USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

За «стихійні» сміттєзвалища хочуть суттєво підвищити штрафи

26 Серпня 2016 08:32
Ситуація, коли за незаконне сміттєзвалище землекористувач може отримати максимальне покарання у декілька сот гривень, є неприйнятною.

Зараз триває робота з підготовки законопроекту, яким передбачено суттєве підвищення штрафів за порушення природоохоронного законодавства. Про це в ефірі телеканалу «Еспресо» повідомив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, - повідомляє Урядовий портал.

З його слів, існуючі адміністративні санкції не мотивують бережного ставлення до навколишнього природного середовища.

«З моєї точки зору відповідальність, яка прописана у законодавстві, є недостатньою. Наприклад, якщо за незаконне сміттєзвалище біля обласного центру штраф складає всього 350 гривень, то це є недієвий механізм. Ми зараз готуємо новий законопроект про підвищення відповідальності за шкоду, завдану навколишньому природному середовищу», - розповів Міністр екології та природних ресурсів.

Він нагадав, що у таких країнах, як Польща та Німеччина діють спеціальні підрозділи з моніторингу дотримання природоохоронного законодавства з широкими повноваженнями.

«Це наша перспектива. Але для ухвалення подібного рішення ми повинні використати суспільний тиск як найбільш дієву силу і підвищити рівень покарань, які обов’язково має ухвалити Парламент. Сподіваюся, що колеги з ВР підтримають мене як Міністра у намірах підвищити відповідальність за такі правопорушення, як організація нелегальних сміттєзвалищ та ігнорування вимоги їх прибрати у визначені терміни», - сказав Остап Семерак.

Він констатував, що на сьогодні в Україні органи, які здійснюють контроль за дотриманням екологічного законодавства, не мають достатньої кількості інструментів для належного реагування.

«Ми у Міністерстві екології та природних ресурсів ведемо роботу з реформування Державної екологічної інспекції, яка повинна перетворитися на дієвий інструмент контролю. Для цього маємо створити відповідну нормативну базу, підібрати нових людей, залучити волонтерів. Ця робота зараз активно ведеться і буде одним з наших пріоритетів на найближчі кілька місяців», - підсумував Міністр.

Нагадаємо, як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, у Ковелі облаштували стихійне сміттєзвалище під пам’ятником-паровозом:



У Луцьку облаштували стихійне сміттєзвалище, куди скидають відходи з розбитих свинцевих кінескопів, моніторів та екранів електронної техніки, які містять небезпечні для здоров’я сполуки:



Береги озера Целєбного, що знаходиться неподалік села Заставного Іваничівського району, цьогоріч засипані купами сміття. Схоже, люди зовсім не цінують територію, на якій відпочивають.



У Рожищі на сміттєзвалище перетворюють територію кладовища.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Сміттєвоз Показати IP 26 Серпня 2016 09:31
Давно наших людей треба на місце поставити в плані сміття. Штрафу, навіть в десятки тисяч, замало буде. Потрібно, щоб порушник ще місяць примусово прибирав місто чи село від сміття. А тих хто займається нелегальним вивозом мусору і створює стихійні сміттєзвалища потрібно не штрафувати, а саджати без варіантів.
еколог Показати IP 26 Серпня 2016 14:12
а що робить по цьому питанню наша доблестна екологічна інспекція? тильки константують факт незаконного сміттезвалища і все? скільки посадових осіб і скільки громадян було притягнуто до відповідальності? я думаю що набереться за цей рік не більше 20

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus