USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Забудова на 40-му: «Шанхай» чи розвиток мікрорайону?

3 Лютого 2015 18:05
Не вщухають суперечки щодо забудови земельної ділянки на розі вулиць Конякіна та Гордіюк (на території так званого стадіону). Наскільки переконливими виглядають аргументи противників та прихильників забудови, досліджувало Інформаційне агентство Волинські Новини.

Нещодавно, 31 січня, дискусія, що триває впродовж років, здобула новий поштовх – мешканці мікрорайону зустрілися з міським головою. Втім, конструктивного діалогу не вийшло, а бажання вислухати усі аргументи за та проти в учасників розмови вкотре не знайшлося.

Проти того, аби ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат», що орендує ділянку площею три гектари, споруджував на ній багатоквартирні житлові будинки, виступає ініціативна група, учасницею якої є найактивінша мешканка будинку №20а на вулиці Гордіюк Алла Надточій. Так, вона виступала під час останньої сесії міськради, коли депутати розглядали питання про визначення меж парку в районі вулиць Гордіюк-Конякіна. Тоді жінка емоційно переконувала обранців луцької громади в тому, що ця територія – чи не єдина у місті, де можна створити щось корисне для місцевих мешканців, які, мовляв, усі бажають бачити там парк, а не «забудований Шанхай». Проект рішення про визначення меж парку тоді не набрав достатньої кількості голосів.



Якщо більш прискіпливо звернути увагу на те, чи справді активістка презентує інтереси усіх мешканців прилеглого до земельної ділянки мікрорайону, виявиться, що на акції проти забудови з’являється лише декілька десятків осіб. Так, у цьому можна було переконатися під час зустрічі мешканців із міським головою. Тоді разом із маленькими дітьми учасників зустрічі назбирувалося до півсотні.
Якщо проаналізувати їхні письмові пропозиції щодо розробки плану детального планування, під ними є приблизно 50 підписів, якщо ж згрупувати підписантів за номерами квартир, назбирається 14-16 апартаментів. Якщо врахувати, що багатоповерхівки налічують приблизно по сотні квартир, питання про те, чи протестувальники можуть говорити від імені усіх мешканців, лишається відкритим.



Аргументи противників будівництва: єдина зелена зона та місце для гри у футбол

Місцеві мешканці мотивують свій протест проти забудови тим, що це - єдина зелена зона в мікрорайоні, де, мовляв, гуляють мами з маленькими дітьми, грають у футбол школярі та дорослі, відпочивають мешканці мікрорайону. Говорять, що будівництво погіршуватиме екологічний баланс та збільшить загазованість у мікрорайоні. Перші протестні наміри викликало те, що, нібито, у зеленій зоні збираються знищити усі дерева та будувати будинки. Однак, як переконує забудовник, зводити будинки планують на території невпорядкованого футбольного поля, а не на місці дерев. Так, зелені насадження розташовані на іншій ділянці (насаджені раніше працівниками шовкового комбінату), тож, будівництво, стверджують, не зачіпатиме зелену зону.



До слова, раніше забудовник пропонував Луцьким міським головам (колишньому меру Богдану Шибі та чинному Миколі Романюку) надати статус зеленої зони існуючим зеленим насадженням, які наразі не мають жодного статусу, фактично, міська влада може прийняти будь-яке рішення про їхнє освоєння (наприклад, відвести всю територію під громадську забудову).

Найактивніша представниця громади Алла Надточій, турбуючись, щоб діти мали зону відпочинку та майданчик для гри у футбол, пропонувала, зокрема під час спілкування з мером міста, зводити багатоповерхівки на іншій ділянці (на місці зелених насаджень колишнього шовкового комбінату, вздовж транспортної магістралі – вулиці Конякіна). Втім, цю пропозицію, що базується на плані забудови мікрорайону, який пропонувало підприємство «Волтекс» ще у 1990 році, застарілою морально назвав заступник головного архітектора міста Ярослав Матвіїв.



Новий варіант забудови в ЛДБК виник як реакція на зауваження мешканців сусідніх будинків. Так, відповідно до нього, із будинків по вулицях Конякіна та Гордіюк відкриватиметься краєвид на зелену зону. Про нього – далі.

Спірна ділянка: спортивний об’єкт чи земля для забудови

Один із основних аргументів, на якому наполягають учасники ініціативної групи противників будівництва - невпорядковане футбольне поле є спортивним об’єктом. Попри те, що нібито немає жодного документа, який би це однозначно підтверджував, мешканці мікрорайону керуються старим генпланом міста від 1980 року, коли цю ділянку справді планували відвести під стадіон. Однак життя внесло свої корективи і в реєстрі спортивних споруд, укладеному в 1990-их роках, це поле не згадується.

Окрім цього, відповідно до генерального плану Луцька, затвердженого у 2009 році, експертиза дозволила прийняти рішення про відведення земель для житлової забудови. Тобто, приймаючи таке рішення, професіонали брали на себе відповідальність за те, що у разі забудови не порушуватиметься екологічний баланс та не зменшуватиметься кількість зелених насаджень. Попри те, що генеральний план – документ, що пройшов як державну експертизу, так і громадське обговорення, противники забудови стверджують, що міська рада, віддаючи ділянку в 2007 році в оренду під забудову ЛДБК, чинила незаконно, тому що існує постанова Верховної Ради від 1996 року, що забороняє зміну цільового призначення та переведення спортивних споруд, а також земель, які виділені для спортивних споруд.

Таким чином, тим, хто не підтримує ідею будівництва багатоповерхівок, доводиться оперувати застарілим генпланом та постановою ВРУ, намагючись довести свою правоту у суді.



Що пропонує забудовник, або спроба компромісу з громадою

Своєю чергою, Луцький домобудівельний комбінат під час останньої зустрічі мешканців мікрорайону та міського голови представив новий детальний план забудови мікрорайону. На орендованій земельній ділянці планують звести чотири групи дев’ятиповерхових будинків, загальна кількість квартир у яких становитиме приблизно 730.

Цей район представлений як район комплексної забудови, яка створює комфортні умови для мешкання, тут передбачена потужна спортивна зона у вигляді футбольного поля зі штучним покриттям, баскетбольно-футбольного поля, дитячого майданчику. В план забудови нещодавно внесли зміни щодо посилення зеленої зони. Так, вирішили зробити зонування для дітей віком до шести років та від шести до 12 (будуть облаштовані окремі майданчики). Передбачена спортивно-громадська будівля, в якій будуть розташовані тренажерні зали для занять окремими видами спорту. Планується, що це буде багатоповерхова споруда, два поверхи якої відведуть під гуртки для дітей (наприклад, гурток моделювання, приватні музикальні школи тощо, аби батьки не були змушені відвозити дітей у інші мікрорайони міста).



В зоні комплексної забудови також планують спорудити багатоповерхове гаражне приміщення. Передбачається зробити бокс для автомийки та шиномонтаж. Основний заїзд на ділянку планують зробити з боку вулиці Конякіна, як це передбачено у генеральному плані Луцька. Дорога повинна виходити на вулицю Гущанську, але наразі її обмежили лише районом забудови ЛДБК. Якщо у міста виникне потреба, дорогу зможуть продовжити. Тимчасові автостоянки розташують поблизу будинків. Передбачили зелену зону вздовж будинків та в дворах. Планується, що торці багатоповерхівок матимуть прибудови – приміщення, де можуть розташовуватися перукарні, банки тощо. Ці приміщення передбачили з метою передачі в оренду чи продаж для ведення приватного бізнесу або державним структурам. Усе це розташують на території площею три гектари, яку орендує ЛДБК, не зачіпаючи зелених насаджень колишнього шовкового комбінату.



До слова, земельна ділянка, що в оренді ЛДБК, не торкає прибудинкову територію будинків на вулицях Гордіюк та Конякіна та не повинна створювати незручностей мешканцям будинків (перепад висоти становить приблизно 4 метри).

Серед інших аргументів забудовника – те, що будівництво забезпечить робочими місцями приблизно 300 осіб - окрім колективу ЛДБК, також субпідрядників. Згідно з попередніми оцінками зведення будинків дозволить внести до бюджету до 6 мільйонів гривень у вигляді податків та сплатити до 36 гривень заробітної плати. Також забудовник готовий надавати квартири у новобудовах учасникам АТО.

На жаль, під час зустрічі з міським головою представники громади практично не бажали навіть детально роздивитися план та висловити свої зауваження. На запевнення директора ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» Руслана Ваймана про те, що будівництво можуть розпочати із облаштування зеленої зони, дехто з присутніх вигукував, що не вірить в це.



Чергова спроба вирішення конфлікту та позиція міської влади

Зі свого боку, Луцький міський голова Микола Романюк наразі усіляко намагається уникнути причетності та відповідальності за будь-яке рішення стосовно цього питання. Так, під час зустрічей з громадою він нагадує, що рішення про надання земельної ділянки в оренду ухвалювали під час каденції його попередника Богдана Шиби.



В котрий раз врегулювати конфлікт, спробувавши врахувати думки обох сторін, намагатимуться під час засідання погоджувальної комісії, до якої увійшли представники мешканців мікрорайону. Варто однак наголосити, що під час зустрічі з міським головою противники забудови намагалися заперечити необхідність засідання такого органу, бажаючи одразу ж проголосувати проти будь-якої забудови на території «стадіону». Та все ж комісія засідає сьогодні, 3 лютого.

Про її результати - згодом.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 31
ВОНО Показати IP 3 Лютого 2015 18:12
це не Шанхай це гігантський Карабас Барабас
Олесь. до ВОНО Показати IP 4 Лютого 2015 10:19
Насправді ситуація така - повторно роз"яснюю-Ціна питання- 700 квартир в районі з ЗАБЕЗПЕЧИНИМИ КООМУНІКАЦІЯМИ, ДОРОГАМИ, ІНФРАСТРУКТУРОЮ.... тобто з мінімальною собівартісстю! Поряд з вайманським заводом. Транспортні витрати будівельників майже - по нулям!!! Оце і все . Прибутки- 50-65% від вартості КОЖНОЇ КВАРТИРИ. Рахуйте...Порахували?- є за що купити мерію?????... Решта -бла-бла бла. Фрази... А тут-Просто живі гроші. І коля мер безумовно--ЗА! А як інакше??? Лобіст...Павуки домовились. Буратіно-карабас- чітко засвідчив де закінчуються моральні обмеження у першого секретаря обкому комсомолу... Нинішнього геть Українського мера. Тому -він за ваймана. Просто бізнессс. От власне через таких........""""" слуг народу"- древній Лучеськ втратив більшість скверів. Безповоротно! А раніше ми були одним з найбільш "зелених" міст України.....Сквер біля прокуратури--(!!!)козюро-меро -буратіно- незаконне будівництво, потворний проект- ЗНИЩЕНО!!!! Сквер -парк нароти автостанції- тепер заправка і Т.Ц -Варшавський- Знищено!!! в. Л.Украінки, біля Мисливця- Потвоа т.центру і 3-4 берези. ( А щоб ви не заважали пам"ятник Шишку. Парк 900 річчя.... Ви можете список продовжити... Довгий список!. Оці чинуши і їхня прислуга чиновники-архітектори, вони ніби не тут помирати думають!. Як це- гадити там де живеш? Не розумію!!! По ПАРКУ біля шовкового- Впорядкуйте його! Освітлення, доріжки, стадіон- Де в цьому райрні рекреаційна зона?Де "зелені легені міста? Але чується мені - бабло руліт.Зарулить... І негідник вайман вдавиться, але зіпсуе щойно народжений парк... Обоснують необхідність цього прихвостні буратіномера. Громадо- ти спиш? Ну спи далі..... А тепер кінецць фільму- Ваман прикрився Героямо АТО. Він з барського плеча дає їм десять-(10 з700!!!!) квартир. -Процент порахуйте самі. Депутати руки підняли. Мерокарабас переміг. Що він не в долі( Не смішіть мої тапки! Люди! Скоро вибори .Слідкуйте за руками депутатів чиновників! Пам"ятайте- ВИБИРАЄТЕ ВТ ТИХ, хто вас потім має десь... Як до цього часу. Ця оборудка- тому приклад. Казав буратіномер -"я вас почув". на зборах громади... Ага- як янек який теж "пачул кожного" . і вчинив так само. Продався!
дідо Показати IP 3 Лютого 2015 18:25
Що буде з будинками,коли договір оренди закінчиться або орендодавець захоче розірвати договір? Вайман перенесе ці будівлі.
Андрій до дідо Показати IP 3 Лютого 2015 18:41
Ви забезпечені житлом,а сотні молодих сімей де мають жити?Хочете розширити життєвий простір-ласкаво просимо на нерозпайовані землі в село.Там будуть вам і зручності на дворі і вода джерельна з колодязя,одним словом,повна свобода для душі і тіла.Одержали безоплатно житло,а люди не можуть через таких як ви придбати його за гроші.
дідо до Андрій Показати IP 3 Лютого 2015 18:59
У Луцьку купа квартир для продажі або оренди.
Фанат до дідо Показати IP 3 Лютого 2015 19:31
Потрібні ці хрущовки чи інше ветхе житло?
!! до Фанат Показати IP 4 Лютого 2015 12:43
нехай викупляють приватне житло (є будинки у людей в Луцьку) зносять і будують а не на халяву землю отримують
Анонім до Андрій Показати IP 3 Лютого 2015 19:09
Сотні молодих сімей не мають такої роботи щоб житло в новобудовах ще й в кризу купувати. А тобі хто в село заважає, вперед, там тобі і свіже повітря і відсутність вихлопних газів, саме те для молодої сімї.
Іван до Анонім Показати IP 3 Лютого 2015 19:55
Дехто завдяки зміні курсу долара саме зараз і купує.
Фанат до дідо Показати IP 3 Лютого 2015 19:30
Будинки збудують і здадуть в експлуатацію
авіатор Показати IP 3 Лютого 2015 20:01
а вертольотна площадка на даху буде? врахуйте +1 пропозицію)
Анонім до авіатор Показати IP 3 Лютого 2015 21:25
Ні , п'яних полковників так не підвозять
Конякіна 9 Показати IP 3 Лютого 2015 20:02
я наприклад не знав про ці збори, а то точно б прийшов - шановні активісти, повідомте про наступну дату оголошеннями на під'їздах, буде більше людей!
маха до Конякіна 9 Показати IP 3 Лютого 2015 22:05
давайте об'єднуватись і недозволити забудову !!!
ще не зовсім свідоми Показати IP 3 Лютого 2015 21:15
Ви маєте квартиру в багатоповерхівці і хочете жити на природі? Перебирайтеся в село Прилуцьке. Біля міста близько. Не будьте егоїсткою.Інші Люди також хочуть жити в нормальних умовах. А стосовно місця відпочинку на сороковому. Це просто смішно. Це просто купа сміття.
Анонім до ще не зовсім свідоми Показати IP 3 Лютого 2015 21:27
Сміття потрібне для відпочинку :)
Анонім Показати IP 3 Лютого 2015 21:30
На фото голосують за бухарик?
40 КВАРТАЛ Показати IP 4 Лютого 2015 09:41
ПІДХІД ЯК ЗА РАДЯНЩИНИ НАРОД- ЦЕ Б*ДЛО . ГРОМАДО ДАВАЙТЕ ОБЄДНУВАТИСЬ
Гордіюк до 40 КВАРТАЛ Показати IP 4 Лютого 2015 10:25
Так давайте чіткі пропозиції : де і коли зібрання - там усе й вирішимо.
40 КВАРТАЛ Показати IP 4 Лютого 2015 09:50
В КРАЇНІ ВІЙНА -ГИНУТЬ ЛУЧАНИ- А ТУТ - ПОЧИНАЮЧИ ШИБА МАТВІЇВ СОКОЛОВСЬКА ЗТІРАХАЗАМЕЛЬНИКИ ДЕЯКІ ДЕПУТАТИ ПОПЕРЕДНІ ДЕПУТАТИ ТЕПЕРЕШНІ І ЕКСПРТИЗА І Т.Д. І АЖ ДОСАМОГО РОМАНЮКА ЗАРОБЛЯЮТЬ БАБЛО НУ А НАЙБІЛЬШЕ ВАЙМАН- ПРИКРИВАЮЧИСЬ ТИМ ЩО ДБАЮТЬ ЗА НАРОД -ЦИНІЗМ НАЙВИЙЩИЙ
Український мінталет Показати IP 4 Лютого 2015 11:58
Так, давайте не дозволимо будувати і будимо дальше любуватись Брищем №2 на 40 кв. та нехай і далі там на стадіані "спорцмени-аліки" та "спорцмени-нарікі" займаються своїми відповідними видами спорту бо це дуже потрібно для міста та громади, бо шприци та бульбики це хороші іграшки для дітей які там гуляють і мами небояться що діти візьмуть їх в руки., а купи сміття та бутилки дуже потрібні людям які дійсно там бігають по ранках бо вони перетворюють звичайний біг на біг з перешкодами. І зовсім нам непотрібно укультурення парку сучасних спортивних майданчиків та площодок бо вся наша влада це брехуни та корупціонери а інвестори - забудовники зажерливі циніки і рахую що 10 квартир мало для бійців АТО (хоча 10 грн. кинути в скриньку волонтерам з особистого карману ну якось тоже шкода.)
wel Показати IP 4 Лютого 2015 13:43
Місто побудувало хоч один стадіон для людей? Це поле - останнє де будь-хто може грати безкоштовно. Але безкоштовні речі пана мера не вельми цікавлять. Замість цього пропонують чергову міні коробку зі смердючою гумою за парканом якої діти будуть спостерігати як грають дорослі дядьки. Знову все для народу. Негідники!
житель Показати IP 5 Лютого 2015 09:28
1. Мерія вибрала день обговорень, 31.01 коли всі держслужбовці відробляли за новорічні вихідні і були на роботі. Тому не всі прийшли. 2. Ті хто був на зборах вказують на повне ігнорування голосу громади - "як риба об лід", Романюк повністю лобіює інтереси забудовника (бо недовго залишилось до виборів, і не факт що знову виберуть) 3. Стаття однобока, проплачена Вайманом Щодо порушеного питання зверніться до законодавства Мерія відповідно до ст 19 Конституції України повинна діяти в межах та порядку визначеному законами. Відповідно до ч. 6 ст. 21 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» пропозиції громадськості мають бути обґрунтовані в межах відповідних законодавчих та нормативно-правових актів, будівельних норм, державних стандартів і правил. Згідно ст. 5 Закону України «Про основи містобудування» При здійсненні містобудівної діяльності повинні бути забезпечені: розробка містобудівної документації, проектів конкретних об'єктів згідно з вихідними даними на проектування, з дотриманням державних стандартів, норм і правил. Одним із таких державних стандартів є ДБН (Державні будівельні норми) 360-92** Планування і забудова міських і сільських поселень, затверджених наказом Держкоммістобудування №44 від 17.04.1992 Згідно п. 10.1. При плануванні і забудові населених місць слід керуватись такими принципами: збереження і раціональне використання цінних природних ресурсів; дотримання нормативів гранично допустимих рівнів екологічного навантаження на природне середовище територій з урахуванням потенціальних його можливостей; виділення ландшафтно-рекреаційних територій і заборона на них господарського та іншого будівництва, що перешкоджає використанню даних зон за їх прямим призначенням; дотримання санітарних нормативів, установлення санітарно-захисних зон для охорони водойм, джерел водопостачання, курортних, лікувально-оздоровчих зон, населених місць та інших територій від забруднення та шкідливих впливів. п. 10.4 Розміщення будинків, споруд і комунікацій не допускається: б) на землях зелених зон міст, включаючи землі міських лісів, якщо об'єкти, які проектуються, не призначені для відпочинку, спорту або обслуговування приміського лісового господарства; От і весь спір Мерія знає що порушує ці норми ДБН, проте всі ці слухання та статті - ОКОЗАМИЛЮВАННЯ для простого народу Але в жителів є хоч і невелика, проте надія на суд
Олесь до житель Показати IP 5 Лютого 2015 12:29
Дякую. Написано кваліфіковано та без емоцій. Вай- мани, буратіномери- бояться суду. А Громада повинна,Ю(якщо хоче Парк) зберігти, до суду звернутись. Ваші посилання на ДБН- кваліфіковані. Має бути Хороший, профі- адвокат, гарне подання. Для Громади - це недорого. Думаю, знайдеться людина , що зробить це за для кохання до мистецтва.. Борітеся- побрете! Ми з Вами!!!! Мерів- буратін- комсомольців, та їхніх прихврсней - на звалище історії. Там Їх місце!!!!!
Лучанка Показати IP 6 Лютого 2015 12:06
На плані є все будинки ,поле для гри у футбол і дитячі ігрові майданчики. Тільки після будівництва цих будинків буде дтяча площадка метр на метр і футбольне поле три на при метри.Приклад тому Колізей і нетільки...
Журналіст Показати IP 8 Лютого 2015 21:42
Стаття відображає лише інтереси забудовника. Ганьба автору!
холодний Показати IP 11 Березня 2015 21:04
цікаво скільки вайман забашляв волинським новинам за таку статтю а був колись цікавий незаангажований сайт новин ганьба
Андрій Показати IP 10 Липня 2015 11:09
Питання до псевдопатріотів а що ж ви не приберете своє улюблене місце відпочинку????? На мій погляд "активісти" хочуть " рубанути" бабильця або квартиру на халяву(так як було завжди) і до одного місця ім природа і сімі загиблих що мають отримати житло.... Такі УКРАІНСЬКІ РАЛІІ влда владою а жага наживи поцвцтає
патріОТ Показати IP 15 Березня 2016 04:10
взяти гранатомет і на**й всіх розстріляти,хто підписав угоду про знищення стадіону на 40.....горіть в пеклі *********
АНДРІЙ Т Показати IP 31 Березня 2016 14:56
ГАНЬБА !!!! ПРИКРИВАЮЧИСЬ АТОШНИКАМИ(МАБУТЬ,ЩО ЛИПОВИМИ-БО СПРАВЖНІ ЗА КВАРТИРИ НЕ ВОЮЮТЬ), МІСЦЕВІ ОЛІГАРХИ ,НЕЗВАЖАЮЧИ НА СПРОТИВ МЕШКАНЦІВ ЛУЦЬКА, СВАВІЛЬНО ПОРУШУЮЧИ ВСІ ПРАВА ЛЮДЕЙ ,ВІДБИРАЮТЬ ОСТАННІЙ СПОРТИВНИЙ СТАДІОН!!! ПОЗОР!!! МАЛИ ВОНИ ТИХ ЛЮДЕЙ В Ж.....
АНДРІЙ Показати IP 31 Березня 2016 14:59
ДОРЕЧІ ДОХІД ПЛАНУЄТЬСЯ -45-50 МЛН ДОЛ. ЯК ВАМ СУМА?))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus