USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Німеччині росіяни назвали волинян провокаторами

15 Вересня 2014 12:52
Волинські активісти повернулися з автопробігу Європою.

Нагадаємо, «Самооборона Волині» їздила містами Польщі та Німеччини в підтримку України. З поїздки вони привезли кілька автомобілів «швидких».

Під час прес-конференції сьогодні, 15 вересня, учасники автопробігу розповіли подробиці. Автопробіг мав назву «Допоможи Україні – врятуй Європу».

Учасник автопробігу, самооборонівець Богдан Климчук розповів, що в акції було дві мети: зібрати кошти на допомогу військовим та інформувати європейців про Україну.

«Виявилося, що ми виконали й третю задачу – певною мірою консолідували українську діаспору. Адже українці до нас підходили, і вони казали, що хочуть допомогти, але не знали як», - додав він.

Автопробіг розпочався з міста Замость. Потім були Варшава, Торунь, Берлін, була зупинка під Ганновером, а також у Лейпцигу, Кракові, а потім Луцьк. Волинян сприймали в Польщі та Німеччині по-різному. Кажуть, що поляки більш співчутливо, тепліше ставилися до них, аніж німці.

Учасники «авторалі» спілкувалися з регіональною пресою, місцевими мешканцями, показували їм фото і відео, де були кадри із зони бойових дій.

«Доводилося давати непомірну кількість інтерв’ю. Я хотів донести, що ми приїхали як звичайні громадяни і хотіли передати емоції, які є в наших душах. Щоб наші сусіди зрозуміли, що відбувається в Україні. Бо для багатьох людей це – картинка з телебачення.

Коли ми передали всі емоції, бачили фото і відео - вони почали усвідомлювати трагедію. Європейці переживали, що через санкції не дозволять їм реалізувати їхні яблука. Так і хотілося викрикнути: люди добрі – не про яблука треба думати. Ми щодня хоронимо наших хлопців! Знаєте, чому наш Андрій Хведчак не ходить на похорони? Він не може цього витримати…», - зауважив самооборонівець Сергій Чуріков.
Під час автопробігу вдалося зібрати 90 тисяч гривень. На 10 тисяч закупили амуніції (спальники, підстилки, теплі речі), привезли кровоспинний препарат «Целокс». А німецькі дітки розмалювали футболку.

Не обійшлося і без непорозумінь з місцевим російським населення в Німеччині, які називали волинян провокаторами. Та були й ті росіяни, які соромилися своєї країни і не боялися про це заявити.

У Польщі та Німеччині цю акцію висвітлювала місцева преса, самооборонівці роздавали на вулицях листівки. «Вчора Грузія, сьогодні Україна, завтра можете бути ви», - говорили волиняни полякам та німцям.

Європейці, кажуть учасники, готові допомагати. Навіть після акції гроші продовжують надходити на рахунки. Тож, кажуть, поїздка себе виправдала. Наступну акцію активісти планують зробити за новим маршрутом: Чехія – Словаччина – Південна Німеччина - Австрія. Також активісти планують в цих країнах організувати збір коштів, запровадивши День України. Щоправда, для цього потрібно буде звернутися до місцевого Мінфіну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus