USD 39.80 40.20
  • USD 39.80 40.20
  • EUR 39.60 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Заблоковано 20 тисяч транспортних засобів: міністри обговорили ситуацію на українсько-польському кордоні

9 Листопада 2023 20:00
Внаслідок страйку польських перевізників, на українсько-польському кордоні з обох сторін заблоковані понад 20 тисяч транспортних засобів.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

«Зараз заблокованими з обох сторін є понад 20 тисяч транспортних засобів. Зазнає збитків економіка не лише України чи Польщі, а й інших країн, які не можуть перевозити товари та порушують свої договірні зобов’язання», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що віцепрем’єр-міністр із відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков обговорив із міністром інфраструктури Польщі Анджеєм Адамчиком блокування кордону польськими протестувальниками.

У Мінвідновлення наголосили, що готові допомогти польським колегам вирішити ситуацію з блокуванням кордону, надати всі відповідні роз’яснення та провести зустрічі за потреби.

У заяві за підсумками розмови відомство вказує, що Україна з повагою ставиться до права на протест та готова до конструктивного діалогу для вирішення ситуації.

«Разом з тим зазначимо: блокування кордону польськими протестувальниками порушує логістичні шляхи, що вже впливає як на економіку України, так і Європейського Союзу», – йдеться в повідомленні.

«Ключове – жодні зміни чи скасування Угоди про лібералізацію не обговорюються», – підкреслили в міністерстві, висловивши готовність допомогти польській стороні вирішити ситуацію із блокування кордону, надати всі відповідні роз’яснення та провести зустрічі за потреби.

6 листопада десятки польських перевізників почали блокувати три прикордонні переходи з Україною. Ключова вимога польських перевізників – повернення системи видачі дозволів для роботи в ЄС українських перевізників.

Читати ще: Польща не приймає вантажівки з України, які йдуть через «Ягодин», – прикордонники

Після початку повномасштабної війни з РФ Євросоюз пішов на безпрецедентні кроки для підтримки української економіки і на рік скасував необхідність отримання українцями згаданих дозволів. А влітку цього року ЄС продовжив дію цієї норми до червня 2024 року.

Тепер польські перевізники вимагають скасувати цю пільгу у принципі та повернути стару дозвільну систему. Ще одна вимога -

посилення правил перевезень за ЄКМТ, сертифікатом Європейської конференції міністрів транспорту.

За даними Держприкордонслужби, станом на ранок 9 листопада на українсько-польському кордоні в напрямку трьох пунктів пропуску «Ягодин-Дорогуськ», «Краківець-Корчова», «Рава-Руська – Гребенне» на перетин кордону з Польщі в Україну чекали 1700 вантажних транспортних засобів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Підпільник Кіндрат Показати IP 10 Листопада 2023 15:59
Тобто 20. тис. людей не мають змоги десь поїсти, сходити в туалет... друзі-поляки, у вас там ще обочини чисті ??))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus