USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

За волинську картоплю одягають українських вояків

30 Грудня 2014 09:28
Волонтери з селища Цумань Ківерцівського району втретє планують їхати до військовослужбовців, які боронять Україну на cході. Волонтерство об’єднало десятьох небайдужих цуманців: Володимира Шнита, Сергія Януля, Миколу Арендарчука, Сергія Філюка, Романа Чорненького, Володимира Мельника, Олега та Юрія Кузьмичів, Ярослава Касарду та Ярослава Гламазду, - інформує «Волинь-нова».

Першим рейсом у вересні вони доправили у зону АТО продуктів та необхідних речей на 45 тисяч гривень. Друга листопадова поїздка тривала п’ять днів, упродовж яких подолали більш як 3,5 тисячі кілометрів, розвезли допомогу на блокпости в Луганській та Донецькій областях. Тоді чотири буси були вщент завантажені продуктами, теплим одягом та взуттям, побутовими речами, металевими пічками, медикаментами, засобами індивідуальної гігієни не тільки для волинян, а й для мобілізованих зі Львівщини та добровольців зі східних областей.

Цих чоловіків, різних за віком і професіями, згуртувало бажання підтримати земляків, які беруть участь у збройному протистоянні. Таких із Цумані та навколишніх сіл приблизно 70 осіб. Та ще шестеро — поранених. Придбати амуніцію для бійців вирішили, коли дізналися про волинянина, який залишився без обмундирування після виходу з оточення. Якщо спершу збирали кошти громадою, долучалися й селищні депутати, то далі всі організаційні клопоти перебрали на себе. Цей благодійний почин підтримали і в навколишніх селах.

— Щоб зібрати інформацію про мобілізованих вояків, телефонували до рідних та сусідів, у військкомат та сільради, — розповідає підприємець Володимир Шнит. — Головним нашим помічником став мобільний зв’язок. Кожен із нас в алфавітному порядку набирав номери друзів, знайомих і просив допомогти. Відгукнулися не тільки місцеві жителі, а й підприємці з Луцька та Рівного.

— Ставили скриньки у магазинах, зверталися до керівників підприємств та настоятелів релігійних громад, — продовжує стоматолог Цуманської районної лікарні, депутат Ківерцівської районної ради Роман Чорненький. — Вагому пожертву зробили санаторій матері та дитини «Пролісок» та Цуманський держлісгосп. Відгукнулися навіть засуджені виправної колонії №84. Щемні почуття залишалися, коли старенькі пенсіонери віддавали кілька десятків гривень і вибачалися, що не можуть пожертвувати більше зі своєї скромної пенсії.

На думку волонтерів, було б набагато зручніше збирати гуманітарну допомогу, якби селищна рада пристала на пропозицію встановити у центрі населеного пункту спеціальний намет. А так мусили облаштовувати для цього приміщення на приватному обійсті.

— Керівники громад по–різному відреагували на наше прохання, — пригадують хлопці. — Хтось відбувався відмовками, а от Карпилівський сільський голова Юрій Федорчук сам об’їхав село трактором і назбирав 3 тонни картоплі. Її ми продали, а на виручені кошти у Хмельницькому купили теплу білизну, зимові берці, бушлати, балаклави, шкарпетки, рукавиці, бо там вони дешевші.

На схід поїхали власним транспортом, вщент навантаженим провізією та одягом. Повезли ще й 16 пічок–буржуйок. Їхній маршрут проліг на Луганщині через Містки, Старобільськ, Новоайдар, Щастя. Потім були Слов’янськ, Краматорськ, Артемівськ, Дебальцеве на Донеччині. Доїхали аж до Новомосковська Дніпропетровської області, де ремонтували техніку «кіборги» 93–ї бригади, яка захищає донецький аеропорт. Одягали–взували не тільки волинян — усіх українських бійців, які охороняють блокпости.

— Особливо зворушували зізнання донбаських добровольців, які кажуть: «Тут наша земля, і ми за неї стоятимемо», — повертається до пережитого Микола Арендарчук. — Там, де їхні будинки, тепер територія сепаратистів, і ніхто з місцевих жителів їм не допомагає. То хіба могли не дати цим хлопцям продуктів та одягу? Вони ж за Україну воюють.

Перший батальйон територіальної оборони, 80–та аеромобільна бригада, батальйони «Київська Русь» та «Айдар», Львівська бригада розвідників — це далеко не повний перелік військових підрозділів, яких підтримали цуманські волонтери. Зараз вони готуються до ще однієї поїздки — хочуть доставити нашим оборонцям різдвяно–новорічні смаколики, подарунки, передачі від рідних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus