USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

За тиждень захворюваність на коронавірус зросла на 35%

19 Липня 2022 16:30
В Україні за минулий тиждень зафіксували 1431 випадок COVID-19: це на 35% більше, ніж позаминулого тижня.

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів, які обмеження можуть повернути в разі нової хвилі, інформує Суспільне.

«Викликає занепокоєння, що на рівні європейських держав ми зараз фіксуємо майже 20-відсотковий приріст нових випадків захворювання, і це напевно є початком осінньої хвилі. Якщо тенденція збережеться, то вони повернуться до карантинних обмежень ― використання масок, контроль сертифікатів про щеплення на борту літака тощо», ― зазначив Ігор Кузін.

В Україні за минулий тиждень зафіксували 1431 випадок COVID-19: це менше, ніж у довоєнний період, проте на 35% більше, ніж позаминулого тижня.

«Ми реєструємо випадки лише тих пацієнтів, які госпіталізуються, тобто важкий перебіг. І майже не реєструємо легкий перебіг або із середнім ступенем тяжкості. Це свідчить про те, що люди неактивно звертаються до своїх сімейних лікарів, не проходять тестування і, по суті, відкладають звернення по медичну допомогу», — пояснив головний санітарний лікар України.

За його даними, зараз в країні роблять приблизно 30 тисяч тестів на тиждень. Тест-систем має вистачити до кінця березня 2023 року. Також він наголосив, що в лікарнях залишаються окремі ліжка для госпіталізації пацієнтів, хворих на ковід, а МОЗ готує системи кисневого забезпечення в очікуванні осіннього сплеску захворюваності.

Скільки серед госпіталізованих людей нещеплених пацієнтів

«Щодо випадків, які ми реєструємо зараз, у переважній більшості це люди не вакциновані або ті, що пропустили щеплення. Зараз є близько 700 тисяч людей, які отримали перше щеплення, але не прийшли за другим», ― розповів Кузін, наголосивши, шо вакцинація призводить до більш легкого перебігу коронавірусної хвороби.

Про базовий курс щеплення та бустерну дозу

Наразі в Україні не прийняте рішення про четверту, додаткову бустерну вакцинацію від коронавірусу, яку запроваджують в Європі, пояснює головний санітарний лікар країни. Залишається правило: базовий курс (два щеплення для всіх вакцин, крім «Janssen») + бустерна доза через 9 місяців після введення другої дози.

«Якщо людина пропустила момент, то треба звернутися до будь-якого центру вакцинації та надолужити пропущені щеплення», ― сказав Кузін.

Введення четвертої (або другої бустерної) дози рекомендовано за дозволом лікаря тим особам, які мають важкі захворювання, зокрема, бронхіальну астму, пройшли курс хіміотерапії, мають серцево-судинні захворювання або ж старші 60 років.

Про кількість пунктів вакцинації

Кузін зазначив, що кількість пунктів вакцинації від коронавірусі зменшилась і через вимоги безпеки, і через те, що медики залучені до роботи у військових шпиталях.

За його даними, зараз продовжує працювати понад 2500 пунктів щеплень та більше 100 центрів масової вакцинації. Також працюють мобільні бригади.

Про вакцинацію бійців

«Точно знаю, що така можливість є. Але це не в компетенції МОЗ. Є Медична служба ЗСУ, яка опікується цими питаннями, проте в нас часто відбувалися дискусії щодо того, яким чином організувати якнайшвидшу та найефективнішу вакцинацію для бійців. І це стосується не тільки тих, хто на передовій, а й представників ТРО, інших збройних формувань», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я.

Про повернення маскового режиму та перевірки сертифікатів

Головний санлікар нагадав, що в Україні на період дії воєнного стану призупинено «карантинне зонування», а отже й перевірки сертифікатів про вакцинацію. Проте він не виключає, що в разі спалаху влада повернеться до таких норм.

Також скасована вимога щодо обов’язку вдягати маску в закладах харчування або в громадських місцях. «Але на розсуд підприємця може вимагатися маска. За два роки ми звикли, що маска є захистом, і під час збільшення кількості випадків українці самі проактивно почнуть використовувати маски для самозахисту. Певна частина піде вакцинуватися», — вважає чиновник.

Він також зазначив, що поки не планується вводити обов’язок бути в масці у бомбосховищі. «Неможливо примусити людей одягати маску або шукати її, бо це питання часу й безпеки. Тому ця норма буде залишатися швидше рекомендаційною», — зазначив Кузін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Микола Показати IP 19 Липня 2022 16:58
Через місяць хотів би четверту дозу, але поки не ясно чи дозволять
Дійсно? до Микола Показати IP 19 Липня 2022 18:01
Давай вже сьому чи восьму дозу як Жириновському! А далі здогадайся що тебе чекає.
Микола до Дійсно? Показати IP 20 Липня 2022 08:42
Принаймні не помру від нонконформізму ;)
Сергій Показати IP 19 Липня 2022 18:09
З початком війни короновірус різко пропав,а тут знову треба гроші відмивати,знов появився!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus