USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

За викриття корупціонера у Волинській ОДА – винагорода 10% від хабара

7 Грудня 2020 18:35
У Волинській ОДА затвердили «Порядок застосування механізмів заохочення та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень», яким передбачена винагорода за викриття корупціонерів з числа працівників адміністрації. Щоправда, винагорода передбачена в тому випадку, якщо сума збитків державі, або розмір хабара складає понад 10,9 млн грн.

Відповідне розпорядження № 714 підписав голова ОДА Юрій Погуляйко 3 грудня.

Нагадаємо, у жовтні минулого року Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт №1010 про грошову винагороду викривачам корупції, який почав діяти з 1 січня 2020 р.

Відповідно до прийнятого закону, викривачем вважається фізична особа, яка повідомила про можливі факти корупційних правопорушень, якщо така інформація стала йому відома у зв'язку з трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, в зв'язку з проходженням служби або навчання.

Більш як через рік після прийняття закону, в облдержадміністрації розробили «Порядок застосування механізмів заохочення та формування культури повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень».

Повідомити про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, вчинених працівниками ОДА можна письмово через внутрішні та регулярні канали, зокрема спеціальну телефонну лінію, офіційний вебсайт, засоби електронного зв’язку.

Згідно з затвердженим Порядком, викривач має право на конфіденційність, анонімність та захист, якщо йому чи близьким особам загрожує небезпека життю, здоров’ю чи майну.

Також особам, які повідомлять про корупційний злочин не мають права погрожувати звільненням, переатестацією, звільняти з роботи чи не працевлаштовувати з цієї причини. Якщо ж викривач або його близькі особи, звільнені з роботи у зв’язку з повідомленням про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, їх мусять поновити на роботі в негайному порядку, а за вимушені прогули мають заплатити компенсацію в розмірі середнього заробітку.

Крім того, викривачі мають право на винагороду за повідомлення про корупційний злочин, учинений працівником облдержадміністрації. Щоправда, йдеться не про всі випадки, а про вчинення таких злочинів в особливо великих розмірах. Зокрема, винагороду викривач може отримати, якщо він повідомить, що посадовець отримав хабар, або ж завдав державі збитків від злочину у розмірі, який у п’ять тисяч і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого чинним законодавством на час вчинення злочину. У грудні 2020 р. розмір прожиткового мінімуму склав 2189 грн. Тож на винагороду можуть розраховувати ті, хто викрив корупційний злочин на суму понад 10,9 млн грн.

В такому разі викривач має право на винагороду в розмірі 10% від розміру хабара чи завданих збитків держави, але не більше трьох тисяч мінімальних заробітних плат (15 млн грн). Якщо про один і той же злочин повідомлять кілька осіб, винагорода ділиться між ними порівну.

Винагороду викривач може отримати після ухвалення обвинувального вироку суду.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Іван Показати IP 7 Грудня 2020 19:11
Абсурд!!! А як високо замахнулись - аж на 10 млн деревяних. Такі хабарі беруть тільки сепари на Думбасі.
Коваль Микола Показати IP 7 Грудня 2020 19:19
Нормально ! Це розпорядження про захист прав хабарників ! Це розпорядження про те, шо хабарі можна брати по 10 млн. грн. ! А стукачам, які вже варєшку розкрили - облом ! Я вам безплатно скажу, шо у владі дураки ! Вони ж тендери навчились робити подрібнюючи велику вартість на декілька малих, а тепер пропонують таку ж норму і стосовно розміру хабара - п'ять взяток по 10 млн. грн. і ти не підпадаєш під норму закону !
Посадовець Показати IP 8 Грудня 2020 00:26
За що можна вимагати хабар в розмірі 350 тис у.е?
шарій Показати IP 8 Грудня 2020 07:54
Погуляйка конкурс на нового начальника служби місцевих автодоріг проводить?
Юра Показати IP 8 Грудня 2020 20:03
Коли вже прийдуть до влади нормальні, коли ми вже будемо жити щасливо??? До 10 млн це що не хабар, до 10 млн можна????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus