USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

За які комунальні борги житло можуть автоматично виставити на продаж

8 Грудня 2021 22:51
Депутати можуть застосувати досить жорстке покарання за накопичення великого боргу з комунальних платежів, щоб виконати умови Міжнародного валютного фонду.

Таке рішення було ухвалене в зв’язку з тим, що в Україні щороку стрімко зростають борги за комунальні послуги серед населення. Наразі на кожну родину доводиться близько 4 тисяч гривень боргу. ТСН розібрався, що чекає на українців, які матимуть великі борги з комунальних платежів.

Яка проблема з оплатою комунальних платежів

За словами експертки з питань галузі ЖКГ, засновниці ГО «УПС Життя у моєму місті» та голови ГО «Кирилівський Гай» Кристини Ненно, штрафи зростуть, але ці зміни більше торкнуться інфляційної складової.

Українці звикли не платити за ті послуги комуналки, які практично неможливо відрізати – опалення, гаряча вода. У теплопостачальних компаніях почали нараховувати таким боржникам 3% на борг і додавати до нього інфляційну складову, яка має вигляд пені.

Згідно з законодавством, надавач послуг може почати нараховувати цю пеню в будь-який момент, якщо не отримав в зазначений термін кошти. Нарахування починається з першого робочого дня, який йде за останнім днем граничного терміну сплати комунальних послуг.

При цьому загальний розмір пені для сплати не може бути вищим загальної суми боргу.

Коли будуть звертатися до суду і автоматично виставляти житло на продаж

Якщо ж споживач продовжує не платити за надані послуги, надавач має право звернутися до суду і стягнути кошти примусово. Ця процедура наразі є спрощеною. Тобто позивачеві потрібно лише показати всі необхідні документи, а суд буде відбуватися без присутності самого боржника. Боржник отримує лише судове рішення в вигляді судового наказу. І, як показує практика, його досить складно і майже неможливо оскаржити.

Якщо ж судовий наказ боржник також ігнорує, його виконанням повинні займатися державні або приватні виконавці. А вони, в свою чергу, можуть накласти арешт на рахунки боржника чи навіть його житло.

Проте, як зазначила експертка, виселяти з земельної ділянки чи житла неплатника зможуть лише в разі, коли сума боргу складатиме понад 120 тис. гривень. Тоді нерухомість автоматично виставлять на продаж.

Та навіть і в цьому випадку рано панікувати. Адже якщо це житло у боржника єдине, його не виставлятимуть на продаж задля погашення боргу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Я Показати IP 9 Грудня 2021 08:10
Шо це за експертка?)) Судовий наказ скасовується однією заявою боржника про те, що є спір)) Оскільки судовий наказ - це провадження, коли спір відсутній. А якщо боржник напише хоч 3 речення, що незгідний із судовим наказом, - все, він скасовується і комунальному підприємству необхдіно звертатися із повноцінним позовом до суду, а це набагато більший судовий збір, довше і т.д.
скептик до Я Показати IP 9 Грудня 2021 11:42
більше того. для стягувача (комунального підприємства) настає юридичний наслідок: при розгляді спору суд врахує той факт, що вимоги стягувача не були задоволені судом
Анонім Показати IP 9 Грудня 2021 12:27
і шо людей на вулицю виставлятимуть?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus