміряли амуніцію рятувальників, випробовували інвентар та навіть мали нагоду посидіти за кермом пожежного автомобіля. А представника патрульної поліції просто-таки засипали запитаннями.
Коли ж до гурту приєдналися прикордонники з вівчаркою Таміром, дитячому захвату не було меж. До слова, Тамір – справжнісінький місцевий герой, адже йому доводилося виконувати небезпечні завдання та ловити порушників кордону.
Він терпеливо давав дітям себе погладити, слухняно виконував команди та навіть влаштував разом з прикордонниками показовий виступ: дітям продемонстрували, як відбуваються тренування навичок із затримання правопорушників.
«Я точно, коли виросту, стану прикордонником, і обов’язково – кінологом, у мене теж буде такий друг!» – заявив після побаченого котрийсь із хлопчиків. «А я в поліцейські піду!» – підхопив його товариш.
У межах фестивалю провели змагання «Прибузька ватра».
«Цього року наші змагання – особливі, адже поєднані з чудовим проєктом, який зараз реалізовуємо в нашій громаді. Він має назву «Опалин: малі поселення – велика історія». І ми неймовірно вдячні керівникам та організаторам проєкту Олегові Щербі, Наталії Кролік, Ірині Дубняк, Івану Зотову та всім причетним – вони у стислі терміни провели колосальну роботу, – звернувся до учасників Станіслав Смолярчук. – Ви, діти, готувалися до цього цілий рік, тож упевнений, що маєте що показати. Отож, рої – до маршу! Успіху всім і чудового настрою!»
І діти не підвели: вони направду показали чудову стройову підготовку, чітко виконували команди ройових, кожен рій ішов із своєю піснею та гаслом. А марширували так, що цій злагодженості, певно, позаздрили б і гвардійці.
Окрім того, під час фестивалю школярі змагалися і в спортивному орієнтуванні.
Для кожного рою було розроблено завдання, які діти виконували з усією серйозністю, на яку тільки здатні.
На фестивалі подбали і про смачний обід для учасників. А місцеві господині підготували для них ще й сюрприз – солодкі смаколики.
«Дуже класна сьогодні атмосфера. Я коли дізналася, яка насичена у нас буде програма, одразу вирішила, що маю взяти участь у фестивалі, – розповіла п’ятнадцятирічна Дарина Прилепа з Полапівського ліцею. – Такі заходи нині як ніколи актуальні, адже це можливість не лише гарно провести час із друзями, а й трішечки відволіктися від усього того, що зараз відбувається в нашій країні. Круто, що сьогодні ввечері більшість із нас сидітиме не в гаджетах, а біля багаття. Хай там як, а в дітей має бути дитинство – позитивні емоції, нові враження. Ми маємо на це право».
«Сьогодні в нас дуже крутий захід, стільки всього цікавого! Я вперше брала участь у змаганнях зі спортивного орієнтування. Дистанція була важкувата, але ж це цікавіше, ми впоралися, – поділилася семикласниця Олександра Радомська із Забузького ліцею. – Я взагалі люблю спорт – футбол, баскетбол, тому почуваюся тут у своїй стихії. Такі заходи, як сьогодні, – це можливість для нас не тільки зростати здоровими та сильними, а ще й справжніми патріотами».
«Спортивним орієнтуванням захоплююся з 2019 року, тож участь у сьогоднішньому заході – це ще одна нагода перевірити свої навички та витривалість, – усміхається тринадцятирічний Вадим Бортник з Полапівського ліцею. – Сьогодні на дистанції так старалися, що аж в кропиву попадали, але це нас тільки розвеселило. Насправді навички, яких ми набуваємо, можуть колись нам знадобитися в житті, коли, наприклад, треба швидко зорієнтуватися на незнайомій місцевості та вижити в екстремальних умовах. А ще ми ж здобуваємо навички з домедичної допомоги, це зараз дуже актуально».
Після всіх виступів, змагань та частувань на учасників фестивалю чекав ще один сюрприз від організаторів: усі отримали брендовані кепки та футболки, а ще – туристичні ліхтарики, які точно стануть у пригоді юним спортсменам.
Насамкінець діти зійшлися на думці, що неймовірно круто провели час, зарядилися позитивом, а отже, вдало почали канікули. Тож цей день запам’ятають надовго.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus