USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 42.60 42.90
  • PLN 9.75 9.90

За могильний пам’ятник педагогам Іващенкам заплатив бюджет Луцька. ФОТО

5 Жовтня 2009 15:33
Пам’ятник подружжю педагогів Іващенків, встановлений та освячений нещодавно на їх могилі на цвинтарі у селі Гаразджа, коштував міському бюджету 13 тисяч гривень. Пам’ятник був встановлений на прохання творчої інтелігенції міста й області. Про це інформують «Волинські Новини».
Творча інтелігенція краю ще у серпні 2008 року звернулася до Луцького міського голови з проханням посприяти у встановленні надмогильного пам’ятника Іващенкам.  Під листом, направленим тоді Богдану Шибі, підписалися заслужений діяч мистецтв України Мирослав Стефанишин, член Спілки письменників України Віктор Вербич,  заслужені журналісти України Іван Корсак, Василь Федчук, Роман Жижара, Михайло Юхта, заслужений працівник культури Ярослав Найда, заслужена артистка України Галина Кажан, народний артист Валерій Маренич, голова Волинської обласної асоціації краєзнавців Геннадій Бондаренко, а також колишні учні Іващенків – журналісти Олег Потурай та Мирослава Радавська.
Пам’ятник Іващенкам виготовив та встановив Луцький спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування.
Напередодні Дня вчителя  відбулося освячення пам’ятника. На освячення прийшли Луцький міський голова Богдан Шиба, Архієпископ Луцький і Волинський Михаїл, друзі та учні видатних освітян. Після освячення пам’ятника відбувся мітинг-реквієм - повідомляє Офіційний сайт Луцької міської ради.
Довідково:
Віра Лукашівна та Дмитро Полікарпович Іващенки –  педагоги, подвижники національного відродження. Впродовж життя кожен із подружжя  доклав багато зусиль до організації культурно-мистецьких справ на громадських засадах, просвітницької роботи, особливо плідно працюючи задля національно-патріотичного виховання ще в 60 роки.  
Віру Іващенко, яка працювала у середній школі №3 вчителем української мови,  було визнано одним з найкращих педагогів області, її методиками викладання цікавилися освітяни усієї України. Саме завдяки її зусиллям у Луцьку  було організовано перший в місті музей Лесі Українки.
Дмитро Полікарпович Іващенко – справжня легенда Волині, людина, яка свого часу не побоялася кинути виклик радянському режимові. 1965-го року його звинуватили в українському націоналізмі й судили одночасно з відомим українськім дисидентом Валентином Морозом. Вирок – два роки концтаборів. Одразу після ув\'язнення волею долі потрапив Поромівської школи, потому викладав у відділених селах Полісся. Дозволу вчителювати у Луцьку за радянської влади він не мав.
Тоді ж і відому усій області вчительку Віру Іващенко теж позбавили  роботи в школі. І вона пішла вихователькою у дитсадок, потім працювала у школі №17. Переслідування подружжя єдиних у місті дисидентів тривало аж до часу проголошення незалежної України.  Лише в роки  незалежності Дмитро Іващенко вчителював у гімназії №21, потім був керівником літературної студії «Первоцвіт».
У 2006 році у 55-му мікрорайоні Луцька названо вулицю його імені.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 6 Жовтня 2009 10:32
а добротну квартриу у колишньому облвиконкомівському будинку, у центрі луцька, яку успадкували Юхта зі своєю дружиною від своїх померлих родичів Іващенків віддадуть творчій інтелегенції міста, яка підтримала цей фарс?
Спортсмен Показати IP 6 Жовтня 2012 00:43
А я нині згада учителя. Плачу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus