USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

За яких умов в Україні з’явиться ринок землі, вигідний для українців

25 Липня 2018 13:43
Ринок землі в Україні повинен стартувати за умов, що їх не розкуплять за безцінь агрохолдинги і економічна ситуація буде стабільною, аби селяни самостійно могли заробляти на своїх паях.

Про це розповіли голова Волинської облради Ігор Палиця та народний депутат України Олександр Шевченко під час прямого ефіру у Фейсбук.

Серед запитань, які ставили глядачі, було й те, коли варто в Україні знімати мораторій на продаж землі.

Із цього приводу Олександр Шевченко наголосив, що питання вкрай делікатне, адже варто підійти до нього змістовно, щоб українці не втратили найцінніше – свою землю.

«Якщо говорити про ринок землі в Україні, то такого у нас немає, адже, фактично, немає людей, які можуть у свого сусіда купити землю. Я підтримую ідею того, щоб люди вільно володіли землею, але це можливо лише за тих умов, коли великі олігархічні кола не зможуть наші землі викупляти за безцінь. Нині ми маємо таку ситуацію, що оплата за орендовану землю складає не більше 80-100 доларів на рік, а прибутки на них складають 500-700 доларів. Відповідно, той, хто має хороший шмат землі, отримує винагороду, яка мала би бути хоча б 50% від прибутку великих аграріїв.

Створивши стабільні умови ринку, самі ж селяни могли б об’єднуватися та спільно заробляти й розвивати свій бізнес вже на своїй землі. Тому найбільші дотації мають отримувати найменші господарства, а не успішний та прибутковий великий бізнес, якому дають мільярдні дотації», - зауважив народний депутат.

Як зазначає голова Волинської облради Ігор Палиця, держава повинна створити бізнес-клімат для малого та середнього бізнесу.

«Я переконаний, що для створення ринку землі треба зробити в державі умови, аби власники самі могли її обробляти. А це дешеві кредити, пільгова можливість отримання посівних матеріалів тощо. Тому, поки на державному рівні все розкрадається, відсотки у банках 15-20, іноземні кошти до нас не йдуть через недовіру до податкової системи, через корупцію. То от, надавайте допомогу фермерам, кредити під 5%, щоб вони могли обробляти свою землю і заробляти на ній всі 700 доларів.

Сьогодні є спекуляції в земельній сфері, зокрема щодо роздачі 2 гектарів воїнам АТО. Для прикладу, на Волині в Маневицькому районі одна львівська компанія купила 220 гектарів землі, де є запаси бурштину. А ми ж людям кажемо, щоб згуртовувалися, а обласна рада їм допоможе з технікою, втім, люди не бачать альтернативи», - розповів Ігор Палиця.

Та наголосив, що українською землею мають володіти виключно українці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
АНАТОЛЬ_ Показати IP 25 Липня 2018 14:22
Нi за яких умов нiколи не з'явиться!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus